Cappuccino, latte, macchiato – Ilyen arányokkal készítsd őket

Cappuccino-latte-macchiato-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A cappuccino, a latte és a macchiato mind espressóval készülő kávéitalok, azonban alapvető különbségek vannak köztük: mindhárom esetében változik a tej, a tejhab mennyisége, és a koffeintartalmuk is más.

Még a legnagyobb kávérajongók számára is problémás lehet felsorolni azokat a részleteket, amelyek megkülönböztetik egymástól a cappuccinót, a lattét és macchiatót. 

Mindhárom esetében eltér ugyanis az egyes hozzávalók mennyisége, a koffeintartalom és a tápérték is. 

Hogyan készülnek?

A három ital közötti legnagyobb eltérés a készítés módjában keresendő.

Cappuccino

A cappuccino világszerte az egyik legnépszerűbb kávéital, amely alapja egy espresso, erre pedig forró, gőzölt tejet és tejhabot öntenek. Az arányokat tekintve mindhárom egyforma mennyiségben van jelen, azaz ⅓ rész espresso, ⅓ rész tej és ⅓ rész tejhab alkotja. Ennek a keveréknek köszönhetően a cappuccino egy különlegesen krémes, selymes és lágy ízű ital lesz.

Cappuccino-latte-macchiato-1

Latte

A teljes elnevezés, vagyis a „café latte” szó szerint kávés tejet jelent, ami sokat elárul az italról. Bár nem létezik kőbe vésett recept az elkészítéséhez, általában egy espressóból áll, amelyet gőzölt tejjel öntenek fel, ritkán pedig vékony tejhabréteg is kerül rá. Más kávéitalokkal összehasonlítva a latte a legkevésbé keserű kávéital, hiszen a tej magas mennyisége cukor nélkül is kellemesen megédesíti.

Macchiato

A macchiato hagyományosan egy espressóból áll, amelyet minimális tejjel öntenek fel, vagy kevés tejhabot tesznek a tetejére. Éppen a kevés tej miatt egy erőteljes ízű ital, és felszolgálása is eltér az előző kettőétől. A macchiatót ugyanis nagyobb üvegpohár helyett kis, kb. 50 ml-es csészében kínálják.

Cappuccino-latte-macchiato-2

Eltérő koffeintartalom

Egy átlagos kávézóban a cappuccinót és a lattét két adag espressóból készítik: ez 14 gramm őrölt kávét jelent, amelyből kb. 60 ml espresso lesz. A kávé típusától függően ez a mennyiség 80-120 mg koffeint tartalmaz, de egy dupla cappuccino vagy latte koffeintartalma 200 mg fölé is mehet. Ezzel szemben a macchiato egy adag espressóból készül, és még a dupla is csak kb. 80 mg koffeint tartalmaz.

Változó tápérték

Mivel más-más mennyiségben tartalmaznak tejet és tejhabot, a cappuccino, a latte és a macchiato esetében is eltér a tápérték. A pontos számokat csak a felhasznált tej típusának az ismeretében lehet megállapítani, azonban ugyanazzal a tejjel, cukor nélkül készítve a rangsor a következő lenne.

Cappuccino-latte-macchiato

A legtöbb kalória, zsír és fehérje a lattéban található, mivel ez az ital tartalmazza a legtöbb tejet. A második helyezés a cappuccinóé, hiszen a lattéhoz képest 1 rész tej helyett tejhab szerepel a receptjében. Azonban még így is szép mennyiségű kalória, zsír és fehérje van egy adagban. A sort pedig a macchiato zárja, hiszen azonos kávémennyiséghez csak egy löttyintés tejet vagy leheletnyi tejhabot adnak.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük