Hogy érdemes berendezni a hűtőt? Nem mindegy, hova kerül a hús és hova a gyümölcs

hűtőszekrény rendszerezés
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nem kell ahhoz nagy család, hogy rendetlenség legyen a hűtőnkben, én rendszeresen össze-vissza pakolok be mindent. Ennek az az eredménye, hogy csak azt nem találom meg, amit éppen a legjobban keresek, viszont néha elfeledkezem olyan ételekről, amiket korábban vásároltam.

Gyerekekkel még izgalmasabb a helyzet, az enyémek most értek abba a korba, hogy elkezdjenek belenyúlkálni a hűtőszekrénybe. A "kedvencem", amikor suttyomban megesznek valamit, és azért, hogy ne vegyem észre, a csomagolását gondosan visszateszik a helyére. Ilyen és ehhez hasonló trükkök miatt egy idő után kialakul az őskáosz, és az újonnan vásárolt élelmiszerek ráhalmozása csak tovább ront a helyzeten. Ideje hát rendet rakni. 

Takarítsunk

A hűtőt kívül-belül ki kell takarítani. Nálunk ez úgy néz ki, hogy először leszedem a hűtőmágneseket (egyúttal megfogadom, hogy soha többet nem veszek, akárhol is járok), majd a gyerekek által készített rajzokat. Itt nem tudok szelektálni, nincs szívem egyiket sem kidobni. Ezek után le lehet mosni az ajtót az általunk választott tisztítószerrel.

A hűtőből pakoljuk ki a tartalmát. Ami lejárt vagy már túl régóta van nyitva, azoktól szabaduljunk meg. Egyúttal írjunk egy listát, hogy mik azok az alapélelmiszerek, amelyeknek mindenképpen lennie kell otthon. Ezt a listát érdemes kitenni a hűtőajtóra, és valahogy jelezni, hogy lássuk, mi az, ami elfogyott. Igen bosszantó tud lenni, ha hétvégén a reggeli palacsintagyártás előtt egy perccel derül ki, hogy nincs otthon tojás.

Ha kipakoltunk és megszabadultunk a lejárt ételektől, szépen töröljük át a polcokat. Ha minden csillog-villog, készítsünk egy gyors számvetést. Mik azok az ételek, amelyeket gyakran, és melyek azok, amelyeket csak elvétve fogyasztunk? Így könnyebben össze tudunk állítani egy listát, hogy mennyit költsünk egy adott hónapban élelmiszerre. 

hűtő dobozolás

Tegyünk mindent a helyére

Érdemes mindennek állandó helyet találni. Nemcsak azért, hogy könnyen megtaláljuk, hanem, mert az eltarthatóság is nagy mértékben függ attól, hogy a hűtő melyik részébe tesszük az élelmiszert. A legkevésbé hideg része az ajtó, ide maximum a ketchupot és a hűtőben tartandó fűszereket tegyük. A hűtő felső részében van a leghidegebb, így oda tegyük a tejet és egyéb gyorsan romlandó ételeket. A zöldségeknek, gyümölcsöknek szuper helye van az alsó fiókokban, a kiolvasztani kívánt húsokat pedig tartsuk az alsó polcon, hogy az esetlegesen kifolyó levük ne csurogjon rá más ételekre.

A sajtokat, felvágottakat külön-külön tároljuk jól záródó dobozban. A korábbi lejáratú ételeket tároljuk elöl, hogy azokat együk meg először. Az ebéd vagy vacsoramaradékot is tegyük előre, hogy azokat is biztosan elfogyjanak. Ha vannak gyerekeink, érdemes egy kis rekeszt elkülöníteni nekik szemmagasságban, ahol szabadon garázdálkodhatnak, és amelyben az őáltaluk kedvelt ételeket tároljuk. 

Címkézzünk

Miután bevásároltunk, érdemes minden élelmiszeren feltüntetni a vásárlás, sőt, a kinyitás dátumát is, így elkerülhető, hogy elfelejtjük, mikor bontottunk ki valamit és megromlik. Ha áttettük másik dobozba, akkor is írjuk rá a dátumokat. Ha nagyon precízek akarunk lenni, akár a polcokat is felcímkézhetjük, így a gyerekek is könnyebben kiigazodnak és talán kevésbé lesznek rendetlenek. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük