![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Ha így főzöd a rizst, minden alkalommal tökéletes lesz
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Már mi is elképesztően sok rizst eszünk, ahogy egész Európában sokszorosára nőtt a rizs fogyasztás az utóbbi ötven évben. Ennek nyilván az ázsiai konyhák népszerűsödése az első számú oka, meg hát egyszerűbb is, mint a krumpli, de nem sokan tudják, hogyan lehet igazán jó.
Pedig mi itthon valahogy hajlamosak vagyunk lenézni a köret intézményét, mintha az másodlagos lenne. Nem szánunk rá időt, nem fektetünk bele fantáziát. Pedig egy unalmas vagy éppen rosszul elkészített köret hazavághatja a legjobb húsétel élményét is. Ráadásul így azt sincs soha alkalmunk kiélvezni, hogy a rizsnek van saját, valódi, önálló íze is.
Ettől függetlenül az esetek többségében nagyon rosszul megfőzött rizzsel találkozni csak. A kupolaformába rendezett ragacsos rizsköretek vagy a száraz zacskós verziók elképesztően kiábrándítóak tudnak lenni, de ami a legrosszabb, hogy mentesek mindenféle ízélménytől. A jó rizshez nem kell zacskósat vásárolni, de jó minőséget érdemes, és az sem mindegy, mennyi vizet, sót használunk főzés közben.
![dsc 2442](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2908/29088/290886/29088639_662984a89aca0395e338701adac5f87e_wm.jpg)
A legjobb rizsek a basmati vagy jázmin jelzéssel rendelkezők, nem előgőzölt, nem gyors verziókra gondolok, de a most következő módszer még a legolcsóbb fajta rizsből is jóval többet hozhat ki, mint amit eddig benne rejleni hittünk. A tuti rizsfőző módszert Yotam Ottolenghitől tanultam, aki Londonban él, Izraelből származik és az utóbbi évek legizgalmasabb szakácskönyveit írta meg. A metódus három részből áll: áztatás, főzés és gőzölés. Mégsem kerül sokkal hosszabb időbe az elkészítése, mint egy gyors zacskós rizsé, csak egy mozdulatnyi előkészület szükséges hozzá. Ezzel a módszerrel minden alkalommal pergős lesz, de nem száraz, és hihetetlenül mély lesz az ìze.
Rizsfőzés tökéletesre
Nem gyors, nem előgőzölt rizst veszek, és két órával a főzés előtt hideg vízbe áztatom. Leöntöm róla a vizet. Megsaccolom a súlyát, és ahhoz képest tízszeres mennyiségű vizet felteszek főni. Ha felforrt, a vizet sózom, és beleszórom a rizst. Nagy lángon 5 percig forralom.
Leszűröm, és a lábosba kevés vajat, esetleg fűszert vagy más ízesítőt (citromhéjat, mazsolát, stb.) teszek. A legalacsonyabb lángra rakom, belekeverem a rizst. Aláöntök egy pohár vizet, letakarom egy konyharuhával, erre teszem a fedőt és további tíz percig gőzölom.
Tálalásig rajta hagyom a konyharuhát. Ennyi.