Így készítve lesz tökéletes az aranyló bőrű, omlós sült csirke: a vajon nem szabad spórolni

escscover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nincs is szebb az egyben sült csibénél. A látványos sült akkor a legfinomabb, ha a bőre ropogósra, aranybarnára sül, a húsa pedig szaftos, omlós lesz.

Ha belegondol az ember, nem olyan nehéz egyben csirkét sütni, hiszen csak elő kell készíteni, fűszerezni, esetleg tölteni, a többit pedig a sütő végzi. Ez így tényleg nem tűnik nehéznek, a végeredmény mégis tartogathat kellemetlen meglepetéseket, az egyik legrosszabb, amikor ehetetlenül szárazra, íztelenre sikerül a sült.

A rosszul sikerült egyben sült egy életre elveheti az ember kedvét attól, hogy újra megpróbálkozzon vele. Pedig tényleg fenséges fogás, aminek már a látványától megjön az ember étvágya, az ebédlőasztal éke lehet az aranyló csibe, persze csak akkor, ha úgy készül, ahogy az a nagykönyvben meg van írva. A csirke nem véletlenül kedvelt alapanyag, remekül viseli a fűszereket, rengeteg izgalmas változatban készülhet.

Mielőtt azonban egyben sült szárnyas készítésére adná az ember a fejét, az első művelet a beszerzésnél kezdődik. Érdemes tanyasi csirkét vásárolni, sokkal finomabb sült készülhet belőle.

Bátran a fűszerekkel

Az egyben pirult hús szerényen, sima sóágyas technikával készítve is óriásit üt, de bátrabb fűszerezéssel még tökéletesebb lehet. A csibéhez nagyon jól passzol a bors, a kakukkfű, a rozmaring, a zsálya, a citrom és a fokhagyma. A bőrét kívülről mindig alaposan be kell dörzsölni fűszerekkel, de a bőre alá is be kell nyúlni, be kell kenni. Az egyben sültet sokszor megtöltik, de nem muszáj, viszont kötelező belülre is tenni valamit, amitől jobb lesz a szárnyas íze, ez lehet gerezdekre vágott citrom, alma, fokhagyma vagy friss zöldfűszerek is.

Sütés előtt érdemes pár órára hűtőbe tenni a csibét, hogy a fűszerek jól átjárják a húst, így sokkal gazdagabb zamatú lesz majd.

escsct

A ropogós bőr és az omlós hús titka

A sült csirke legjobb része az aranyló, ropogósra sült bőre. Több bevált módszer is létezik erre. A nagyik tanácsa a só, a már említett sóágyas sütéssel elérhető a kívánt ropogósság, de az is bevált praktika, hogy sóval bedörzsölve egy éjszakára hűtőbe teszik a húst. A pihenőidő alatt a só működésbe lép és elvonja a csirke bőréből a felesleges vizet, így biztosan ropogósra sül majd.

Julia Child híres volt vajimádatáról, ha az ő tanácsát követed, akkor bőségesen kend be a szárnyast vajjal kívül-belül, a bőre alatt is, ettől sül majd tökéletesre. A jó sok vajjal megkent csibehús omlós lesz és szaftos. Az amerikaiakat főzni tanító legenda véleménye szerint arra is figyelni kell, hogy sütés közben időnként meg legyen fordítva a hús, közben a saját levével is meg kell öntözni.

escsct2

A ropogós bőr eléréséhez a sütőpor is jó megoldás lehet. Nincs más teendő, csak egy teáskanál sütőport sóval, borssal és más választott fűszerekkel kell egybekeverni, majd a csibére szórni, végül fedő nélkül hűtőbe tenni egy éjszakára a sütés előtt. Mivel a sütőpor lúgos, megemeli a csirkebőr pH-értékét, lebontja a fehérjéket, sokkal ropogósabb sült lesz a végeredmény.

Az egyben sült csibe érdemei közé sorolandó, hogy a körettel együtt is készülhet, viszont ennek egy hátránya is van - ha krumpli, répa vagy más zöldség kerül a hús mellé, nem lesz olyan ropogós a hús bőre, ahogyan a zöldségek sülnek, párolódnak, levet eresztenek, ez és a gőz megpuhítja.

Figyelj a sütésre

A szárnyas sütésére több technika is létezik. A legjobb módszer, ha alacsony hőfokon, lassan sütöd a húst, közben forgatni és öntözni kell a saját levével, a végeredmény csodálatos lesz. A szeleteléssel nem érdemes sietni, miután elkészült a hús, 15 percet várni kell vele.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük