Hogyan marad sokáig friss a krumpli? Tippek és trükkök, amit már nagyanyáink is használtak

krumplikácska cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A krumpli nagyon népszerű és sokoldalúan felhasználható zöldség, nyugodtan tartsunk belőle otthon, csak a megfelelő tárolásra ügyeljünk.

A krumpli az egyik legjobban felhasználható zöldség, ezért is szeretik sokan. Ha megfelelően tároljuk, akár hónapokig is friss marad, így elkerülhetjük a pazarlást. 

A krumplit a kereskedők zsákokban vagy dobozban tárolják, így arra is ügyeljünk, hogy már a vásárlástól kezdve vigyázzunk rá. Ha viszont nem így teszünk, akkor a gumók elszíneződhetnek, kicsírázhatnak vagy megrohadhatnak, ilyenkor sajnos az egyetlen megoldás, ha kidobjuk őket. Ha odafigyelünk, akkor kevesebb felesleges hulladékot is termelünk. 

A krumplik válogatása és helyes tárolása

Amikor krumplit vásárolunk, akkor az első válogatást végezzük. Amelyek sérültek, ha meg is vesszük, azokat mindenképpen fogyasszuk el pár napon belül. A hibátlan krumplikat pedig különítsük el tőlük. 

krumpli szedés belső

A krumplikat tegyük egy papírzsákba vagy hagyjuk abban a zsákban, amiben vásároltuk. A lényeg, hogy jól szellőzzön. Tegyük sötét és hűvös, nedvességtől védett helyre a konyhában, amit nem nyitogatunk gyakran. A krumpli ideális tárolási hőmérséklete 4 és 10 fok között van, de ne tartsuk a hűtőben. Ha 12 fok felett tároljuk, nagy valószínűséggel kicsírázik. Mindig ellenőrizzük, és ha látunk közte sérültet, különítsük el a többitől. Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy saját veteményeskertünk van, akkor szedjük a krumplikat egy fonott kosárba, majd tegyünk a rétegek közé és a tetejére is újságpapírt. 

Jelek, hogy a krumplik rossz állapotban vannak

A sérült krumplik az egészségeseket is meg tudják betegíteni, ezért is kell elkülöníteni őket. Ha a gumókon zöldes árnyalatot fedezünk fel, akkor a belseje puhává és fonnyadttá válik. Ez akkor lehet, ha a krumpli túl sok fényt kap. Ha a rossz rész nem túl nagy, akkor vágjuk ki és használjuk a krumpli többi részét, de ha már az egész megromlott, akkor sajnos ki kell dobni.

Ha a krumpli kicsírázott, akkor figyeljük meg az állapotát. Ha csak pici csírák nőttek ki belőle, akkor azokat csipegessük le és minél hamarabb fogyasszuk el a krumplit. Ha viszont a krumpli tele van csírával és még ráncos is, akkor inkább dobjuk ki, mert solanint, vagyis egyfajta mérgező anyagot tartalmazhat, amely a fénynek, a melegnek és a nedvességnek kitett krumplikban szaporodhatnak el. Ha a krumplik elkezdenek megpuhulni, vagy netalántán megpenészedni és rossz szagot árasztani, azonnal dobjuk ki őket és dobjuk ki a papírt is, amihez hozzáértek. A többit is próbáljuk meg minél hamarabb felhasználni. 

krumpletta belső

Lefagyasztható a krumpli?

A krumplit nyersen nem lehet fagyasztani. Ha fagyasztani szeretnénk, akkor először meg kell főzni őket, csak utána lehet mélyhűtőbe tenni. Ha készen van, először hagyjuk kihűlni, és utána akár 12 hónapig is tárolható a fagyasztóban. 

Ezeket kerüljük el

Ne mossuk meg a krumplit tárolás előtt, mert ha nedvesség éri, akkor sokkal hamarabb megromlik. Közvetlenül a felhasználás előtt természetesen jól mossuk meg őket.

Ne tartsuk a krumplikat a hűtőszekrényben, mert a benne lévő hőmérséklet túl alacsony. A krumpliban lévő keményítő cukorrá alakul, amitől édesebb lesz, valamint a színe is megváltozik és sötét pöttyök is megjelenhetnek rajta.

Ha feldaraboltuk a krumplit, azonnal készítsük el, különben megromlik. Ha mégsem tudjuk azonnal elkészíteni, tegyük hideg sós vízbe, akkor egy napig még eltarthatjuk.

Ne tartsuk a krumplit olyan gyümölcsök mellett, mint a banán, körte vagy alma, mert mellettük hamarabb kicsírázhat és megromolhat.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük