![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Hogyan lesz a legfinomabb a tócsni? 4 tipp, hogy kívül ropogós, belül puha legyen
![tcover](https://kep.index.hu/1/0/3917/39170/391709/39170993_2988089_3694d99199f69d609546db86812e955e_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A tócsni sok néven ismert régi kedvenc, nem csak krumpliból érdemes elkészíteni, más zöldségből is mennyei lesz.
A régi finomságok sosem mennek ki a divatból, igaz, kicsit átalakulnak, fejlődnek, de nem veszítenek az értékükből, sőt, néha határozottan jól áll nekik a változás.
Krumpliropogós, lapcsánka, krumplipalacsinta, cicege és még bőven lehetne sorolni, milyen neveken ismerjük az egyszerű finomságot. Hajdanán főleg a szegényebb családok készítették, hísz krumpli, liszt, tojás, só, bors és olaj mindig volt otthon.
A tócsniról vagy a lapcsánkáról az olajban sült reszelt burgonya ugrik be a többségnek, pedig van köztük különbség. A lapcsánka mindig krumpliból készül és legtöbbször bő zsiradékban, ducibbra sütik - bár ez nem mindenhol van így, van, ahol egy az egyben a tócsni szinonimájaként használják.
A tócsni alatt ma már nem csak a krumplit lehet érteni, más zöldségekből, tökből, cukkiniből és édesburgonyából is készülhet, általában kevés zsiradékon, palacsintaszerűen sütik. A megsült ropogósok mellé mártogatóst is illik kínálni, de a tetejükre lehet szórni sajtot, tejfölt vagy amit megkíván az ember.
Az elkészítése egyszerű, van azonban néhány jó tanács, amit érdemes megfogadni, így még a kezdő konyhatündérek is sikerrel süthetik meg életük első tócsniját: nem mindegy ugyanis, hogy a zöldség főve vagy nyersen kerül a masszába.
Tócsni csak nyers, reszelt zöldségből!
Legyen az krumpli vagy cukkini, mindig nyersen reszeld le a zöldséget, majd nyomkodd ki belőle a felesleges nedvességet. Utána mehet a zöldséghez a tojás, fűszerek és némi liszt, aztán indulhat is a sütés.
![tct2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3917/39170/391708/39170807_8566e90751102355e6a6f2f9f3031356_wm.jpg)
Bátran a fűszerekkel!
Főleg akkor, ha krumpliból készül a tócsni. A krumplinak jól áll az őrölt fekete bors, illetve lilahagymával és fokhagymával is érdemes dúsítani a masszát. A hagymát is reszelve keverd a zöldséghez, kivéve akkor, ha újhagymát választasz, azt finomra vágva vegyítsd össze a reszelt alapanyaggal.
Zöldfűszereket is keverhetsz a masszába, ha kedveled a karakteres ízeket, használj kakukkfüvet vagy metélőhagymát, petrezselymet, de kapor is felelhet a tócsni zamatáért.
A liszttel óvatosan bánj
A liszt összefogja, kellemes textúrát ad a reszelt zöldségnek, de azért légy óvatos, ne vidd túlzásba a használatát, mert akkor elvész a zöldség íze, nem áll jól a tócsninak, ha túl lisztes.
Nem csak serpenyőben lehet megsütni
Régebben mindig serpenyőben sütötték a finomságot, ma már lehet próbálkozni mással is, például gofrisütőben is készülhet a tócsni. Ha abban készíted, akkor a sütőfelületet kend meg zsiradékkal, meglátod, meglepően kényelmes lesz így a tócsnisütés.
![tct4](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3917/39170/391708/39170841_a6fde735951680032dd870e1e629d415_wm.jpg)
Sütőbe tolva is elkészítheted a tócsnit: kanalazz sütőpapírral bélelt tepsire kis halmokat a reszelt masszából, majd süsd pirosra a lepényeket. Az elkészült finomságokat hamburgerbe is teheted, de főzelék mellé is kínálhatod.
Fotók: Getty Images