Rizs-színezés kezdőknek – Látványos, de egyszerű technika
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Egy olyan egyszerű köretet, mint a rizs, is fel lehet dobni pár szimpla ötlettel. Egészen elképesztő színeket tudunk létrehozni zöldségek segítségével, a rizs-színezésre több módszer is létezik.
A zöldségek olyan természetes színezőanyagok, amelyekkel úgy színezhetjük be a rizst, hogy semmilyen mesterséges adalékanyagot nem kell hozzáadnunk a körethez. Sokan ételfestéket használnak a színezésre, amit sosem értettem - gyönyörű, színpompás zöldségeink vannak, akkor miért használnánk mesterséges anyagokat?
Rizsszínezés háromféleképpen
Háromféleképpen színezhetünk rizst:
- ha nagyon apróra vágott zöldségeket keverünk hozzá,
- ha zöldségpürét készítünk, amiből kivonjuk a folyadékot, és azt adjuk a rizshez,
- ha a rizs főzővizébe teszünk zöldségeket.
Színezés apróra vágott zöldségekkel
Ennél a módszernél annyi a dolgunk, hogy a zöldségeket apróra vágjuk vagy pürésítjük egy villa segítségével, és belekeverjük a meleg rizsbe. Bár a színek talán ezzel a módszerrel lesznek a legkevésbé intenzívek, a zöldségek ízei itt érvényesülnek a legjobban.
Zöld rizs zöldborsóból
Főzzük puhára a friss vagy fagyasztott zöldborsót. Egy villával törjük össze, szinte pürésítsük. Adjunk hozzá egy csipet sót és egy kiskanál olívaolajat. Tegyük oda a rizst főni. Amikor már majdnem készen van a rizs, adjuk hozzá az összetört zöldborsót. Keverjük jól össze őket, a rizs át fogja venni a borsó színét és ízét is.
Lila rizs lilakáposztából
Itt nem csak a főzés végén, hanem körülbelül félidőnél kerül a káposzta a rizsbe. Vágjuk össze a lilakáposztát olyan apróra, amennyire csak tudjuk. Kezdjük el főzni a rizst a megszokott módon, tegyünk fel vizet, ha forr, adjuk hozzá a rizst. Fedjük le a lábast. Félidőnél, ha a rizs már beszívta a víz nagy részét, adjuk hozzá az apróra vágott káposztát. Fedjük le a lábast, főzzük további 5 percig. Ha már puha a rizs, kapcsoljuk le a gázt, de hagyjuk lefedve a lábast további 1-2 percig. A káposztadarabok gyönyörűen kiengedik a színüket a főzés során, és az ízük is szuperül fog érvényesülni a rizsben.
Színezés a zöldségpüré levével
Ezzel a módszerrel lehet a legszebb és legintenzívebb színeket elérni, ráadásul egyáltalán nem bonyolult a folyamat. A zöldségkivonatokból elég 1-2 evőkanál a rizshez, a többi zöldséglevet kis üvegcsében 4-6 hétig tárolhatjuk a hűtőben. Az előző módszerrel ellentétben a zöldségek ízei itt nem igazán érvényesülnek, inkább a színezésen van a hangsúly.
Zöld rizs spenótból
Tegyünk 2 marék spenótot 1/4 bögre vízzel aprítógépbe vagy turmixgépbe, majd teljesen pürésítsük le. Szűrjük át a pürét egy nagyon apró lyukú szitán vagy papírszűrőn, tegyünk alá egy kis tálkát. A tálkába csöpögött zöldségkivonattal már könnyedén színezhetünk.
Sárga rizs répából
A menete pontosan ugyanaz, mint az előzőnek, csak az arányok mások: 1 bögre apróra vágott répához 1/3 bögre vizet tegyünk, ezt turmixoljuk le. A pürét egy kanál vagy fakanál segítségével tudjuk a legkönnyebben átpasszírozni.
Lila rizs lilakáposztából
Szedjük a káposztát leveleire, tegyük a leveleket egy kis lábasba, majd öntsünk hozzájuk fél bögre vizet. Közepes lángon melegítsük a vizet és a káposztát, amíg a víz körülbelül a felére redukálódik, és átveszi a káposzta sötétlila színét. Öntsük le a káposztáról a levet, ezzel már színezhetünk.
Színezés főzővízzel
Ezt a módszert olyan zöldségekkel érdemes kipróbálni, amelyek könnyen eresztik a színüket, mint a cékla vagy a lilakáposzta, de a fent említett spenótpürével is színezhetünk így.
Céklás rizs
Álljunk neki a rizsfőzésnek: dinszteljük meg a hagymát egy kis olajon, sózzuk-borsozzuk, majd tegyük rá az apró darabokra vágott céklát. Öntsük fel a céklát kétszer annyi vízzel, mint amennyi rizst főznénk, alacsony lángon forraljuk fel a vizet, hogy a cékla kiengedje a színét. Tegyük bele az átmosott rizst, főzzük puhára, ahogyan a rizs beszívja a céklás folyadékot, a színét is átveszi.
Spenótos rizs
Készítsük el a fentebb leírt spenótpürét. A megdinsztelt hagymára öntsük rá a pürét, majd öntsük fel kétszer annyi vízzel, mint amennyi rizst szeretnénk. A víz átfogja venni a püré színét, és ha ebben főzzük a rizst, a köret színe is gyönyörű lesz.
Fotók: Getty Images