Kivipucolás pár perc alatt: tuti tippeket mutatunk

kivipucolas
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A kivi, mint sok más gyümölcs, megéri a pénzét, ha a pucolására kerül sor. Pánikra azonban semmi ok, mert ezúttal tuti technikákat mutatunk!

Ez a kis tojásdad alakú gyümölcs kész vitaminbomba. Amellett, hogy tele van C- vitaminnal, A-, E- és K-vitamin-tartalma is igen magas, ráadásul rengeteg káliumot, magnéziumot és foszfort is tartalmaz.

Magas vitamintartalma ellenére azonban igen szegény, ha a kalóriákról van szó, éppen ezért tökéletes diétakiegészítő is lehet. Amellett, hogy nem hizlal, az immunrendszert mégis szuperül felhúzza, a benne rejlő rostok pedig az emésztést segítik elő.

Mivel egy importált déligyümölcsről van szó, így nem mondhatni rá, hogy szezonális, ugyanakkor télen roskadoznak tőle az áruházak polcai. Fogyasztása főként nyersen ajánlott – így őrzi meg legjobban a vitamintartalmát –, akár magában, akár saláta kiegészítőjeként.

kivipucolas

No de hogyan is kell megpucolni a kivit, hogy lecsupaszítva szőrös kis köntösét, hozzájuthassunk az édeskés, zöld húshoz? Mutatjuk!

A poharas módszer

Ehhez a technikához egy vágódeszkára, egy éles késre és egy kisebb átmérőjű üvegpohárra lesz csak szükséged. A kivi két végét vágd le, majd hosszában felezd meg a gyümölcsöt. 

Az egyik felet vedd a kezedbe, és a hús, illetve a héj közé óvatosan kezdd el becsúsztatni az üvegpohár peremét. Ezzel kvázi meghámozod a kivit, amiben a pohár lesz a legnagyobb segítséged. A meghámozott kivifelek pedig nagyobb malackodás nélkül csak beleesnek a pohárba, ahonnan szépen ki tudod őket venni, ha mindegyik hámozásával végeztél.

A kanalas ötlet

Ennél a módszernél a pohár helyett csupán egy kanálra lesz szükséged. A kivi két végét az előzőekhez hasonlóan le kell vágnod. Itt azonban a kivit már nem kell továbbfelezni, csupán egy kanállal a héj és a hús közé bevágni, majd finoman körbevezetve a kanalat a héj és a hús között, mintha csak kikanalaznád a kivit a héjából.

A kés hegye

A késsel való hámozás már óvatosabb kezeket kíván. A kivi két végét ugyanúgy le kell vágni hozzá, majd az egyik levágott oldalára állítva, felülről lefelé haladva, egy éles, vékony pengéjű késsel le kell róla szeletelni a héjat. Ez a módszer egy picit talán több gyümölcshúsveszteséggel jár, mint a korábbiak, de aki jól bánik a késsel, annak így is gyerekjáték lesz. 

Élesedő helyzet

Még a késes megoldásoknál maradva, úgy is meghámozhatod a kivit, ha a két végét levágod, majd elfelezed, és ezt követően az oldalára fektetve óvatosan elkezdesz a héj és a hús közé bevágni, majd végigvezeted a kést a héj alatt egészen addig, amíg körbe nem érsz. Ez egy kicsit már veszélyesebb művelet, és biztosabb kézügyességet kíván, de semmi esetre sem lehetetlen küldetés.

kivipucolas

A mosogatószivacs ereje

Ráadásként egy egészen meglepő módszert tartogattunk a végére. Ennek a lényege ugyanis az, hogy a kivit valójában nem pucolod meg, hanem egy mosogatószivacs dörzsölős felével alaposan megdörzsölöd, hogy eltávolítsd róla a szőröket. Ezután ízlés szerint még meg is moshatod, majd felkarikázod, és már eheted is. A kivi héja ugyanis tele van rosttal és C-vitaminnal, így ha héjastul eszed meg, duplán turbózod fel a szervezetedet.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon