![Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben](https://kep.index.hu/1/0/3377/33771/337712/33771255_2586517_cb65505f9c99d02bd5949e1474861baf_wm.jpg)
Így használd az egyes rizsfajtákat 3. rész: rövid szemű rizsek
![Japan-rovid-szemu-sushi-rizs-c](https://kep.index.hu/1/0/4790/47903/479034/47903428_3652058_8fe638d12bbef0659dd360fe5cd7b53a_wm.jpg)
Cikkek
![Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben](https://kep.index.hu/1/0/3377/33771/337712/33771255_2586517_cb65505f9c99d02bd5949e1474861baf_wm.jpg)
![Fokhagymás, joghurtos céklatzatziki: egészséges és isteni finom](https://kep.index.hu/1/0/5992/59928/599288/59928825_4432145_9b588b07d82ee6ebcf22ffbe00710f82_wm.jpg)
Fokhagymás, joghurtos céklatzatziki: egészséges és isteni finom
![Pihe-puha orosz almatorta: alig valamiből készül](https://kep.index.hu/1/0/6002/60023/600232/60023273_4439137_bc730a2e64ee37fd4b43b7e7f4f6d714_wm.jpg)
Pihe-puha orosz almatorta: alig valamiből készül
Ropogós
![Füstös és pikáns Buffalo-hummusz: mártogatósok közt verhetetlen](https://kep.index.hu/1/0/6009/60092/600920/60092099_4444267_b3e55b29fcbc95e244ffd86eae30f29e_wm.jpg)
Füstös és pikáns Buffalo-hummusz: mártogatósok közt verhetetlen
![Savanyított, ecetes lila hagyma: téli vitaminpótlás egyszerűen](https://kep.index.hu/1/0/6011/60116/601162/60116255_4446063_8f40bc2493cda1492bc5ef17c6ef0064_wm.jpg)
Savanyított, ecetes lila hagyma: téli vitaminpótlás egyszerűen
![Pihe-puha, réteges citromtorta: házi piskóta az alapja](https://kep.index.hu/1/0/6013/60132/601325/60132519_4447251_dde6b6c920c5141bd76c7d13efdfa9a9_wm.jpg)
Pihe-puha, réteges citromtorta: házi piskóta az alapja
![Vajpuhára sült tepsis sertéstarja: hagymás, paprikás ragu teszi izgalmassá](https://kep.index.hu/1/0/6013/60135/601352/60135279_4447439_24937903a8f7ba79fdb1be62e3f63bf2_wm.jpg)
Vajpuhára sült tepsis sertéstarja: hagymás, paprikás ragu teszi izgalmassá
![7 tipp, amivel megmentheted az elsózott levest: ezek a praktikák aranyat érnek](https://kep.index.hu/1/0/6007/60076/600769/60076977_4443127_b09358ec02e1b4a72373daa52c03b44b_wm.jpg)
7 tipp, amivel megmentheted az elsózott levest: ezek a praktikák aranyat érnek
A rizsfajtákról és bemutatásukról szóló sorozatunk harmadik cikkében a Japán területén őshonos rövid szemű rizsé lesz a főszerep: ebből a fajtából készül az egyik leghíresebb japán étel, a sushi is.
Bár a rövid szemű rizsek nem annyira elterjedtek, mint az egyes hosszú szemű fajták, vitathatatlanul ott a helyük a köztudatban. Japán egyik ikonikus étele, a sushi sem készülhetne el a rövid szemű gabona nélkül.
Rizsek között megkülönböztetjük a hosszú, a közepesen hosszú (vagy kerek) és a rövid szemű fajtákat. A rövid szemű rizs a nevéhez hűen egy apró és tömzsi fajta. Lágy textúrájú, ízes és ragacsos rizs, amelyet főként sushi és onigiri készítéséhez használnak, vagy egyszerűen köretként fogyasztanak. Ez a fajta frissen főzve és hidegen is ízletes, nyersen a szemek pattogósak, főzés után pedig szép fényük van. Magas keményítőtartalma miatt főzés során összetapad, így alkalmas arra, hogy pálcikával edd.
A keményítő két fő komponense az amilóz és az amilopektin. Mindkét típus más módon épül fel, és más-más mennyiségben tartalmazzák őket az egyes rizsfajták. Ez pedig fontos szerepet játszik abban, hogy milyen textúrája van egy adott rizsnek. A hosszú szemű fajták (basmati vagy jázmin) például több amilózt tartalmaznak, ami pergős és pufi rizst eredményez. Ahogy a szemek rövidülnek, egyre nő az amilopektintartalmuk, így válnak ragacsosabbá és rágósabbá.
![Japan-rovid-szemu-sushi-rizs](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4790/47903/479034/47903438_03017cd737223149b9a22a510ce4d784_wm.jpg)
Az egyik legkülönlegesebb japán rövid szemű fajta, a mochi rizs, szinte 100%-ban amilopektin keményítőt tartalmaz, amely kivételesen ragacsossá teszi őt. Éppen ezért alkalmas az ikonikus japán édesség, a mochi készítésére. A legnépszerűbb és legjobb minőségű rövid szemű rizsfajták a japán koshihikari és akitakomachi és az amerikai rövid szemű barna rizs.
Mihez használd?
Ragacsos állaga miatt olyan ételekhez a legjobb, amelyben fontos, hogy a szemek összetapadjanak vagy krémes textúrát hozzanak létre. Készíts belőle sushit, onigirit (japán rizsgolyó), rizspudingot, köretet japán currykhez, de alkalmas a következő japán és koreai ételekhez is: omurice, hayashi rizs, takikomi gohan, ochazuke, musubi, yakimeshi (japán sült rizs), kimbap, bibimbap, bokkeum-bap, juk.
![Japan-rovid-szemu-sushi-rizs-3](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4790/47903/479034/47903466_395d0fddfefce5ae48be037342d7aca3_wm.jpg)
Mire nem alkalmas?
Ez a fajta nem alkalmas a kicsit sem ragacsos basmati rizs vagy más hosszú szemű rizsek helyettesítésére. Bár gyakran egy kategóriába sorolják a kerek szemű fajtákkal (pl. Arborio), mégsem lehet egymással kiváltani őket. A rövid szemű ugyanis főzés során egyszerűen ragacsossá válik, míg a kerek szemű pépes állagú lesz.
Így készítsd
A rövid szemű rizseknél fontos a megfelelő előkészítés. Főzés előtt alaposan mosd át, amíg a víz teljesen átlátszó nem lesz, majd minimum 30 percig áztasd. Szűrd le, 1 rész rizshez adj 1,2 rész hideg vizet, forrald fel, majd alacsony hőfokon, fedő alatt főzd 15-20 percig. Ezt követően vedd le a tűzről, és fedő alatt pihentesd további 10-15 percet.
Fotók: Getty Images