
Mivel dobjuk fel a megszokott rántott húst? A zsemlemorzsán túl is van élet

Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Hagyományos kaszinótojás: vajtól és majonéztől krémes a töltelék
Ropogós

Foszlós zserbós babka: csoki, barack és dió teszik ellenállhatatlanná

Metélőhagymás tojássaláta: tejföltől és majonéztől krémes

Sajtos kifli foszlós tésztából: a közepébe is jut sajt

Krémes zöldborsópesztó: szuper mártogatós vagy szendvicskrém

Omlós, tavaszi citromos linzer: ott a helye a húsvéti asztalon
A magyar családok többségénél nincs vasárnap rántott hús nélkül. Igazi klasszikus fogás, amit a szíve legmélyén mindenki szeret.
Manapság a frissensültek sokaknál tiltólistára kerültek, ugyanis a ropogós hússzeletek bő olajban és bundában sülnek tökéletesre, ez az eljárás azonban nem túl fogyókúrás. Hogy kicsit egészségesebb legyen, tepsiben is készülhetnek a hússzeletek, a jól megszokott zsemlemorzsát pedig más alapanyagokra cserélhetjük, a boltok polcain óriási a választék, csak legyünk kreatívak.
A mostani összeállításban a vérbeli rántotthús-rajongókat célozzuk meg, azokat, akik el sem tudják képzelni a hétvégét a klasszikus rántott húsos menü nélkül.
Alap
A hússzelet, legyen az csirkemellfilé vagy karaj, klopfoláson, majd sóval történő fűszerezésen esik át, mielőtt magára öltené a lisztes, tojásos, zsemlemorzsás ruháját, hogy aztán megmártózzon a forró olajban. Körettel tálalva, de szendvicsbe csomagolva is tökéletes. Bőven akadnak azonban olyanok, akik már egyszerűen unalmasnak tartják az így készült frissensültet, keresik az ötleteket, mivel lehetne izgalmassá tenni a hússzeleteket.
Fűszerezzük a zsemlemorzsát
A legegyszerűbb lépés, ha valami újat adunk a megszokotthoz, a zsemlemorzsát feldobjuk különböző fűszerekkel: bors, fokhagymapor, füstölt paprika, de parmezánt és zöldfűszereket is tehetünk a kenyérmorzsába. Egyszerű kis változtatás, de a végeredmény mégis izgalmas és ropogós.
Zsemlemorzsa nélkül
Régi módszer, én úgy ismertem meg, „párizsi szelet”, de az elnevezés ne tévesszen meg minket, nincs köze a felvágotthoz. Liszt és tojás, na, meg olaj, másra nincs is szükségünk. Fogjuk a hússzeleteket, először lisztben hempergetjük meg, majd a tojásfürdő következik, aztán olajban sütjük ki a húst. A lisztben kevés pirospaprikát is elkeverhetünk, így lesz egy kis színe és pikantériája a húsnak.
Palacsintabunda
Vagyis bundás hús. Üssünk fel 4 tojást, alaposan keverjük el sóval, borssal, fokhagymaporral, cayenne-borssal, majd mehet bele nagyon finomra vágott lilahagyma, kaliforniai paprika, zöldfűszerek. A fűszeres tojáshoz annyi lisztet és tejet adagolunk, amennyiből sűrű palacsintatésztánk lesz. Ha vékonyabb bundát szeretnénk, kicsit hagyjuk hígabbra a masszát.
A hagyományosabb verzióban reszelt burgonyából, sóból, borsból, tojásból, lisztből áll össze a massza, ebben mártóznak meg a hússzeletek, majd sütés után a tetejükre tejföl és sajt kerül.
Polentás változat
A polenta vagy puliszka köretként és magában fogyasztva is első osztályú, kis merészséggel bundának is tökéletes lesz. A bundához 15 dekagramm kukoricalisztre lesz szükségünk, egy kevés parmezánra, fűszerekre ízlés szerint, és már forgathatjuk is bele a hússzeleteket.
Sós, fűszeres nasik
A tortillachipses bunda elég menő, de más összetört chips, sós ropogtatnivaló, például kréker, is lehet a bunda alapja. Minden a megszokott, csak a liszt és tojás után a zsemlemorzsa helyett összetördelt chipsdarabokban hempergetjük meg a húst.

Különlegesség
Ünnepi asztalokon is népszerű a rántott szelet, klasszikus bundában, esetleg egy kis szezámmaggal, mandulával elkevert morzsába kerül. Karácsonykor durvára darabolt diót, mogyorót, esetleg szerecsendiót keverhetünk a prézlibe.
Amerikai változat
Az amerikai, népszerű ropogós csirkehús tejes vagy kefires pácban pihen, amit aztán fűszeres lisztben és reggelizőpehelyben forgatnak meg. Ez a változat nem áll olyan távol a magyar konyhától, pulykamellfiléket mi is fokhagymás tejben áztatunk, majd pirospaprikás lisztben hempergetünk meg.
Fotók: Getty Images