Így tárold a kenyeret: akár egy hétig is friss maradhat a vekni

kcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A kenyér drága, figyelj a tárolására, így napokig megőrzi a frissességét, és nem kell attól rettegni, hogy száraz vagy penészes lesz.

A mindennapi étel áldás. Az élelmiszerekkel mindig tisztelettel kell bánni, oda kell figyelni a tárolásukra, hogy frissek maradjanak a fogyasztásig, és ne a kukában landoljanak.

A kenyér alapélelmiszer, amit egyre drágábban lehet beszerezni. Ha pedig hazavitted, akkor nem a kuka száját szeretnéd etetni vele. A pékáru érzékeny, ha rosszul tárolod, akkor pillanatok alatt veszít frissességéből, a héja megszárad, penészes lesz, így pedig nem alkalmas a fogyasztásra.

Hogy sokáig friss maradjon a kenyér, már a vásárlásnál oda kell figyelned, mibe csomagolod.

Papír vagy nejlonzacskó?

A boltokban, pékségekben papírba vagy nejlonzacskóba csomagolva vásárolhatod meg a kenyeret. Tárolás szempontjából a zacskó a jobb választás, mivel a pékáru így megőrzi természetes nedvességtartalmát, nem keményedik meg, akár 2-3 napig is puha marad. Erre a hűtőben való tárolással is rásegíthetsz. A reggel vásárolt kenyeret, zsemlét vagy kiflit este tedd a hűtőbe, majd másnap fogyasztás előtt vedd ki.

Persze a hűtőben tárolásnak bőven akadnak ellenzői, mondván, a fridzsider hőmérséklete ront a kenyér minőségén. Igen, előfordulhat, hogy veszít a rugalmasságából, esetleg morzsálódik, de olyat is lehet tapasztalni, hogy kellemes puha lesz. Én megmaradt, vágott zsemlét, kovászolt cipót és bolti, előre csomagolt kenyeret szoktam így hűtőbe tenni, és nem tapasztaltam a már említett kellemetlenségeket.

Sokan azonban a papírzacskó mellett érvelnek, mivel az így hazavitt vekni héja órákig ropogós marad, ám egy idő után ez a textúra elvész, és a kenyér kemény lesz. Persze, ha nem penészes, így is elfogyaszthatod, melegszendvicsnek vagy pirítósnak tökéletes lesz.

Miben tároljuk a kenyeret?

A megvásárolt pékárut otthon, jól szellőző kenyértárolóban is tarthatod, vagy vászonkendőbe is csomagolhatod. Ma már be lehet szerezni szép, összehúzható, zsinórral összekötött vászonzacskókat, amik tökéletesen szolgálnak. Célszerű már a vásárlásnál ebbe csomagolni a veknit. Ha több napig tárolod ilyenben a pékárut, akkor mindennap ellenőrizd, cseréld bátran.

És mi a helyzet a fagyasztással?

A kenyér hibernálása nem ördögtől való. Így 1 hétig is tárolható, mivel a 18 fok alatti hőmérséklet megakadályozza a kenyérben lévő keményítő újrakristályosodását. A fagyasztani kívánt kenyeret mindig szeletekre vágva, fagyasztózacskóba csomagolva tedd a jégszekrénybe, így sokkal kényelmesebben ki tudod olvasztani. Amikor szükséged van a kenyérre, csak kapd elő, és szobahőmérsékleten hagyd kiengedni. Ha pedig szeretnéd, sütőben át is melegítheted, így ropogós lesz a héja.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük