Így készítik a hummuszt a közel-keleti séfek: ezeket a trükköket érdemes ellesni

31718343 2434189 bfb42fe4b009c3d7f15d8c8cad6094c9 wm
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Hummuszt készíteni könnyű, de az igazán selymes, illatos krémhez, amely lágy hullámokat vet, ismerni kell néhány trükköt.

Minél többet olvasok róla, annál jobb lesz a házi hummusz, amit készítek, pedig ennél egyszerűbb dolog - elméletileg - nincs is. Talán épp az egyszerűsége az, ami miatt egy-két apró technológiai trükk, néhány praktika elképesztő különbségeket tesz.

Főzd magad

Minél kevesebb alapanyagból áll egy étel, annál nagyobb a hozzávalók felelőssége. A hummusznál a csicseriborsónak kell szuper minőségűnek lennie. Konzervből a leggyorsabb, de összehasonlíthatatlanul finomabb lesz házilag főtt csicseriborsóból készítve. Igen, sokáig kell áztatni, aztán bő másfél óra, mire megfő, de ha egyszerre elkészítesz egy jó nagy adagot, le is lehet fagyasztani kisebb, 300 grammos csomagokban. A száraz csicseriborsó legyen minél frissebb, annál jobb lesz a végeredmény.

hummusz

Szódabikarbóna

Mostanában az internet sztárja ez a megszoktt alapanyag, pedig nincs itt semmi újdonság, már anyáink is adtak egy keveset a hüvelyesek áztatólevéhez, hogy gyorsabban, intenzívebben puhuljanak. 

Tartsd meg a levét

A csicseriborsó főzőleve kincs, a hummusz esetében is kulcsfontosságú szerepe van. Ezzel állíthatod be az ideális állagot, miután alaposan leturmixoltad a keveréket. Még jobb, ha a csicseriborsó és a leve teljesen kihűl, mielőtt turmixolni kezdenéd. 

31718353 006e67d42f30c69eb3eaad804e82f812 wm

Sokkal, sokkal több tahini

Tahiniből is legjobb - és legolcsóbb - megoldás a házi, de a legfontosabb nem is ez, hanem az arányok. A legtöbb közel-keleti séf sokkal többet ad hozzá, mint a közismert receptek javaslatai. Ottolenghi és Anissa Helou is csaknem fele-fele arányban keveri a szezámmagpasztát a csicseriborsóval, ettől lesz annyira intenzív ízű és elképesztően krémes a hummusz, hogy nem lehet abbahagyni.

hummusz2

Mozsár

Nehéz feladat a só, a fokhagyma és a citrom ideális mennyiségének eltalálása. Fontos, hogy érezhetőek legyenek, de nem jó, ha a fokhagyma csíp vagy túlzottan savanykás az egész. Erre ajánlja a legtöbb hozzáértő a mozsarat: a fokhagymát a sóval és a citromlével ebben kell összetörni. A só és a citromlé hatására a fokhagyma veszít az erejéből, lágyabb lesz. Ezt az egyveleget kell aztán a turmixgépben várakozó csicserihez és tahinihez adni.

Fotók: Ács Bori, Getty Images

Ezt is szeretjük