![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Így tárold a kenyeret: akár egy hétig is friss maradhat a vekni
![kcover](https://kep.index.hu/1/0/4676/46768/467686/46768686_3565576_4132be5f22c1f22e93d373c198fd23dc_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A kenyér drága, figyelj a tárolására, így napokig megőrzi a frissességét, és nem kell attól rettegni, hogy száraz vagy penészes lesz.
A mindennapi étel áldás. Az élelmiszerekkel mindig tisztelettel kell bánni, oda kell figyelni a tárolásukra, hogy frissek maradjanak a fogyasztásig, és ne a kukában landoljanak.
A kenyér alapélelmiszer, amit egyre drágábban lehet beszerezni. Ha pedig hazavitted, akkor nem a kuka száját szeretnéd etetni vele. A pékáru érzékeny, ha rosszul tárolod, akkor pillanatok alatt veszít frissességéből, a héja megszárad, penészes lesz, így pedig nem alkalmas a fogyasztásra.
Hogy sokáig friss maradjon a kenyér, már a vásárlásnál oda kell figyelned, mibe csomagolod.
![kct3](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4676/46768/467687/46768706_c41b416906e006c6fec9be4c31e4346e_wm.jpg)
Papír vagy nejlonzacskó?
A boltokban, pékségekben papírba vagy nejlonzacskóba csomagolva vásárolhatod meg a kenyeret. Tárolás szempontjából a zacskó a jobb választás, mivel a pékáru így megőrzi természetes nedvességtartalmát, nem keményedik meg, akár 2-3 napig is puha marad. Erre a hűtőben való tárolással is rásegíthetsz. A reggel vásárolt kenyeret, zsemlét vagy kiflit este tedd a hűtőbe, majd másnap fogyasztás előtt vedd ki.
Persze a hűtőben tárolásnak bőven akadnak ellenzői, mondván, a fridzsider hőmérséklete ront a kenyér minőségén. Igen, előfordulhat, hogy veszít a rugalmasságából, esetleg morzsálódik, de olyat is lehet tapasztalni, hogy kellemes puha lesz. Én megmaradt, vágott zsemlét, kovászolt cipót és bolti, előre csomagolt kenyeret szoktam így hűtőbe tenni, és nem tapasztaltam a már említett kellemetlenségeket.
![kct1](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4676/46768/467686/46768696_a831c6fccdd69be57989c24170d1249a_wm.jpg)
Sokan azonban a papírzacskó mellett érvelnek, mivel az így hazavitt vekni héja órákig ropogós marad, ám egy idő után ez a textúra elvész, és a kenyér kemény lesz. Persze, ha nem penészes, így is elfogyaszthatod, melegszendvicsnek vagy pirítósnak tökéletes lesz.
Miben tároljuk a kenyeret?
A megvásárolt pékárut otthon, jól szellőző kenyértárolóban is tarthatod, vagy vászonkendőbe is csomagolhatod. Ma már be lehet szerezni szép, összehúzható, zsinórral összekötött vászonzacskókat, amik tökéletesen szolgálnak. Célszerű már a vásárlásnál ebbe csomagolni a veknit. Ha több napig tárolod ilyenben a pékárut, akkor mindennap ellenőrizd, cseréld bátran.
![kct4](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4676/46768/467687/46768700_8f2631dfed2c5a4024319ed3de83ba1d_wm.jpg)
És mi a helyzet a fagyasztással?
A kenyér hibernálása nem ördögtől való. Így 1 hétig is tárolható, mivel a 18 fok alatti hőmérséklet megakadályozza a kenyérben lévő keményítő újrakristályosodását. A fagyasztani kívánt kenyeret mindig szeletekre vágva, fagyasztózacskóba csomagolva tedd a jégszekrénybe, így sokkal kényelmesebben ki tudod olvasztani. Amikor szükséged van a kenyérre, csak kapd elő, és szobahőmérsékleten hagyd kiengedni. Ha pedig szeretnéd, sütőben át is melegítheted, így ropogós lesz a héja.
Fotók: Getty Images