Így lesz a legfinomabb az olaszok kedvence, a lasagne: 4 tipp a mennyei végeredményért
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A lasagne az olasz konyha egyik legnagyobb kedvence, amely akkor a legfinomabb, ha a tésztarétegek közt bőségesen terül el a szaftos töltelék.
A lasagne-ra azt is szokták mondani, hogy felturbózott bolognai, hisz a jól ismert darált hússal készült ragut gazdagítják, tésztára simítva kerül a sütőbe jó sok sajt társaságában.
A kiváló tepsis fogásból mindig érdemes nagyobb adagot készíteni, hisz ha nem pusztítja el rögtön a család, a maradék másnapra is tökéletes, átmelegítve ugyanolyan finom, mint a frissen készült. A raguból is érdemes nagy adagot főzni, mert ami nem kerül a rétegek közé, az mehet a hűtőbe, pár napig nem lesz baja, nyugodtan fel lehet használni, például isteni melegszendvics készülhet belőle.
Hús nélkül is összedobható a lasagne, rengeteg izgalmas zöldséges recept közül lehet válogatni, így a vegetáriánusoknak sem kell lemondaniuk az olasz kedvencről.
A tepsiben készült fogás elkészítése nem igényel nagy konyhai tapasztalatot, kezdők is bátran nekiállhatnak, de semmiképp se Paris Hilton receptje szerint essenek neki a főzésnek. A hibák elkerülése végett mutatjuk is, mire figyelj, ha lasagne készítésére adod a fejed.
Mindig frissen darált hússal dolgozz
A boltokban nagyon sokféle csomagolt darált hús közül lehet válogatni, de ezeket nem ajánlják a séfek. Ha igazán jó húsból akarod készíteni a fejedelmi fogást, akkor piacon vásárolj, a legjobb, ha frissen daráltatod le a marha- vagy sertéshúst. Érdemes vegyes hússal dolgozni, mert úgy sokkal finomabb lesz a ragu. Persze ez nem jelenti azt, hogy ne készíthetnéd el másfajta daráltból, a lényeg, hogy friss legyen!
A házi tészta az igazi
Mint minden tésztás étel, a lasagne is saját gyúrású, házi tésztával lesz a legfinomabb - itt írtunk róla korábban, hogyan készül. Az összeállításánál tanyasi tojást használj, majd nyújtsd minél vékonyabbra, végül késsel vágd fel téglalapokra vagy négyzetekre: törekedj arra, hogy egyforma legyen a tésztalapok mérete (12x12 centiméteres). A házi tésztát bő, lobogó vízben főzd meg 5-8 perc alatt. Mielőtt rétegeznéd, teljesen itasd le róla a nedvességet konyharuha segítségével.
Bár a házi finomabb, nincs mindig idő tésztát gyúrni, jó minőségű boltiból is érdemes tartani otthon pár dobozzal.
Így lesz jó szaftos
A lasagne akkor igazán finom, ha nincs kisajnálva belőle a töltelék, jó szaftos. A titok a raguban rejlik, készítsd úgy, mint az igazi bolognait, amely néhány órán keresztül rotyog a tűzhelyen. A besamelmártásról és a sajtról se feledkezz meg. A fehér mártás felét össze kell keverni a húsos raguval, a maradékot pedig a tepsi vagy jénai aljára kell kanalazni, illetve a tésztatorony tetejére, amelyre sajt is kerül bőven.
Fűszerek
Mediterrán ízesítéssel az igazi, legyen benne oregánó, bazsalikom és kakukkfű, a legjobb, ha friss fűszernövényeket használsz.
Fotók: Getty Images