Sütőben is lehet tökéletes rántott húst készíteni – Így lesz kívül ropogós, belül pedig szaftos

ssrhcover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A rántott húst mindenki szereti, az egyik legnépszerűbb fogás, amely nem hiányozhat a hétvégi ebédlőasztalról.

A aranybarna panírban sült húst képtelenség megunni, akkor a legfinomabb, ha a bundája ropogós, a hús belseje pedig szaftos. A rántott hús készülhet a csibe melléből, szárnyából, combjából, de még a máját is lehet rántani, sertéshúsnál pedig a karajt, tarját és a combját szokták panírba forgatni.

A rántott húst mindig öröm falatozni, bármilyen köret kínálható mellé, még jól megpakolt szendvics is készülhet a húsból. Bár enni mindenki szereti, készíteni azonban már nem annyira nagy öröm. Sokan már a panírozást is tragédiaként élik meg, a bő olajban történő sütés szintén nem túl csábító, már pedig a rántott ételek olajban készítve lesznek a legfinomabbak. Vagy mégsem?

trhák

Az egészséges táplálkozásra törekvők is szeretik a rántott húst, igaz, a bő olajat inkább elhagyják és sütőben sütik meg a bepanírozott szeleteket. Az így készült húsok előnye, hogy bár kevésbé lesznek olajosak, a végeredmény azonban száraz, íztelen lehet.

Pár egyszerű mozzanattal tökéletes lesz a tepsiben készült rántott hús

Az olaszok kedvelt rántott szelete is tepsiben készül, igaz, ők a húst kevés zsiradékon, serpenyőben elősütik, a zsemlemorzsát pedig ízesítik -mielőtt a sütőbe kerül, paradicsom passata és sajt is kerül a húsra, így készítve fantasztikus lesz a hús.

rták2

A klasszikusabb rántott hús vonalon maradva, érdemes a csirkecombot is zsemlemorzsába öltöztetni és aranybarnára sütni a sütőben. A comb a csibe legszaftosabb része, így a sütőben sem fog kiszáradni, ugyanolyan panír kerül rá, mintha serpenyőben sülne. A ropogós, szép színű bunda érdekében a hagyományos prézli helyett panko morzsába kell forgatni a húst, sokkal ropogósabb lesz a végeredmény.

Hogy a hús intenzív zamatú legyen, érdemes kis zsebeket vágni a comb vastagabb részébe, ide fokhagyma vagy rozmaring kerülhet, de az is jó megoldás, ha a zsemlemorzsába ízlés szerint fűszereket keversz.

srhfk

Ha rántott csirkemellet sütnél így, fennáll a lehetősége, hogy száraz húst veszel majd ki a sütőből, ezért panírozásnál érdemes a tojáshoz 2-3 evőkanál majonézt vagy kefirt keverni, így a hús sülés közben nem fog kiszáradni.

Olajat kell használni?

Sokan úgy gondolják, hogy a tepsiben készült rántott húsnál nem kell olajat használni, pedig kell, csak jóval kevesebbet, mintha serpenyőben sütnénk a húst. A legjobb megoldás, ha olajsprayt használsz - fújj egy keveset a húsra, és már mehet is a sütőbe barnulni.

Hány fokon és mennyi ideig?

A tepsiben készült rántott húsokat a legjobb sütőrácson sütni, 180 fokos előmelegített sütőben 35-45 percig (sütőtől függően kevesebb idő is lehet, ezért a fél szemed mindig legyen a készülő húson). Félidőnél fordítsd meg a húsokat, majd ha kész, frissen, melegen tálald, olyan körettel, amilyennel csak szeretnéd. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon