Így lesz mindig makulátlan a konyhád: 8 tipp, és a főzőhelyiség ragyogni fog

ktcover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Hogy mindig kifogástalan tisztaság uralkodjon a konyhában, érdemes egyszerű szabályok betartásával fenntartani a rendet.

A szemetet mindig vidd le, tartsd tisztán a dolgozópultot, konyhaszekrényt, és mindig mosogass el - de a folyamatos rendtartás mellett egy évben egyszer vagy kétszer biztos, hogy szükség van nagytakarításra is.

Nagytakarítás során a konyhát érdemes darabokra szedni, aprólékosan portalanítani, zsírtalanítani. Az a szabály, hogy ilyenkor mindig fentről haladj lefelé. Vagyis áramtalaníts, és kezdd a lámpa portalanításával, a konyhaszekrény tetejével, pókhálózz, mosd ki a függönyt, és az ablakról és az ajtóról se feledkezz meg!

ktct8

Az álomkonyha nemcsak tiszta, hanem jól felszerelt is, mégsem tanácsos felesleges dolgokat tárolni. Ha megszállottja vagy a konyhai eszközöknek, keress nekik helyet, szépen rendezd el őket, a dolgozópulton mindig csak a legszükségesebbeket hagyd, egy rongy és tisztítószer segítségével gyakran töröld át őket a por és a zsír eltüntetése végett.

Ne hanyagold a konyhai kis- és nagygépek tisztítását

A hűtő tartalmát mindig ellenőrizd

Mivel sok minden kerül bele, olykor el is feledkezhet róla az ember, mit rejtett el a polcok közt. Legalább heti egyszer ellenőrizd a tartalmát, dobd ki, ami lejárt, esetleg penészes lett.

Az ápolására is figyelj, kívül és belül is takarítsd ki, mielőtt feltöltöd, törölgesd át, így biztos, hogy nem lesz szagos, ételmaradékos a jégszekrény. Évente azonban egyszer, kétszer ajánlott leengedni a hűtőt, teljesen lecsupaszítani, és alaposan kitakarítani fertőtlenítőszerrel vagy vegyszermentes módszerekkel.

ktct1

A hűtő szagtalanításáról korábbi cikkünkben írtunk, érdemes újra elolvasni!

A gáztűzhelyről és a mikróról se feledkezz meg!

Minden főzés után tanácsos letakarítani, így biztos, hogy nem fog rászáradni a zsírfolt. A belső részét sokkal kellemetlenebb és nehezebb rendben tartani, de hetente vagy kéthetente egyszer érdemes alaposabban átsúrolni, úgy sokkal könnyebb a tisztán tartása.

ktct2

Ha mindennap sürögsz-forogsz a konyhában, akkor érdemes a zsírfoltok ellen alufóliával védekezni, a gáztűzhely környékét fedd le vele.

Korábbi cikkünkben részletesen beszámoltunk a gáztűzhely takarításáról, vegyszermentes praktikákat is mutattunk!

A mikrót szinte semmibe nem kerül mindennap kívül és belül áttörölni, mivel, ha gyakran használod, hamar zsírosodik. Korábbi cikkünkben a mikró takarításáról olvashatsz bővebben, de az olyan gyakran használt gépek, mint a vízforralókávéfőző vagy az elektromos grillsütő ápolásáról is találsz hasznos információkat!

ktct10

Főzés közben is takaríts

Az egyik legfontosabb szabály, hogy főzés közben mindig takaríts magad után, ne hagyd, hogy a dolgozópulton eluralkodjon a káosz! Ha például süteményt készítesz, míg sül a tészta, mosd el a tálakat, amiben a masszát kikeverted. Ugyanígy ebéd- vagy vacsorakészítésnél is, amíg az étel a tűzhelyen vagy a sütőben készül, mosd el a használt eszközöket, takarítsd le a dolgozópultot, így biztos, nem fog csatatérré válni a konyhád.

ktct3

Este mindig mosogass el!

Talán az egyik legnehezebben feladat, főleg akkor, ha nincs mosogatógéped, mégis törekedni kell a betartására. Persze nem lesz vége a világnak, ha kihagyod, mégsem érdemes elmulasztani! Vacsora után te vagy a család másik tagja mindig mossa el az összegyűlt koszos edényeket, tányérokat. Ilyenkor a mosogatótálcát is tanácsos felfrissíteni, ha szükséges, a lefolyóba is kerülhet tisztítószer, így biztosan nem fog eldugulni. Reggel pedig öröm lesz belépni a tiszta konyhába, ahol nem tornyosul a mosatlan, indulhat is a nap egy kellemes reggeli készítésével, fogyasztásával.

kct4

Ne adj esélyt a zsíros szennyeződéseknek!

Ha nem is mindennap, de heti egyszer kötelező alaposan lemosni a konyha csempéjét, és a konyhabútorról se feledkezz meg! Főzés során a kicsapódó zsírnak semmi nem szent, bármilyen felületre képes rászáradni. Ha hagyod, hogy ezek a szennyeződések eluralkodjanak, később nagyon nehezen, hosszas súrolás és erős vegyszerek használatával tudod csak eltüntetni.

ktct9

A padlóra is szánj figyelmet!

Akár porszívót is használhatsz, ha pedig van robotporszívód, még könnyebb a dolgod, csak bekacsolod, a kis gép pedig gondosan összeszedi a koszt és a port. Porszívózás vagy seprés után jöhet a felmosás, amit sokan mindennap megcsinálnak, de heti egy alkalommal is időt szánhatsz rá, ahogy neked kényelmes.

ktct6

Tegyél szódabikarbónát a szemetesbe!

Az egyszerű praktikának köszönhetően a szódabikarbóna magába szívja a nedvességet, a kellemetlen szagokat megköti. A kukát mindig dupla szemeteszsákkal béleld ki, a zsákok közé pedig szórj 1-2 evőkanál szódabikarbónát. Persze azért heti egyszer meleg vízzel és tisztítószerrel is - ami vegyszermentes is lehet - érdemes alaposan átmosni a kukát. A szemetet ne tárold, mindig vidd le, így elkerülheted a kellemetlen szagokat, és távol tartod a csótányokat és a hangyákat is.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon