Mutatjuk, hogy készül a tökéletes házi jegestea: 3 tippet adunk

tcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nyáron különösen figyelni kell a folyadékbevitelre, a nagy forróságban a víz mellett jólesik ízesített, hideg finomságokat szürcsölni, ilyen a jegestea is.

Ha nyár, akkor minden mennyiségben jöhet a limonádé, valamilyen házi szörp, gyümölcslevek és az egyik legnagyobb kedvenc, a jegestea.

A tea az az ital, ami finom melegen és hidegen is. A boltok polcai tele vannak kész jegesteákkal, amelyeket csak inni kell. Pedig érdemes otthon is elkészíteni, nem nehéz, pillanatok alatt összedobható, nagy előnye, hogy dúsíthatod friss gyümölcsökkel, a cukor és a citrom mennyiségét te szabályozhatod, ha pedig szereted a különlegesebb zamatot, akkor gyömbérrel, mentával vagy ananászlével is izgalmasabbá teheted.

tct5

A teáról mindig az angolok jutnak az ember eszébe, a britek tejjel szokták inni a forró italt. Na, de mi a helyzet a jéggel? 1904-ben, a St. Louisi világkiállításon az angolok meg akarták mutatni az amerikaiaknak kedvenc italukat, a fekete teát, a feladatot Richard Blechynden vállalta, csakhogy azon a forró nyári napon senki nem kért a meleg teából. Mivel a kereskedőnek nem volt vesztenivalója, úgy döntött, jéggel kínálja az italt, ami bejött, a jegesteát azóta is imádják, de nemcsak Amerikában, hanem az egész világon.

Meleg vagy hideg vízzel készüljön a tea?

Sok háztartásban jegestea esetén is meleg vízzel indul a folyamat. Egy kevés forró vízbe (1-2 deciliter) 4-5 teafilter kerül, amelyeket addig hagynak a folyadékban, míg az kihűl. Utána a filtereket kiveszik és hideg vízzel (1-2 liter) öntik fel ezt az alapot, amelybe sok-sok jégkocka, cukor és citrom kerül. Ez is egy jó megoldás, de érdemes úgy is elkészíteni, ahogy Amerikában szokták.

Egy új technika szerint hideg vízbe érdemes áztatni a tealeveleket vagy -filtert, ez a cold brew módszer.

tct1

Hogyan készül?

Ha hideg teát szeretnél inni, akkor mindenképp így készítsd el, meglepően zamatos és frissítő lesz. A hideg vizes áztatással készült italhoz a filteres tea is megfelel, egy kancsó megtöltéséhez 4-5 szükséges, de tealevélből is készülhet, abból 1-2 evőkanálnyit ajánlott használni. Hogy fekete, zöld vagy gyümölcsös, az teljesen rád van bízva, ahogy az ízesítés is, de amíg eljutsz az ízek kialakításáig, 5-8 órát hagyd ázni a teát. A legjobb, ha 1 egész éjszakára lefeded és hűtőbe teszed, hogy a tea minden ízanyaga a vízbe kerüljön.

Fő a minőség!

Tudom, nem olcsó mulatság, de főleg a hideg vizes technikával készült teáknál érződik, ha az alap silány minőségű, ezért törekedj arra, hogy jófajta teafilterrel vagy levéllel dolgozz.

tct3

Mivel lehet feldobni?

Friss ízesítőkkel, citrommal, lime-mal és olyan gyümölcsökkel, amelyek a teafilterben is megtalálhatóak: ha például barackos teát készítesz, akkor barackot is tehetsz a kancsóba. A pezsgős hatás kedvéért ásványvíz is mehet bele, sőt, olyan recepteket is találni, melyekben gyümölcslével öntik fel a jegesteát.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük