Így tisztítsd meg a konyhai lefolyót: nem lesz többé kellemetlen szag a konyhában

kltcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Erős vegyszerek használata nélkül is tisztán tarthatod a konyhai lefolyót, filléres megoldást mutatunk dugulás és kellemetlen szagok elhárítására.

Nem csak a fürdőszobában történhet dugulás, a konyhában ugyanúgy fennáll ez a veszély, mivel mosogatás során ételmaradékok, zsíros szennyeződések kerülhetnek a lefolyóba, melyek eltömítik a csövet.

A dugulás még akkor is jelentkezhet, ha figyelmes vagy, de érdemes mosogatódugót használni, melynek segítségével az ételmaradékok nem kerülnek a lefolyócsőbe. Az eszköz beszerzése egyébként nagyon hasznos, ám a lefolyócsövet, még ha el is kerüli a dugulás, érdemes fertőtleníteni, erre a legjobb megoldás a filléres házi csodaszer, alább olvashatod, mi ez.

kltct2

A szódabikarbóna és az ecet párosa verhetetlen

A legtöbb háztartásban mindkét alapanyag fellelhető, ha mégsem, olcsón és könnyedén beszerezhetők bármelyik boltban. Szódabikarbónának és ecetnek mindig van hely, az egyiket használhatod sütőpor helyettesítésére, a másikat saláták ízesítésénél, ha pedig kerülöd az erős vegyszereket, akkor mindkét termék jó szolgálatot tesz takarításnál, mivel nagyon sokoldalúan használhatóak, kérdezd csak meg a nagymamádat, ő biztos, hogy meggyőz a varázserejükről.

kltct1

Hogy működik?

Először a szódabikarbónát (fél bögre) szórd a lefolyóba, utána fontos, hogy egyszerre öntsd rá az ecetet (fél bögre) és a forró vizet (1,5 liter). A házi szer azonnal habzásnak indul, amint az ecet és a forró víz a szódabikarbónával keveredik. A savaknak köszönhetően alaposan kitisztítja a lefolyó belsejét, fertőtlenítő hatással is bír, a kellemetlen szagokat megszünteti. Igaz, az ecet kellemetlen aromája megmarad, de erre is van megoldás: citrommal és szódabikarbónával takarítsd át a mosogatótálcát, így két legyet ütsz egy csapásra, tiszta, ragyogó tálcának örülhetsz, a citrom kellemes illata pedig átjárja a konyhát. Vagy ecet helyett citromsavat is önthetsz a szódabikarbónára.

kltct3

Mivel lehet még a konyhai lefolyót tisztítani?

Ha továbbra is kerülöd a vegyszereket, akkor érdemes még kipróbálnod a forró víz (egy nagy lábasnyi) és a só (1 teáskanálnyi) keverékét. Amennyiben a dugulásért a zsíros szennyeződés a felelős, akkor a forró víz és a só párosa jó szolgálatot tesz.

kltct4

A házi praktikákban jártasak szerint a világ legkedveltebb szénsavas üdítője, a kóla is alkalmas duguláselhárításra, mivel az italban található foszforsav elbír a problémával. Miután az üdítőt (1-2 liter) leöntöd a lefolyóba, várj 1 órát, utána engedj rá forró vizet, hogy átmosd a lefolyót.

Hogyan kerülhető el a dugulás?

Erre jó megoldás a már említett mosogatódugó, más néven szűrő, de érdemes kéznél tartani pumpát is. Fontos, hogy a használt olajat ne öntsd a mosogatóba, mert előbb-utóbb komoly elzáródást okoz a zsír.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük