11 praktikus konyhai tipp a nagyitól: bevált ötleteket mutatunk nem csak kezdőknek
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Krémes, mexikói forró csoki: pikáns fűszer is kerül bele
Fűszeres narancslekvár: nem hiányozhat az ünnepi asztalról
Ropogósra sült tört burgonya: parmezán pirul a tetején
Zselés szaloncukrokat teszteltünk: nem a legdrágább győzött
Almás-fahéjas zabkása sütőben sütve: tápláló és isteni reggeli
A nagyi tanácsai aranyat érnek, még a nagy rutinnal bíró konyhatündérek számára is tartogatnak hasznos fortélyokat.
Most merülsz el a konyhaművészet csodás világában? Akkor vedd fel a repertoárba ezeket a könnyedén alkalmazható praktikákat, melyek már a régi időkben sem okoztak csalódást a fakanálvirtuózoknak.
A praktikákból sosem elég. Van is belőlük rengeteg, ki erre, ki arra esküszik. Persze a régóta ismert fortélyok mellé mindig érkezik egy új tanács, melyet érdemes kipróbálni. Például a nagyik régen liszttel sűrítették a főzeléket, de ma már rengeteg más alternatívát kipróbálhatsz, akár önmagával is sűrítheted a fogást.
Cikkünkben a legnépszerűbb nagyipraktikákat gyűjtöttük egybe, melyeket mi is leteszteltünk, és előszeretettel alkalmazunk.
Így nem bőrösödik meg a puding
A házi puding rengetegféle ízben készülhet. A desszert alkotása közben egy dolog van, amely kellemetlenséget okoz, ha bőrös lesz a puding teteje. Több praktikát is kipróbálhatsz, hogy elkerüld a malőrt. A legtöbben a fóliás módszerre esküsznek, melynek lényege, hogy a még meleg puding tetejét takard le alufóliával. Így a párának köszönhetően elkerülheted a kellemetlenséget. Régi bevált nagyipraktika még, ha 1 evőkanálnyi cukrot szórsz a tetejére, vagy egy kis kocka vajat keversz a pudingba.
Így nem süllyed el a gyümölcs a kevert süteményben
A szemet gyönyörködtető gyümölcsös sütemények készítésénél nagy probléma, ha a szezonális finomságok elsüllyednek a tésztában. A malőr egyszerűen kivédhető, ha a gyümölcsöket 1 evőkanálnyi lisztben meghempergeted. Kandírozott gyümölcsök esetében liszt helyett porcukrot használj.
Sót a süteményebe
A só az ételek lelke, de nem csak fűszeres fogásokban fér el, édes sütemények tésztájába is érdemes egy csipetnyit csempészni. A só kiemeli az ízeket, a cukor is jobban fog érződni, így kevesebbet kell használni belőle.
Házi fagyi pillanatok alatt
Otthon is lehet jó fagyit készíteni, méghozzá fagylaltgép nélkül. Amire szükséged van, az egy jól zárható fagyasztható doboz és sok-sok idő. Persze villámmegoldás is létezik. Ehhez 2 dl liter tejre és egy csomag mirelit bogyós gyümölcsre lesz szükséged. Ezt a két alapanyagot turmixold össze, ha szükséges, édesítsd cukorral.
Citrom, te csodás!
A C-vitaminban gazdag gyümölcs rengeteg mindenre alkalmas. Épp ezért nem árt, ha néhány egyszerű praktikát megtanulsz, melyeket hasznosíthatsz majd.
A félbevágott citrom úgy őrzi meg frissességét, ha hideg vízbe áztatva hűtőben tárolod, a vizet pedig mindennap cseréled. Persze nem muszáj ehhez folyamodni, mert ha csak néhány csepp citromra lesz szükséged, akkor bőven elég, ha fogvájóval szúrsz rajta egy lyukat. Így egyszerűen ki tudod facsarni a citrom levét.
Fehér húsú gyümölcsök előkészítésénél nagy probléma, hogy pucolás után szinte azonnal barnulásnak indulnak. Ilyen az alma és a körte. Hogy tovább megőrizzék szép színüket, az előkészített szeleteket pár csepp frissen facsart citromlében forgasd át.
Hűtőbe vele!
A mézes és a linzertésztát nyújtás előtt kötelező fóliába csomagolni, és 1-2 órára a hűtőbe tenni. Erre azért van szükség, mert így nem fog ragadni a tészta a nyújtásnál.
Daráltdió-tippek
A darált dióhoz és a mákhoz is érdemes 1-2 evőkanál cukrot keverni, mert úgy nem fognak megavasodni. A diót darálás előtt érdemes kicsit lepirítani, úgy sokkal finomabb lesz a sütemény.
Így lesz tökéletes a rántott sajt
Bevált praktika a dupla panír, de még jobb, ha panírozás előtt fagyasztóba teszed a sajtot. Így a forró olajba téve nem fog szétfolyni a sajt.
Így lesz vajpuha a máj
A tökéletes állag elérése érdekében érdemes egy éjszakára tejbe áztatni a belsőséget. Hogy véletlenül se legyen gumis az állaga, sót csak akkor használj, ha elkészült a máj.
Paradicsomtrükk
Tökéletes szelet paradicsomot nem is olyan egyszerű vágni. Szükség van hozzá egy éles késre, és a paradicsomnak is keménynek kell lennie. Ezért szeletelés előtt néhány percre érdemes hideg vízbe áztatni, majd szárazra törölve gyerekjáték lesz a szeletelés.
Ha pedig a héját szeretnéd eltávolítani, akkor egy éles késsel ejts rajta x bevágást, majd dobd néhány másodpercre forró vízbe.
Hússütési trükkök
- Érdemes zsírban sütni a húsokat, mert sokkal omlósabbak lesznek.
- A nemesebb húsokat lehetőleg csak sütés után sózd, mert a só kivonja belőlük a nedvességet, a sütés során pedig száraz, kellemetlen állagúak lesznek.
Fotók: Getty Images