Túl sok lett a keménytojás? Ezzel a módszerrel akár 5 napig is eláll

keménytojás 1 cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Előfordul, hogy egy alkalomra nagyobb mennyiségű tojást főzünk meg egyszerre, de nem használjuk fel mind: ki kell dobnunk vagy eltehetjük későbbre?

Keménytojást főzni a világ egyik legegyszerűbb művelete, de máris sokkal időigényesebb, ha egyszerre nagyobb mennyiségre van szükségünk. Ilyenkor érdemes előre megfőzni, hogy ne legyen vele plusz munkánk. Ha mégsem tudtuk pontosan kiszámolni és megmaradt, hol és mennyi ideig tárolhatjuk anélkül, hogy megromlana? 

A tojás fehérjedús, egészséges és tápláló, de ha nem megfelelően tároljuk, nagyon veszélyes is lehet, szalmonella és egyéb baktériumok telepedhetnek meg rajta. Ezért nem csak nyersen, megfőzve is odafigyeléssel kell tárolni. 

A hűtőszekrényben

Ahhoz, hogy biztonságosan tárolhassuk a főtt tojást a hűtőben, fontos, hogy miután megfőztük, maximum 2 órát maradhat szobahőmérsékleten. Ahogy megfőtt, rögtön tegyük hideg vízbe, várjuk meg, amíg kihűl, majd alaposan szárítsuk meg, hogy ne szaporodhassanak el rajta a baktériumok. Ha túl sokáig tartottuk kint, inkább dobjuk ki. 

Ne hámozzuk meg a tojásokat, mielőtt betesszük őket a hűtőbe, mert így tovább lehet őket biztonságosan tárolni. A hámozott tojást 5 napig tarthatjuk a hűtőben. Mindenképpen tegyük zárható dobozba, és ne az ajtóban, hanem a polcon tartsuk, hogy az ajtó nyitogatásakor ne változzon a hőmérséklet. Tartsuk távol az erős illatú élelmiszerektől. 

Ha már meghámoztuk őket, akkor tegyük hideg vízzel teli tálba, mert így megőrizhetjük a nedvességtartalmukat és állandó marad a tárolási hőmérsékletük is. A vizet naponta cseréljük, hogy a tojás friss maradjon, de egy héten belül együk meg. 

keménytojás belső

Keménytojás a fagyasztóban

Néhány óvintézkedéssel a fagyasztóban is tarthatjuk a keménytojásokat. A fehérjét egyébként nem ajánlott lefagyasztani, mert megváltozhat a színe és az illata, ezért inkább csak a tojássárgáját fagyasszuk. Mielőtt megfőzzük, válasszuk szét a sárgáját és a fehérjét. A sárgáját óvatosan üssük egy lábasba, öntsünk rá annyi vizet, hogy elfedje, majd forraljuk fel. Amikor megfőtt, hagyjuk kihűlni, majd szűrjük le és tegyük jól zárható dobozba, végül a mélyhűtőbe. Mielőtt felhasználjuk, hagyjuk egy hétig a hűtőben. 

Ecetben tárolás

A keménytojást ecetben is tarthatjuk. Első lépésként sterilizáljuk az üveget, amibe majd a tojást tesszük. Használjunk olyan üveget, amelyet jól le tudunk majd zárni. A steril üvegeket jól szárítsuk meg. Közben főzzük meg a tojást, majd hagyjuk a főzővízben kihűlni. Mossuk le őket hideg víz alatt. Készítsük el a tárolóoldatot, 350 milliliter vizet és 350 milliliter ecetet öntsünk össze, majd tegyünk bele fokhagymagerezdeket, sót és egész borsot. Forraljuk fel egy fazékban, majd hagyjuk kihűlni. Öntsük az oldatot üvegekbe, tegyük bele a megfőtt tojásokat, szorosan zárjuk le és tegyük hűtőszekrénybe. 

Meddig tárolhatók a keménytojások?

A keményen főtt tojás legfeljebb egy hétig tartható a hűtőszekrényben, sokkal kevesebb ideig, mint a nyers, főleg, ha előtte meghámoztuk. Ha bármilyen kellemetlen szagot érzünk, dobjuk ki, ne kísérletezzünk. Ha viszont a sárgája egy kicsit zöldesre vagy szürkésre színeződött, akkor nincs baj vele, csak sokáig főtt. A fagyasztóban a tojássárgája 3 hónapig tartható. Mielőtt felhasználnánk, mindenképp ellenőrizzük a minőségét. Az ecetes-sós lében tárolt tojás 2 hónapig eltartható, amennyiben megfelelően sterilizált, zárható üvegben tároljuk. Ha viszont kinyitottuk, utána néhány napon belül együk meg. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon