Roppanós tetejű, belül krémes pite - A kanadai süteményt villámgyorsan elkészítheted

cukorpite cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A karamellizálódott cukor a főszereplője ennek az édes pitének, amit magában, de leginkább tejszínhabbal érdemes fogyasztani.

Ez az egyszerűen elkészíthető, édes pite Kanada Québec tartományának leghíresebb desszertje. A tészta gyakorlatilag csak cukorból és egy kevés lisztből áll, előbbi sütés közben karamellizálódik.

Nem klasszikus pitetésztája van, mert a vajat nem kell hidegen morzsolni, csak az alapanyagokat kell jól összekeverni, aztán már mehet is a sütőbe. Ha kevésbé vagy édesszájú, akkor készíts citromos pitét, a citrom kellemes egyensúlyba hozza az édes és a fanyarabb ízeket. A klasszikus almás pitét is meg lehet sütni kicsit izgalmasabban, ha a tetejét még felvert tojáshabbal díszíted. 

Kanadai cukros pite

cukorpite recept

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 400 gramm barna cukor
  • 60 gramm vaj
  • 2 darab tojás
  • 400 milliliter tej
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 kávéskanál
  • 70 gramm liszt
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. 

Egy tálba tegyük bele a vajat és a barna cukrot, majd elektromos habverővel verjük habosra. Fokozatosan adjuk hozzá a tojásokat és a tejet is, majd a vaníliakivonatot és a sót is, majd forgassuk bele a lisztet is szép óvatosan. A kész tésztát nyomkodjuk bele egy 23 centiméteres piteformába.  

Süssük a pitét 35 percig, majd vegyük ki a süteményt és a szélét takarjuk le fóliával, hogy meg ne égjen. Toljuk be a sütőbe további 15 percre. Várjuk meg, míg kihűl, majd tegyük hűtőbe egy órára. 

Vaníliafagylalttal és tejszínhabbal kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük