Isteni sült rizs tojással és zöldségekkel: szójaszósztól lesz igazán finom

tojásosrizs
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az ázsiai konyhában nem csak a húsokat készítik izgalmasan, a köreteiket is érdemes kipróbálni.

Pár hozzávalóból isteni köretet – akár könnyed ebédet – készíthetsz, a kínai tojásos rizs laktató, tele van ízekkel, tökéletes fogás. Az egyszerű főtt rizst a pirítás is a köbre emeli, de a szezámolaj és a szójaszósz adja meg igazán a karakterét. Előbbit nem érdemes más növényi olajra cserélni, a szezámolaj kiváló sütésre, magas a füstpontja, de fűszerként is használják, a rizs ízén és illatán is sokat dob.

A kínai köret egyik fő hozzávalója a tojás, amely mellé sok-sok zöldség kerül. Leggyakrabban borsót és répát kevernek a rizsbe, én most kukoricát is tettem bele, de le lehet cserélni akár paprikára, gombára is. Mirelit zöldséggel és frissel is működik a recept, utóbbinak picivel több idő kell. 

A szójaszószt ízlés szerint adagold, 2-3 evőkanálnyi is elfér benne, arra vigyázz, hogy ez is sós, úgyhogy óvatosan a fűszerekkel. 

Tojásos sült rizs

tojásosrizs2

Hozzávalók 4 személyre

  • 200 gramm rizs (hosszú szemű)
  • 2 evőkanál szezámolaj
  • 1 fej fehér hagyma
  • 150 gramm mirelit borsó, répa, kukorica
  • 2.5 evőkanál szójaszósz
  • 2 darab tojás
  • ízlés szerint só, bors
  • zöldhagyma (a tálaláshoz)
Recept idők

Elkészítés:

A rizst főzzük meg a csomagoláson írtak szerint. Öblítsük át hideg vízzel, hogy ne ragadjanak össze a szemek.

A hagymát pucoljuk meg, vágjuk finomra. A tojásokat verjük fel egy tálban.

Forrósítsunk fel egy mély serpenyőt vagy wokot, adjuk hozzá a szezámolajat. Dobjuk bele a hagymát és a mirelit zöldségeket, dinszteljük őket puhára, az se baj, ha picit lepirulnak. A zöldségeket toljuk a serpenyő egyik felébe, a másikba öntsük a felvert tojásokat. Készítsünk tojásrántottát, amikor megsült, keverjük össze a zöldségekkel.

Adjuk hozzá a rizst, majd öntsük rá a szójaszószt, keverjük egybe. Nagy lángon süssük tovább, míg a rizs itt-ott lepirul.

Zöldhagymával kínáljuk.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük