Így használd fel a megmaradt húsvéti kalácsot: 3 szuper ötletet mutatunk
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A húsvétról megmaradt szikkadt kalácsot nem szabad kidobni, nagyon finom maradékmentő fogásokban lehet hasznát venni.
A húsvéti eszem-iszom egyik nagy kedvence a házi készítésű kalács, amely lehet fonott, édes vagy sós. A mutatós kalácsok az ünnepi asztal legkívánatosabb finomságai, gyorsan elkapkodja őket a család apraja-nagyja, sonka vagy tojás mellé eszik, de magában is falatozzák.
Bármilyen finom is, előfordulhat, hogy marad némi szikkadt kalács, amit fájó lenne kidobni. Amíg nem romlott, penészes az étel, addig nem szabad a kukába hajítani. A szikkadt kaláccsal pedig nem is lesz nehéz dolgod, nagyon ötletesen lehet felhasználni, isteni ételeket készíthetsz belőle. Olykor nem kell nagy dologra gondolni, szeletekre vágva, megpirítva, lekvárral és vajjal megkenve is jólesik elfalatozni. Persze más finomságok is készülhetnek belőle, mutatjuk is, hogy mik.
A legfinomabb édes reggeli
A francia bundás kenyérként ismert finomság legjobb alapanyaga a szikkadt kalács, mivel sokkal jobban magába szívja a tojást és a tejet. A finomság desszertként is kínálható, menthetetlen édesszájúaknak pedig ez a tökéletes reggeli. A maradék kalácsokat vágd katonákra, majd alaposan forgasd meg az édeskés, tojásos keverékben és süsd aranybarnára a falatokat. Az édes bundás kenyér receptjét ide kattintva találod meg!
Az elkészült édes bundás kenyeret tálalásnál porcukorral is megszórhatod, de tejszínhab és gyümölcsök is kerülhetnek mellé a tányérra. Már a látványától is jóllakik az ember, nem is beszélve a mesés illatról, amely a finomság készítése közben járja át a lakást.
Gyors sütik is szervírozhatóak belőle
A szikkadt, száraz kalácsot nem szívesen eszi meg az ember. Ha azonban tejbe vagy tojásba mártod bele, új éltre kel a tészta. A megmaradt kalácsból készülhetnek olyan régi nagy kedvencek, mint a kalácspuding, mákos guba vagy diós, de akár még máglyarakás is.
Sőt, ha elég kreatív vagy, más süteményekben is hasznát veheted. Kiváló alapanyag sütinyalóka készítésénél, de ledarálva sajttorta alapjának is felhasználhatod a szikkadt kalácsot.
Az egyik legjobb dolog, ami a szikkadt kaláccsal történhet, ha szépen felszeleteled és tepsibe helyezed, majd meglocsolod fahéjas tejjel, amelybe olvasztott vajat is keversz. Végül szórj rá mazsolát vagy csokidarabokat, majd told sütőbe.
Levesbetét is lehet belőle
Persze nem a csokis kalácsból! A sós, esetleg enyhén édeskés kalácsot kockázd fel, majd pirítsd meg sütőben vagy serpenyőben. Krémlevesekre szórva izgalmas levesbetét lehet.
Fotók: Getty Images