Így helyettesítsd az állati eredetű összetevőket sütésnél: ugyanolyan finom lesz az édesség
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Sűrű, zamatos sültkelbimbó-krémleves: tejszíntől selymes
Krémes sós karamell házilag: csupán 4 hozzávalóból készül
Isteni, tartalmas túrós rakott tészta: sok sajt pirul a tetején
Fenséges kelt tésztás sütemények: ezekre megéri rászánni az időt
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
A vegán étrend követői nem fogyasztanak semmilyen állati eredetű összetevőt, ez pedig kihívást jelenthet, ha az ember szereti az ínycsiklandó desszerteket.
A piskóta elkészítéséhez kötelező tojást használni, a muffin tésztájába tej és vaj is kerül, a süteménykrémek összeállításához pedig szintén tejre vagy tejszínhabra van szükség. Ezek nélkül az állati eredetű alapanyagok nélkül nehéz elképzelni, hogy kerülhet hagyományos édesség az asztalra, pedig nem lehetetlen vállalkozás.
Valljuk be, elsőre nem is olyan egyszerű elképzelni, milyenek lehetnek a vegán desszertek, hisz mégis mivel lehet helyettesíteni a tojást? Tojásra szinte minden süteményben szükség van, sőt vannak olyan desszertkülönlegességek, melyek elképzelhetetlenek nélküle, ilyen a Pavlova-torta vagy a habcsók. Így nézve kivitelezhetetlennek tűnik, hogy vegán verzió készüljön ezekből, vagy mégsem?
Szerencsére ma már igen színes választék áll rendelkezésre azok számára, akik speciális táplálkozást követnek, nem feltétlenül kell vegánnak lenni ahhoz, hogy valaki tojás- vagy tejmentes desszerteket fogyasszon. Lehetsz vegán, laktóz- vagy tojásérzékeny, nem jelenti azt, hogy le kell mondanod a házi süteményekről. Mutatjuk, mivel helyettesítheted a problémát jelentő alapanyagokat, így gond nélkül összedobhatsz egy habos tésztájú piskótát, amelyről senki nem fogja megmondani, hogy tojás nélkül készült.
A tej és tejszínhab helyett növényi italok
A tejet a legkönnyebb helyettesíteni, növényi italok színes választékára lehet cserélni. A sütemények masszájába remekül illik a zsírosabb kókuszital, melytől puha és kellemesen kókuszos zamatú lesz a tészta. Mandulaitalt is használhatsz, az íze érződni fog a süteményen, de ha nem szeretnéd, hogy nyomot hagyjon az aromája, akkor szója- vagy rizsitalt válassz.
Ezekből az italokból süteménykrémek is összeállíthatók. A kókuszitalból készült krémeknél azt mindig számításba kell venni, hogy nagyon édes, ezért kevesebb cukrot ajánlott hozzáadni. Kókuszitalból még hab is verhető, a titok csak annyi, hogy tálba kell tölteni, majd így egy éjszakára hűtőbe helyezni, másnap a tetején keletkezett sűrű részt le kell szedni, és ebből már habot lehet verni.
Ha viszont a legegyszerűbb megoldást keresed, akkor boltban is be lehet szerezni a növényi habot vagy -krémet.
A vaj olívaolajjal is helyettesíthető
Azt szokták mondani, hogy a jó süteménybe zsír vagy vaj kerül. A pogácsatésztának nagyon jól áll a libazsír, a vaj meg szinte mindenbe mehet, nem csak a tésztába, krémek is összeállíthatók belőle, persze csak akkor, ha nem vegán étrendet követ az ember.
A vaj tényleg nélkülözhetetlennek tűnik, de helyettesíthető étolajjal, olívaolajjal és kókuszolajjal. A kókuszolajnál és az olívaolajnál vigyázni kell, mert markáns a zamatuk, ezért érdemes kevesebbet használni belőlük, mint amennyit az adott recept vajból ír.
Tojás helyett az almalé is jó választás
A tojás feladata, ha piskótát készítesz, hogy szép nagyra nőjön tőle a tészta, de kötőanyagként is funkcionálhat, és krémek is készülhetnek belőle. Ha masszába kell tenni, egyszerűen el is hagyható, de helyettesíteni is lehet, méghozzá nagyon sok mindennel.
A levegős szerkezet végett szódabikarbóna és ecet keverékét érdemes kipróbálni. A menet a következő: egy darab tojást egy teáskanál szódabikarbónával és egy evőkanál ecet keverékével helyettesíthetsz. Ecet helyett használhatsz almaecetet vagy citromlét, az aromája egyiknek sem fog érződni, de a térfogatot növelik majd.
Ha a tojás kötőanyagként funkcionál süteménytöltelékekben, akkor len- és chiamaggal helyettesíthető. Az arányok a következők: egy darab tojást egy evőkanál len- vagy chiamaggal és három evőkanál vízzel helyettesíthetsz.
A sütemények masszájába tojás helyett almalé vagy narancslé is keverhető, kekszeknél vagy kevert süteményeknél érdemes kipróbálni, ha a nedves összetevők arányán kell javítani.
A vegán táplálkozást követők számára a már említett Pavlova-torta készítése sem álom, sótlan csicseriborsóvízből elkészíthető a mutatós desszert, tökéletes habbá lehet verni a levet.
Fotók: Getty Images