Mivel mérj a sütihez, ha nincs konyhai mérleged? Nem csak a bögre a megoldás

konyhimérleg2eredeticover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A világ egyik legkedveltebb séfje, Jamie Oliver szakácskönyveiben és főzős műsoraiban gyakran hangoztatja: a konyhádban te vagy az úr, mindennek tudd, hol a helye. Arra is felhívja a figyelmünket, melyek azok a konyhai eszközök, amelyekre feltétlen szükségünk lehet sütés, főzés közben.

Jamie tanácsát nem árt megfogadni, de ne feledjük, nincs mindenkinek olyan nagy, szuperül felszerelt konyhája, mint az angol sztárszakácsnak. Mi van, ha kevés hely áll rendelkezésünkre, és nagyon át kell gondolni, minek szánunk helyet a konyhánkban?

Ott van például a konyhai mérleg, amiből ma már rengetegféle áll rendelkezésünkre, az áru sem rossz, de hiába alapfelszerelés, ha nincs a konyhánkban, esetleg pont akkor mondja fel a szolgálatot, amikor szükségünk lenne rá. Nem kell pánikba esni, van megoldás!

Mivel helyettesítsük a mérleget?

Gondoljatok csak a nagyikra, az ő konyhájukban sem volt digitális mérleg, mégis remekül megoldották a helyzetet, pont úgy, ahogy most mi is tesszük. Sorra vesszük azokat az egyszerű lehetőségeket, melyekkel helyettesíteni tudjuk a konyhai mérleget.

Bögre

Sok olyan receptet találni, melyeknél bögre a mértékegység. A bögrék esetében 2,5 dl, pohár esetében 2 dl űrtartalomról beszélhetünk, de a lényeg, hogy mindig ügyeljünk, hogy ugyanazzal a bögrével mérjük az arányokat. Nagyon népszerűek az úgynevezett bögrés sütik, melyeknél minden száraz hozzávaló a bögréből kerül a keverőtálba.

A bögrés módszer a rizs elkészítésénél is hasznos lehet, itt a fő szabály az, hogy mindig dupla vízmennyiséget adjunk a rizshez főzés közben.

Mérőkancsó

Filléres, de nagyon praktikus megoldás. Nem kell rögtön konyhai felszereléseket áruló üzletbe rohannunk, nagyobb szupermarketek kínálatában is találkozhatunk mérőkancsóval, melynek előnye, hogy az egyik oldalán a száraz alapanyagokhoz találni a mércét, a másikon pedig a folyékony hozzávalókhoz. Ilyen eszközből jó, ha mindig kettőt tartunk otthon, nem foglal sok helyet és sokszor lesz segítségünkre.

konyhaimérleg3eredetict

A jó öreg kanalas módszer

Amikor a recept azt írja, tegyünk 1 csapott evőkanál cukrot, az vajon mennyit jelenthet számokban mérve? Ezt akkor jó tudni, ha olyan leírással találjuk magunkat szemben, hogy tegyünk 1,5 dkg cukrot a tésztába, és fogalmunk nincs róla, mennyi lehet, amit a recept követel tőlünk. Jöjjön most egy kanál-kisokos, mit is takarnak pontosan a csapott és púpozott utasítások.

1 csapott evőkanál liszt: 1,5 dkg
1 púpozott evőkanál liszt: 2 dkg

1 csapott evőkanál cukor: 1,5 dkg
1 púpozott evőkanál cukor: 2 dkg

1 csapott evőkanál só:  1,5 dkg
1 púpozott evőkanál só: 2 dkg

1 evőkanál olaj: 2 dkg
1 evőkanál vaj: 2 dkg

1 csapott evőkanál búzadara: 1,5 dkg
1 csapott evőkanál zsemlemorzsa: 1,2 dkg

1 evőkanál tej: 1 dkg
1 evőkanál tejföl: 1,5 dkg

1 kávéskanál só: 7 g
1 kávéskanál cukor: 4 g
1 kávéskanál liszt: 3 g
1 késhegynyi só: 4 g

Ezeknek ismeretében már nem jelenthet gondot, ha hiányzik a konyhai mérleg, simán megbirkózunk a hiányával.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük