
Karácsonyi illatosítók házilag: szuper ötletek fűszerekből és gyümölcsökből

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Savanyított, ecetes lila hagyma: téli vitaminpótlás egyszerűen
Ropogós

Különleges citromlekvár lime-mal: bármilyen süteményt feldob

Mandarinos kuglóf semmi munkával: álompuha, illatos süti

Sült zabkása körtével: a legjobb napindító ráérős reggelekre

Fűszeres hús sült krumplival egybeforgatva: kiadós és nagyon finom

Tartalmas, sűrű téli levesek egy helyen: táplálóak és finomak
Ha te is odáig vagy a karácsonyi illatokért, varázsold őket az otthonodba, egy-két trükkel mennyei aromát csempészhetsz a lakásba.
Ha esetleg még nem sikerült ráhangolódnod az ünnepekre, készítsd el ezeket az illatosítókat, ahogy megérzed majd a fahéj, a narancs vagy éppen a fenyő illatát, egész biztosan karácsonyi hangulatba kerülsz.
Párologtató
Igazán erőteljes és intenzív illatokat úgy érhetsz el, ha nem sajnálod bekapcsolni a gáztűzhelyet, a gyöngyöző folyadék aromája az egész lakást betölti majd. Nekem a karácsonyról elsőként a fahéj jut eszembe, de ugyanúgy az ünnep részét képezi a gyömbér, a citrusfélék vagy a vanília illata.
A recepthez ezekre lesz szükséged:
- 3 rúd fahéj
- 2 darab csillagánizs
- 1 tk. egész szegfűszeg
- 1 kis darab gyömbér
- 1 rúd vanília (vagy vaníliakivonat)
- 1 kis ág fenyő
- 1-2 darab narancs negyedekbe vágva
- víz
Tegyél mindent egy kis lábasba, öntsd fel annyi vízzel a fűszereket, amennyi ellepi őket, majd lassú tűzön melegítsd, míg gyöngyözni nem kezd a folyadék. Ahogy elkezd gőzölögni, az egész lakást átjárja majd az illat. Hogy ne a gáztűzhelyed menjen egész nap, tedd át a lábast – ha teheted –, a radiátorra, figyelgesd, ha nagyon sok víz elpárolog, pótold a folyadékot. Másnap is nyugodtan visszateheted az illatosítót a tűzhelyre vagy a radiátorra, több napig is használhatod. Mikor éppen nem párologtatod, tárold hűtőben, nehogy megpenészedjen.

A megadott hozzávalók listája csak irányadó, rengeteg mindennel gazdagíthatod még a kompozíciót: mehet bele szegfűbors, kockákra vágott alma, narancs helyett mandarin vagy citrom, egy-két ág rozmaring, bátran variáld az alapot.
Potpuri
Egész fűszerekből és szárított gyümölcsökből potpurit is készíthetsz, ennek talán kevésbé erős az illata, viszont nem kell hozzá se gáztűzhely, se radiátor, sőt, akár ajándékba is adhatod, ha egy kis dobozban vagy tasakban összeállítod. Ehhez egész fahéjat, szegfűszeget, csillagánizst, szárított narancs- vagy almaszeleteket, magvakat tegyél egy kis tálba vagy üvegbe, majd helyezd el a lakás különböző pontjain. Hogy még intenzívebb legyen az illata, tehetsz hozzá fenyőágat vagy tobozt, de akár egy kis illóolajjal is nyakon öntheted. Itt találsz egy szuper receptet a karácsonyi potpurihoz.

Szegfűszeges narancs
Az egyik személyes kedvencem, hiszen szinte alig kell hozzá valami, illatos és még jól is mutat. Készíts magad elé egy szép, sérülésmentes, picit nagyobb narancsot és egész szegfűszeget, esetleg egy-két rúd fahéjat. A narancsot szurkáld tele szegfűszeggel úgy, hogy valamilyen mintát alkoss, lehet az csillag, fenyőfa, szívecske. Hogy még illatosabb legyen, egy-egy kis darab fahéjrudat is szúrj bele. A narancsot így is elhelyezheted a szoba különböző pontjain, de akár fel is lógathatod, ha átkötöd valamilyen szalaggal, amit érdemes tűvel rögzíteni, hogy ne csússzon le róla.

Girland
Girlandot is készíthetsz szárított narancs- és almaszeletekből, de akár puhább mézeskalácsot is fűzhetsz fel rá, ha át tudod lyukasztani az édességet. A narancsot és az almát úgy tudod kiszárítani, ha egészen vékony szeletekre vágod, egy sütőrácsra teszed, majd 60 fokos sütőbe tolod őket. Fontos, hogy résnyire hagyd nyitva a sütő ajtaját, hogy a keletkező gőz távozni tudjon. Addig süsd őket, míg teljesen ki nem száradnak, időközönként nézz rájuk, a sütési idő a szeletek vastagságától is függ. Ha több időd van, akár a radiátoron is kiszáríthatod a gyümölcsöt, miközben távozik belőle a nedvesség, isteni illatot áraszt majd.
Fotók: Getty Images