Így készül a tökéletes égetett tészta – Lépésről lépésre mutatjuk

étcov
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nem könnyű égetett tésztát készíteni, még a legnagyobb rutinnal rendelkező is félve vállalkozik a feladatra.

Az égetett tésztát forrázott tésztának is szokták nevezni, hisz ez az alap nem a jól megszokott kézi vagy gépi dagasztással készül, az összeállítása során egybe kell főzni az alapanyagokat. Már ez rémisztően hangzik, kevesen állnak neki a sokoldalúan felhasználható alapnak, amit édes és sós töltelékkel is lehet szervírozni.

A tészta előállítása valóban nehezebb feladat, azt szokták mondani, az első próbálkozás biztos kudarccal végződik, mindenkinek meg kell találnia azt a receptet, ami beválik - ez olykor sok próbálkozással járhat. Azért ez nem igaz, az első sütés is végződhet sikerélménnyel, ezért most pontokba szedtük, mire kell figyelni, hogy szép, megemelkedett, üreges tészta kerüljön ki a sütőből, amely láttán dalra fakad az ember örömében.

Alapanyagok

Az egyik legfontosabb szabály, hogy minden egyes alapanyagot ki kell mérni. Az égetett tésztánál az egyensúly a lényeg, vagyis minden egyes hozzávalóból ugyanannyi kerüljön a fazékba - tehát, ha a liszt 200 gramm, akkor a folyadéknak, zsiradéknak, tojásnak is 200 grammnak kell lennie. A tésztába só és cukor is kerül, mindkettőből ugyanannyit kell használni, egy kis vagy nagy csipetet. A cukor és a só ízt és színt ad a tésztának, ha azonban sós finomság készül a tésztából, akkor a cukor elhagyható.

étct3

A liszt mindig szitálva kerüljön a fazékba. Folyadékból vizet vagy tejet is lehet használni, esetleg a kettő keverékét. Fontos a zsiradék is a masszában, ami lehet vaj, margarin, étolaj vagy állati zsiradék. Az, hogy a tojásból hány darab kerül a tésztába, változó, mivel mindig egyenként kell elkeverni a masszában, majd szálpróbás ellenőrzéssel lehet eldönteni, kell-e még bele vagy sem. A tojásnál az is lényeges, hogy szobahőmérsékletű legyen, így nem lesz nagy a hőmérséklet-különbség, amikor a meleg tésztához kevered.

étct4

Így készítsd

A folyadékot a cukorral, sóval és a zsiradékkal egybe kell forralni, utána a lisztet kell a fazékba önteni és addig keverni, amíg a liszt elválik az edény falától. Úgy fog kinézni, mint egy nagyon sűrű rántás, ilyenkor a tészta alja kicsit odapirulhat, de ez nem gond. Amikor a tészta sercegő, pattogó hangot hallat, akkor kell levenni a fazekat a tűzhelyről, majd a kész masszát egy másik, lehetőleg hideg edénybe kanalazni.

Egy kicsit érdemes várni, hogy kihűljön a massza, utána a tojásokat egyenként bele kell keverni a tésztába. Ezután kell a már említett szálpróbatesztet elvégezni, ez abban segít, hogy kiderüljön, kell-e még tojás a masszába.

képviselőfánk

A szálpróbát úgy lehet a legkönnyebben elvégezni, hogy a hüvelyk- és a mutatóujj közé kis tésztát kell csippenteni, majd szét kell húzni - ha nem szakad szét, szép vékony szálat lehet belőle húzni, akkor nincs szükség tojásra, ha viszont szakad, akkor kell még bele. Egyszerre mindig csak egy tojást keverj a masszába, aztán pedig ellenőrizd.

Formázás és sütés

A legjobb, ha habzsákba kerül a massza és a kívánt formában nyomod a sütőpapírra. Képviselőfánk esetében halmokat kell készíteni, az ekler fánkhoz babapiskóta-formákat kell nyomni. A massza nagyon lágy, kézzel nem lehet formázni, ha nincs habzsákod, kanál segítségével lehet kialakítani a formákat. Arra mindig figyelni kell, hogy a halmok ne legyenek közel egymáshoz, mivel sütés közben emelkedni fog a térfogatuk.

étct1

A sütés mindig előmelegített sütőben történjen - a sütési idő első kétharmadában nem szabad kinyitni a sütő ajtaját, mert akkor össze fog esni a tészta. A sütési idő vége felé úgy lehet ellenőrizni, hogy jó-e a tészta, hogy kanállal vagy ujjal kicsit meg kell kocogtatni az aranybarna finomságot, ha hangja van, akkor elkészült.

Töltés előtt mindig meg kell várni, hogy teljesen kihűljön a tészta. Lehet, hogy összeállítás után kicsit keményebb, ropogósabb lesz, de ez változni fog, minél tovább áll, annál puhább lesz. A jól sikerült égetett tészta belül levegős, üreges lesz, ezt könnyen megtöltheted különböző ízletes krémekkel.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük