Megmaradt a tojássárgája? Mutatjuk, mihez kezdj vele!
Cikkek
Isteni, pillekönnyű túrófánk: kelesztés nélkül készül
Fokhagymás, joghurtos céklatzatziki: egészséges és isteni finom
Ropogós
Sokmagvas kréker pofonegyszerűen: mártogatós mellé a legjobb
Pihe-puha fánk lekvárral töltve: farsangkor kötelező
Húsmentes, spenótos lasagne: rengeteg sajt pirul a tetején
Turbózd fel a reggeleket: mutatjuk a 7 legtutibb smoothie-t testnek és léleknek
Megmaradt a tojássárgája? Mutatjuk, mihez kezdj vele!
Biztosan te is jártál már úgy, hogy egy recepthez nem volt szükséged a feltört tojások összes sárgájára. Ahelyett viszont, hogy kidobnád a folyékony aranyként is ismert tojássárgáját, inkább mutatunk 4 remek tippet, hogyan tudod hasznosítani!
Van az úgy, hogy egy recept nem igényli a tojások egészét, csak például a fehérjéket egy kemény tojáshabhoz. Ilyenkor biztosan te is egy pohárkába ütöd bele a sárgáját és elteszed a hűtőbe, hogy majd jó lesz az még valamihez. A tojás azonban nem örök életű még a hűtőben sem, így célszerű azok felhasználásához is mielőbb ötletet találnod.
Ha te sem vagy a pazarlás híve, akkor ennek a néhány tippnek most biztosan nagyon fogsz örülni. Mutatjuk, mihez kezdj a megmaradt tojássárgájával!
Sós ételek és szószok
Hogyha házi tészta készítésére vetemednél, tudd, hogy a tojások sárgájától lesz igazán gyönyörű a készülő tészta színe, az ízének pedig extra gazdagságot adhat. Ez pedig ugyanígy érvényes a házi kenyerekre is.
Ha pedig szószokról van szó, azok sűrűbbé tételéhez is tökéletes a sárgája, főleg, ha például egy finom hollandi mártásról álmodozol titkon, vagy házilag készítenél majonézt.
Ugyanígy hozzáadhatod a sárgáját egy tojásos, pirított tésztás ételhez is, enyhén felverve, hogy minél jobban összeolvadjon a rizs a zöldségekkel.
Krémes pudingok
A crème brûlée az egyik legismertebb olyan desszert, amelynek a tojáskrém adja az alapját. De nincs ez másként a legtöbb pudinggal sem, amelyeket az egyszerű tojássárgája varázsol igazán nagyszerűvé, legyen szó akár egy krémes citrompudingról vagy egy sós brokkolipudingról.
Gazdag fagylaltok
Ha túl sok tojássárgája van kéznél és az évszak is engedi, az egyik legkézenfekvőbb ötlet, ha fagylaltot készítesz belőle. Ehhez elegendő, ha a sárgáját változó arányban kevered el a tejjel, a tejszínnel és az aromás hozzávalókkal, no meg persze némi cukorral vagy természetes édesítővel. Így készül például ez a mennyei pisztáciafagylalt és ez a csokoládés semifreddo is.
Egyéb édességek
Hiszed, vagy sem, de rengeteg olyan desszert van a fagylalton és a pudingon kívül is, ami igenis igényli a tojássárgákat. Ilyen például a francia vajkrém, ami karaktert ad a piskótarétegeknek és ezzel megannyi tortának is, vagy a vaníliás cukrászkrém, ami nélkül az eklerfánkot el sem tudnád képzelni.
Fotó forrása: Getty Images