A tökéletes steak Gordon Ramsay szerint – Így biztosan nem hibázol

steak cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A steak, vagyis a marha legértékesebb részéből készült fogás nemcsak finom, hanem egészséges és tápláló is, persze csak megfelelően elkészítve.

A tévés főzőműsorokban szinte gyerekjátéknak tűnik a steak elkészítése, a hús, természetesen tökéletesen, szinte pillanatok alatt a tányérra kerül. Ennek ellenére steaket sütni egyáltalán nem olyan magától értetődően egyszerű feladat, vannak buktatói, néhány részletre oda kell figyelned. 

Gordon Ramsay szerint ügyelni kell a hús megfelelő vastagságától kezdve a fűszerezésig mindenre. A marhahústól pedig ne ódzkodj, hiszen a vörös húsok is egészségesek. Itt elolvashatod, hogy mennyi fontos vitamin található bennük. A világhírű séftől nem csak a steak, de a brokkolikrémleves elkészítését is megtanulhatod. 

Biztosan mindenkinek megvan a saját, jól bevált receptje a tökéletes steak készítéséhez, mégis érdemes megfogadni Gordon Ramsay tanácsait, hogy még finomabb legyen a végeredmény. A steak olyan hússzelet, amely pácolás és minden egyéb előkészület nélkül, hirtelen kisüthető. 

steak álló ok

Azt tudtad, hogy a steakből kifolyó piros lé valójában nem vér, hanem víz? A steak egyébként a szakszerűen vágott hús neve, eredetileg marhából készül, de ma már disznóból, bárányból, vadhúsból, akár halból is készítik. Gordon Ramsay most az eredeti, hamisítatlan marhasteak elkészítését mutatja meg. 

A steaket sütés előtt legalább 20 perccel vedd ki a hűtőszekrényből

Gordon Ramsay azt tanácsolja, hogy a steaket szobahőmérsékleten süsd. A hús így fog egyenletesen átsülni, akár rare, akár medium vagy akár jól átsült formában készíted el. 

steak rare álló ok

Inkább fűszerezd kicsit túl a húst

Sose felejtsd el megfelelően fűszerezni a steaket, inkább használj sok fűszert, mint keveset. A séf elmondása szerint a hús a fűszerezés több mint egyharmadát elveszti abban a percben, ahogy a serpenyőbe kerül. A megoldás, hogy sütés előtt és sütés közben is bőkezűen kell bánni a sóval, a borssal és a többi ízesítővel.

Vigyázz az olajjal

Amikor a steaket a serpenyőbe teszed, fontos, hogy ne hajolj fölé, hogy a kifröccsenő olaj meg ne égessen. Természetesen ez minden olajban vagy egyéb zsiradékban sütésnél is fontos. 

steak fűszerekkel belső

Adj hozzá zöldfűszereket és fokhagymát, hogy még ízletesebb legyen

A steak sütése közben tegyél hozzá néhány ág kakukkfüvet, zúzott fokhagymát és rozmaringot, hogy még illatosabb legyen a hús.

A külső kéreg is fontos

Ha nincs színe, nincs íze - állítja Ramsay. A séf  fontosnak tartja, hogy a húsnak legyen kérge, vagyis a külseje meg legyen kicsit pirítva. Mielőtt beleteszed a húst, hagyd felforrósodni a serpenyőt, úgy biztosan megkapod az áhított kérget.

steak medium álló ok

Tegyél hozzá vajat, hogy még puhább legyen

Pár perccel azelőtt, hogy kiveszi a steaket, Ramsay hozzáad egy szelet vajat és addig dörzsöli a húsba, amíg szépen karamellizálódik. Ez nemcsak a színét teszi szebbé, hanem ízesebbé is teszi a steaket.

Hagyd pihenni a húst

Ramsay azt tanácsolja, hogy miután kiveszed a serpenyőből, hagyd egy pár percet pihenni a húst. Ha pihen a hús, a végeredmény sokkal szaftosabb lesz. 

steak3

Soha ne szeleteld túl vékonyra a húst

Végül, de nem utolsósorban a steak szeletelésekor ügyelj arra, hogy a szeletek legalább fél centiméter vastagok legyenek, hogy ízesek maradjanak és ne száradjanak ki hamar.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük