Így lesz a legfinomabb a brownie – Nem mindegy, melyik alapanyaggal kezdesz

brownie cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A brownie, ha jól készítik, az egyik legfinomabb csokis sütemény, kívül roppanós, belül ragacsos, és annyira csokis, hogy megőrülsz tőle.

Csokis sütivel bárkit le lehet venni a lábáról, legyen felnőtt vagy gyerek. Minél csokisabb egy édesség, annál finomabb, például ez a csokitorta, amely után biztos egy ideig nem vágysz majd édességre. 

A sütiknél is érvényes az a szabály, hogy csak jó minőségű alapanyagokból dolgozz, semmi étbevonó vagy silány csokimikulás.

Ha nincs időd csokitortát sütni, akkor a brownie tökéletes választás, szerintem minden vendégség, zsúr és egyéb összejövetel megmentője. A brownie-nál a sütési idő a sarkalatos pont, és bár gyakorlatilag csak össze kell keverni a hozzávalókat, mégsem mindegy, hogy milyen sorrendben haladsz. Az alapreceptet pedig bővítheted dióvalsós karamellel, de keverhetsz a tésztájába céklát is

Ha hasonló textúrájú süteményt szeretnél, akkor készíts lávasütit.

brownie álló ok

Használj jó minőségű csokoládét

Ez lehet, hogy unalomig ismételt tipp, de talán a legfontosabb, ha tényleg finom süteményt szeretnél sütni. Minimum 65 százalékos kakaótartalmú étcsokoládéval dolgozz, mellé pedig jó minőségű holland kakaóport keverj.

Először a tojást és a cukrot keverd habosra

Bár ez a süti is keverem-kavarom tészta, mégis érdemes sorrendet tartani az alapanyagok összekeverésénél. Ha fényes és roppanós tetőt szeretnél, akkor először a tojást és a cukrot keverd habosra. Ne spórolj az idővel, 10 percet áldozz rá. Ezzel nemcsak a brownie állaga lesz jobb, hanem megfelelő mennyiségű levegő is jut a tésztába. Így még sütőporra sem lesz szükséged. 

brownie készítés álló

Használj barna cukrot

Ha a recept kristálycukrot ír, legalább a felét (ha nem az egészet) nyugodtan cseréld ki barna cukorra. A barna cukor, mivel melaszt tartalmaz, sütés után ragacsos és karamellás lesz, amelytől sokkal szaftosabb lesz a süti. Ha lehet, barna cukorból is a legsötétebbet használd, sokkal intenzívebb íze van.  

Használj extra csokoládét

Közvetlenül azelőtt, hogy a brownie-t betolnád a sütőbe, szórd meg apróra vágott csokoládéval. A sütőben a csokoládédarabkák szépen felolvadnak, és olyanok lesznek, mint egy forró csokiszósz. 

Ütögesd meg a tepsit

A sütés félidejénél, és mikor elkészült, vedd ki a tepsit a sütőből, és finoman ütögesd a pulthoz, hogy a brownie összeessen. Meg fog repedni a teteje, de ettől lesz még sűrűbb a tészta, mert a felesleges levegőt kiszorítod belőle.  

brownie szeletelés álló

Ne süsd túl, sőt

Ha igazán ragacsos brownie-t szeretnél, akkor még a receptben leírthoz képest is süsd 5 perccel kevesebb ideig. A szélei így is megsülnek, de ha a közepébe szúrsz egy fogpiszkálót, ráragad a tészta. Ez egyáltalán nem baj, hiszen a brownie még tovább fog sülni, miután kivetted a sütőből. Akár még melegen is eheted, ha nem bírod kivárni, míg kihűl. 

Adj hozzá egy csipet sót

A só nagyon jól illik a csokihoz, mert felerősíti az édes ízeket. Nemcsak a tésztába érdemes tenni egy csipetet, hanem a tetejére is hints egy kevés nagy szeműt, amikor kiveszed a sütőből. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük