![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Megérkezett a medvehagyma! De mihez kezdjünk a tavasz slágerével?
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Mindegy, hogy reggelente fagy van és olyan hideg, hogy még a könny is az arcunkra dermed: ha medvehagyma van a piacon, akkor már van ok az örömre és a reményre, hogy jön a tavasz.
A medvehagyma a legeslegelső színfolt a hosszú, sötét, savanyúsággal tarkított hónapok után - ilyenkor már annyira vágyunk a friss ízekre, hogy aztán elképesztően túlvállaljuk magunkat belőle. Ez annyira nem nagy baj, mert a medvehagyma nagyon változatosan használható, szóval azalatt a rövid idő alatt, míg tart a szezon, nem igazán lehet megunni.
Ezeknek a leveleknek az a legfőbb bája, hogy sima, ártatlan friss fűszernek vagy salátának gondolnánk őket első látásra - de sose ítéljünk a külső alapján. Ezeknek a zöld leveleknek vad, csípős fokhagymaízük van a zöld frissesség mögött.
![medvehagyma](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2909/29091/290915/29091557_a65d7c6cff9830c83456432273c6eaaa_wm.jpg)
Az viszont nagyon szomorú, hogy a medvehagyma tartósíthatatlan és a hőkezelést sem viseli el. Főzve vagy sütve értelmét veszti, ahogy eltéve, fagyasztva, szárítva is odalesz az egyénisége. Csak nyersen lehet enni és csak szezonban, tehát ekkor kell mindent kihozni belőle.
De hogyan? Alább összegyűjtöttem minden olyan formáját, amiben szeretem, de a sor még sokáig folytatható.
- Szendvicsre, sőt, simán vajas kenyérre.
- Salátába, salátákra, salátákhoz.
- Túróból, juhtúróból, mascarponéból készült krémekhez.
- Mindenféle tojásételhez, rántottára, főtt tojáshoz, omlettbe.
- Sült zöldségekhez, különösen gombához, sütőtökhöz nagyon jól megy.
- Pesztónak, fenyőmaggal vagy dióval és olajjal összetörve.
- A már kész rizottóba keverve.
- Ugyanez krumplipürével: apróra vágva hozzáadni a már kész püréhez.
- Levesbetétnek, de nem belefőzve, csak utólag hozzákeverve, nehogy megkeseredjen.
És ti hogyan használjátok a medvehagymát?
Fotó: Ács Bori/Só&Bors