Így fagyaszd le a karácsonyi sütiket: bevált tárolási tippet mutatunk
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
Mesés karácsonyi desszertek sütés nélkül: pofonegyszerűen készülnek
Ropogós
Így készíts otthon dubaji pisztáciás csokit: gasztroajándéknak is tökéletes
Krémes, mexikói forró csoki: pikáns fűszer is kerül bele
Fűszeres narancslekvár: nem hiányozhat az ünnepi asztalról
Ropogósra sült tört burgonya: parmezán pirul a tetején
Zselés szaloncukrokat teszteltünk: nem a legdrágább győzött
Az ünnepekre készülő sütemények tárolási problémájával bizonyára mindenki szembesült már. Van azonban egy remek módja annak, hogy semmi se menjen kárba: megmutatjuk, hogyan tudod okosan lefagyasztani őket.
Amikor a karácsonyi linzer mellé végre kisül a bejgli, majd beállít a család is még egy kis bejglivel, illetve a feledhetetlen, nagyiféle zserbóval, nincs mese, enni kell. Vagy mégsem?
A felhalmozódó sütiket a legkevésbé sincs szívünk kidobálni, és nem is kell, hiszen, ha követed az alábbi néhány tippünket, úgy fagyasztással akár hetekkel meghosszabbíthatod a sütemények tartósságát.
A süti fagyasztása egy állag- és ízmegóvó lehetőség, ráadásul, függetlenül attól, hogy kisült vagy még nyers változatról beszélünk, ez a módszer mindkét opcióra tökéletes.
Hogyan fagyaszd le a sült sütiket?
Sütés után a süteményt hagyd, hogy teljesen kihűljön. Ezután beleteheted fagyasztásra alkalmas hűtőtasakokba, amelyek jól zárhatók. Mielőtt azonban bezárnád őket, fontos, hogy alaposan szorítsd ki belőlük a felesleges levegőt, és a lehető legkevesebbet benne hagyva zárd le a tasakot. Kekszek esetében ez egy kifejezetten praktikus és helytakarékos tárolási forma a fagyasztóban.
Díszített sütemények
Fontos megjegyezni, hogy bár a legtöbb sütemény fagyasztható ilyen módon, azonban a díszített sütiket érdemes mindig külön csomagolni, viaszos papírba vagy sütőpapírba, elválasztva egymástól, hiszen pont elég kiegészítő van rajtuk ahhoz, hogy tárolás közben esetleg összetörjenek, vagy megrongálódjanak, ami kiolvasztás után nem várt meglepetést okozhat.
A külön-külön csomagolás azért is jó, mert így, ha elővennél belőle, nem kell az egészet kiolvasztanod, elegendő csak a kívánt mennyiséget.
A kiolvasztás módja pedig, hogy hagyod szobahőmérsékleten a süteményt. Ha nem túl krémes vagy cukormázas, mert például az ominózus süti egy kalács, úgy sütőben is felmelegítheted néhány perc alatt.
A már kisült sütemények a fagyasztóban akár 3-4 hétig is elállnak.
Hogyan fagyaszd le a sütitésztát?
A süteményeket érdemes már fagyasztás előtt olyan alakúra formázni, amelyben majd kisütöd. Tehát, mondhatni, sütéskészre alakítani. Tedd őket a formázást követően sütőpapírral bélelt tálcára, amit le mersz fagyasztani.
Ezután egy órára tedd be a fagyasztóba, majd utána porciózd ki zárható zacskókba, amennyire csak lehet, nyomd ki belőle a levegőt és tedd vissza a fagyasztóba.
A legtöbb süteménytészta akár 3 hónapig is eláll a fagyasztóban.
Kekszek és szeletelhető sütemények
Ezekhez a sütikhez érdemes a tésztát rönkformára gyúrnod és formáznod, majd duplán betekerni frissen tartó fóliával. Így ugyanis megelőzheted a fagyásból eredő sérüléseket a tésztán, illetve hogy a fagyasztóban keletkező szagokat átvegye.
Formával kivágott sütik
Ha például linzerről vagy mézeskalácsról van szó, akkor a tésztát érdemes lapos korongformára nyújtanod és vágnod. Ha így csomagolod el a tésztát, szintén frissen tartó fóliába, majd lefagyasztod, kiolvasztás után már csak a kinyomó sablonokkal kell dolgozni, pluszban kinyújtani már nem szükséges a tésztát.
A legtöbb süteménytészta akár 3 hónapig is jól lefagy. Ne felejtsd el ráírni a dátumot, a süti típusát és a sütési útmutatót a csomagolás külsejére.
Fotók forrása: Getty Images