Így ne tisztítsd soha a késeidet: 3 gyakori hibát mutatunk
Cikkek
Sült édesburgonya sok fűszerrel: sütőben pirul ropogósra
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Ropogós
Tepsis sült zöldségek: citromos-fokhagymás szószban készülnek
Körtés morzsasüti gyömbérrel fűszerezve: képtelenség neki ellenállni
Házi sült paprika télire: az édes, füstös ízvilág rengeteg ételt feldob
30 perces édesburgonyás lencsesaláta: mustáros öntet kerül rá
Kiadós rakott tészta csirkével és brokkolival: szaftos és finom
Gondoltad volna, hogy a kés tisztítását is lehet rosszul csinálni? Cikkünkből most megtudhatod, hogy mi az a három leggyakoribb hiba, amit elkövethetsz.
Lehetsz a konyhában akár kezdő, akár profi séf, egy jó vágókés mindig képes a főzést élménnyé tenni. Miután végeztél, fontos, hogy a kés jótettét te is viszonozd, éppen ezért alaposan el kell mosnod, a megfelelő technikát alkalmazva.
A 3 NEM elmélete
A kés tisztításának három alapvető „soha ne csináld” szabálya van.
Soha ne tedd be a mosogatógépbe!
Még ha a kést esetleg az előírás szerint be is lehetne tenni a mosogatógépbe, ezt inkább kerüld el, ugyanis a pengéket a magas hő, a tisztítószerek és az erős vízsugár is károsíthatják. Főképpen életlenné, de akár karcossá is válhatnak, arról nem is beszélve, hogy ha például fanyelű kést teszel a gépbe, annak a nyelét ezzel halálra is ítélted.
Ne hagyd állni a kést a mosogatóban!
Az első dolog, amit idővel megtanulsz a konyhában, hogy ha nem mosogatod el rögtön a kést, azzal csak támogatod a rajta megtelepedő baktériumok szaporodását, emellett, ha nem kellő odafigyeléssel helyezed a kést a mosogatóba, még ki is csorbíthatod azt.
A víznek való kitettség, mint azt már a mosogatógépnél is írtam, alapból árt a késnek, ha pedig csak úgy, pongyolán behányod azt a többi koszos edény és evőeszköz közé, mosogatás közben könnyedén megvághatod magad, amíg keresgéled az áztatóvízben az eszközöket.
Mindig azonnal szárítsd meg a kést!
A víz hatásait már taglaltuk, azért is fontos a késeket mosogatás után rögtön szárazra törölni, hogy egyrészt a penge se ázzon vízben, másrészt a kés nyele, főleg, ha az fából van, ne tudjon a szükségesnél több vizet magába szívni, ami által sajnos könnyedén eldeformálódhat és meg is repedhet.
Az acélnyelek sincsenek biztonságban, mivel azokon idővel rozsdafoltok keletkezhetnek, ha nem törlöd őket szárazra. Amikor ugyanis a fém vízzel és oxigénnel érintkezik, rozsdásodni, vagyis korrodálni kezdhet.
Ennél is fontosabb, hogy a víz és az oxigén mellett a só és a savak is hasonló végkifejlethez vezethetnek, éppen ezért fokozottan figyelj oda, hogy ha például citrusfélékkel vagy sóval dolgozol a konyhában, ami érintkezik az adott késsel is, akkor utána nemcsak hogy alaposan el kell mosogatnod a kést, de szárazra is kell törölnöd. Utána pedig olyan helyen tárold, ahol nem érintkezik vízzel, savakkal és nincs kitéve magas páratartalomnak.
A helyes eljárás tehát a kések tisztítását illetően az, ha mosogatószeres szivaccsal – annak sem a dörzsölős felével –, alaposan elmosogatod a pengétől a nyélig, majd szárazra törlöd és száraz helyen tárolod a következő használatig.
Fotó forrása: Getty Images