Kristály, finom, pehely: melyik sófajtát hogyan kell használni?

só cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Só nélkül nincs főzés, de mikor melyik fajtát érdemes használni, miben számít a méret és mire való a sópehely?

Megvan még mindenkinek az a mese, amiben a királylány azt mondja, úgy szereti az édesapját, mint a sót, erre ő elzavarja az országból? Persze megbánja aztán, mikor sótlanul etetik, és rájön, hogy ez volt a legszebb dolog, amit mondhatott neki a lánya. Só nélkül semminek nincs íze, még az édességnek se, erről korábban itt írtunk, de só nélkül mi sem maradunk életben. 

Na, de a só csak só, mire való az a sok különböző méret, a finom és a durva, illetve a nagy szemű só vagy a pehely? 

Bár a mi boltjaink polcain maximum háromféle só található, Japánban van egy üzlet, ahol körülbelül 300-féle só kapható. Nem csak méretükben, ízesítésükben és szín szerint is különböznek, külön só sommelier segít az ideális só kiválasztásában aszerint, mi a célunk vele.

Egy átlagos konyhában persze nem igazán van szükség ennyifélére, de érdemes tudni, mikor jó az egyik vagy a másik, ebben segít Samin Nostrat Só, Zsír, Sav, Hő című könyve.

Finomsó

Más néven asztali só. Ez a legapróbb szemcséjű só, ami a sótartókba is kerül. A só sóssága a méretétől függ, így ez a legintenzívebben, legerősebben sós só. Érdemes tudni, hogy a jódozott sók enyhe mellékízzel rendelkeznek, csak akkor válasszunk ilyet, ha kifejezetten jódhiányos problémákkal küszködünk. Elméletileg ma már a kiegyensúlyozott étrenddel élőknek nincs erre szüksége. Ha csupán az ízesítést vesszük figyelembe, akkor a legfontosabb, hogy a sóban csak só legyen. Ezt használjuk utólagos, asztali sózáshoz, ha a cél, hogy gyorsan elolvadjon a só az ételben, tészták, rizsek vizéhez, valamint süteményekhez, tésztákba is.

Durva szemű só

Minél nagyobb szemű sót használunk, annál lassabban fog feloldódni. A durva szemű só nem jó süteményekbe, tésztákba, mert nem biztos, hogy egészen el tud keveredni, és furcsa élményt nyújthatnak a sódarabok, amelyekre ráharapunk. Jól működik viszont lassan, ráérősen főzött ételek főzésekor, ízesítéséhez, pácokba, hús besózásához. 

só cikkbe

Sópehely

Ez a drágább, pehely formájú, nagy szemű só lassan olvad és ropog a fogak között. Nagyon kevés is elég belőle, ami azért is jó, mert drága, de az a kevés elképesztően nagyot tud dobni egy-egy ételen. Ha egy jól elkészített brownie-ra szórunk belőle, még csokoládésabb és édesebb lesz, ráadásul jó kontrasztot képez a lágy süteménnyel. Nyáron paradicsomon vagy egy buggyantott tojáson is csodálatos. 

Nem csak a méret

Na de nemcsak a méret számít, hanem az összetétel is, egyszerű asztali vagy tengeri sót használunk, esetleg a Himalája rózsaszín kiadásáért vagyunk oda? Nagy különbség nincs ezek között. Az asztali só, ha jódozatlan, akkor sima só, nem más. A tengeri sóban lehetnek különböző ásványi anyagok is, esetleg egy kevés mikroműanyag. A Himalája só pedig azon túl, hogy rózsaszínű, nem különbözik a többiektől, csupán küllemében és árában. Mindezek sem az íz, sem az egészség szempontjából nem számítanak jelentős mértékben.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon