![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Mutatjuk, hogy készül a tökéletes házi jegestea: 3 tippet adunk
![tcover](https://kep.index.hu/1/0/3894/38947/389474/38947461_2970857_e10932b40d50d33175bdce0afe58ae6f_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Nyáron különösen figyelni kell a folyadékbevitelre, a nagy forróságban a víz mellett jólesik ízesített, hideg finomságokat szürcsölni, ilyen a jegestea is.
Ha nyár, akkor minden mennyiségben jöhet a limonádé, valamilyen házi szörp, gyümölcslevek és az egyik legnagyobb kedvenc, a jegestea.
A tea az az ital, ami finom melegen és hidegen is. A boltok polcai tele vannak kész jegesteákkal, amelyeket csak inni kell. Pedig érdemes otthon is elkészíteni, nem nehéz, pillanatok alatt összedobható, nagy előnye, hogy dúsíthatod friss gyümölcsökkel, a cukor és a citrom mennyiségét te szabályozhatod, ha pedig szereted a különlegesebb zamatot, akkor gyömbérrel, mentával vagy ananászlével is izgalmasabbá teheted.
![tct5](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3894/38947/389474/38947473_f7f9c66e0fd2b4550effdd5ed282fa09_wm.jpg)
A teáról mindig az angolok jutnak az ember eszébe, a britek tejjel szokták inni a forró italt. Na, de mi a helyzet a jéggel? 1904-ben, a St. Louisi világkiállításon az angolok meg akarták mutatni az amerikaiaknak kedvenc italukat, a fekete teát, a feladatot Richard Blechynden vállalta, csakhogy azon a forró nyári napon senki nem kért a meleg teából. Mivel a kereskedőnek nem volt vesztenivalója, úgy döntött, jéggel kínálja az italt, ami bejött, a jegesteát azóta is imádják, de nemcsak Amerikában, hanem az egész világon.
Meleg vagy hideg vízzel készüljön a tea?
Sok háztartásban jegestea esetén is meleg vízzel indul a folyamat. Egy kevés forró vízbe (1-2 deciliter) 4-5 teafilter kerül, amelyeket addig hagynak a folyadékban, míg az kihűl. Utána a filtereket kiveszik és hideg vízzel (1-2 liter) öntik fel ezt az alapot, amelybe sok-sok jégkocka, cukor és citrom kerül. Ez is egy jó megoldás, de érdemes úgy is elkészíteni, ahogy Amerikában szokták.
Egy új technika szerint hideg vízbe érdemes áztatni a tealeveleket vagy -filtert, ez a cold brew módszer.
Hogyan készül?
Ha hideg teát szeretnél inni, akkor mindenképp így készítsd el, meglepően zamatos és frissítő lesz. A hideg vizes áztatással készült italhoz a filteres tea is megfelel, egy kancsó megtöltéséhez 4-5 szükséges, de tealevélből is készülhet, abból 1-2 evőkanálnyit ajánlott használni. Hogy fekete, zöld vagy gyümölcsös, az teljesen rád van bízva, ahogy az ízesítés is, de amíg eljutsz az ízek kialakításáig, 5-8 órát hagyd ázni a teát. A legjobb, ha 1 egész éjszakára lefeded és hűtőbe teszed, hogy a tea minden ízanyaga a vízbe kerüljön.
Fő a minőség!
Tudom, nem olcsó mulatság, de főleg a hideg vizes technikával készült teáknál érződik, ha az alap silány minőségű, ezért törekedj arra, hogy jófajta teafilterrel vagy levéllel dolgozz.
![tct3](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3894/38947/389474/38947489_35cc07c7864a4df77e4f6e42a571a7c0_wm.jpg)
Mivel lehet feldobni?
Friss ízesítőkkel, citrommal, lime-mal és olyan gyümölcsökkel, amelyek a teafilterben is megtalálhatóak: ha például barackos teát készítesz, akkor barackot is tehetsz a kancsóba. A pezsgős hatás kedvéért ásványvíz is mehet bele, sőt, olyan recepteket is találni, melyekben gyümölcslével öntik fel a jegesteát.
Fotók: Getty Images