Hogy tárold a kolbászt és a sonkát, hogy ne penészedjenek meg? Felejtsd el a nejlont

sonkakolbász4
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Sajnos előfordulhat, hogy a szép szál kolbász vagy darab sonka, amit a disznóvágásról kap az ember, megpenészedik, ezért nagyon oda kell figyelni a tárolásukra.

A kolbász és a sonka hónapokig, akár évekig eltartható hústermékek, a minőségükből semmit sem veszítenek, ha megfelelően tárolod őket. Mivel a nagyszüleim rendszeresen tartottak disznóvágást, illetve párom családja a mai napig ellát minket házi kolbásszal és sonkával, saját tapasztalatokat olvashatsz az alábbiakban, de a tippek összegyűjtésében a Dívány is segítségemre volt.

Elsődleges szabály

Minden füstölt hústerméket, így a kolbászt és a sonkát is hűvös, jól szellőző, száraz helyen kell tartani, ahol nem magas a páratartalom. A legjobb választás a kamra vagy a spájz, de fontos, hogy a szellőzést biztosítani kell, jó, ha van egy kis ablak rajtuk, ahol be tud jönni a friss levegő. Ha van rá lehetőséged, a padlás és a pince is tökéletes a hústermékek tárolására. Kolbász esetében arra is érdemes odafigyelni, hogy árnyékos helyen tartsd, ugyanis a fény nem tesz jót a pirospaprikának. 

sonkakolbász

A kolbászt és a sonkát is fellógatva tárold, így a felesleges nedvesség le tud róluk csöpögni. A legjobb, ha farudakra teszed őket, a fém ugyanis rozsdásodhat, így befolyásolhatja a húsok minőségét. Fontos, hogy szellősen akaszd fel a kolbászt és a sonkát, ne zsúfold őket össze, legyen köztük hely. A húsok nedvességtartalma folyamatosan csökken, minél tovább tárolod őket, annál szárazabbak, keményebbek lesznek, de ez a minőségüket nem befolyásolja.

Nem szabad nejlonban hagyni

Ha boltban veszel kolbászt vagy sonkát, előfordulhat, hogy nejlonzacskóban kapod kézhez őket. Fontos, hogyha hazaérsz, ebből mielőbb vedd ki őket, ugyanis ebben nem tudnak levegőzni, szellőzni, könnyen bepenészedhetnek. Csomagold őket inkább újság- vagy zsírpapírba.

sonkakolbász2

Az így becsomagolt sonkát és kolbászt, ha nincs se kamrád, se spájzod, se padlásod, hűtőben is tárolhatod. Azonban ezzel vigyázni kell, ha a hűtő jegesedik, nem elég száraz a belseje, akkor a húsok romlásnak indulhatnak, ebben az esetben 1-2 hétnél tovább nem szabad ott tartani őket. Lehetőleg a hűtőd zöldségtartó rekeszébe tedd a húsokat, és ha csak a frizsideres tárolásra van lehetőséged, ne vegyél belőlük egyszerre sokat.

Még megeheted, ha penészes a külseje?

Ha fehér penészt látsz a kolbász külsején, akkor azt nyugodtan letörölheted, a hús még fogyasztható, nem romlik a minősége. Itt írtunk róla korábban, melyik ételeket szabad megenni akkor is, ha penészesek kívülről. Ha nedves helyen tárolod a füstölt hústerméket, vagy nem szellőzik eleget, előfordulhat, hogy fehér penész lesz a külsején, de ezzel még alapvetően nincs probléma. Ha a belseje is penészes, vagy zöld penészt látsz rajta, akkor viszont már ki kell dobni.

sonkakolbász3

A sonka külsején megjelenhetnek sófoltok, ezzel nem kell foglalkozni, ugyanis a húst a sótartalom konzerválja, ennek köszönhetően őrzi meg a minőségét, így az természetes jelenség, ha kiül a felszínére.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon