Sütőedény-kisokos: melyik a legjobb, és hogyan használd?

sutoedeny-kisokos
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Kerámia, fém, üveg vagy zománc? Segítünk kiválasztani, hogy melyik típusú sütőedény milyen étel elkészítéséhez a legjobb választás!

Minden sütő- és főzőedény esetében rendkívül fontos, hogy az miből készül. Hogy melyek a legjobbak, azt most megtudhatod, ugyanis górcső alá vesszük a kerámiától a zománcozott bevonatún át egészen a fémig, hogy melyik mire a legideálisabb.

Rengeteg konyhai bakival találkozhattál már te is, köztük például olyan esettel, amikor az étel, amit készítettél, kívül megégett, a közepe folyós maradt, az alja pedig leégett. Ha volt már "szerencséd" ilyen incidenshez, akkor most már te is tudod, hogy nem a megfelelő edényt választottad az étel elkészítéséhez. 

sutoedeny-kisokos

A hőnek kitett üveg-, fém- és kerámiafelületek ugyanis teljesen eltérő módon reagálnak a hőre. Különböző intenzitással, gyorsasággal készülnek el bennük az ételek, ezért jó, ha ismered ezeknek az anyagoknak az alapvető tulajdonságait.

Fém sütőedény

A fém sütőedények kétségtelenül a legjobb hővezetők. Ma a legtöbb edényt fémből készítik, mivel tartósak, hosszú élettartamúak és a főzőlapon is használhatók, ha például újramelegítenéd benne az adott ételt.

Sütés tekintetében ideális ropogós péksütemények és piskóta készítéséhez, főételek esetében pedig zöldségek, húsok lepirítására is alkalmas.

sutoedeny-kisokos

Amire viszont fontos odafigyelned, hogy túl magas savtartalmú hozzávalókkal, mint amilyenek a bogyós gyümölcsök, citrom, paradicsom is, óvatosan bánj, mivel a legtöbb fém reakcióba léphet velük, és könnyen nyomot hagyhatnak a sütőedényben, illetve az ételen.

Kerámia sütőedény

A porcelán-, a terrakotta- és a kőedények is mind a kerámia égisze alatt futnak. Közös tulajdonságuk, hogy lassabban melegszenek fel, mint a fém, ami nem feltétlenül rossz, főleg, ha olyan ételt készítesz benne, ami lassú főzést igényel.

sutoedeny-kisokos

Általában olyan süteményekhez ajánlott a kerámiaedény, amelyek folyékony hozzávalót is tartalmaznak, mint például a lekvár és a tejszín. Főétel és köret esetében is érvényes az iménti mondat, bár itt nem a lekvárra, hanem például egy gratinra vagy egy mártásra gondolunk.

Teflonos sütőedény

Az úgynevezett tapadásmentes edények általában szintén fémből készülnek, azonban teflonbevonatot is kapnak, amivel csökkentheted a zsiradék mennyiségét, és a sütőpapírt is elhagyhatod sütés és főzés során. Ez abból a szempontból jó, hogy az étel nem ragad rá a sütőfelületre, ez a képesség azonban az edény hővezető képességének rovására megy. És hogy mit érdemes mégis teflonos edényben sütni? Például ezt a csokis vagy gyümölcsös muffint.

sudoedeny-kisokos

Üveg sütőedény

Az üveg sütőedényeknek, mint amilyen a jénai tál is, nagy előnye, hogy meglepően jól tartja a hőt, bár a felmelegedése lassabb, mint a fémedényeké.

A kerámia sütőedényekhez hasonlóan folyékony hozzávalóval készülő ételekhez ideális – morzsasüti, rakott tészták, pl. lasagne és a halak –, és mivel rendkívül jól tartja a hőt, így a sütőből kivéve hosszabb ideig tartja melegen az ételt, mint például egy fémtepsi. 

sutoedeny-kisokos

Amellett, hogy tálaláshoz is esztétikus választás, könnyebben tisztítható, mint a fém sütőedények, az üvegfelület miatt pedig még azt is láthatod, hogy mi zajlik az edényben sütés közben.

Zománcozott sütőedény

A zománcozott edényről most valószínűleg neked is a nagymamád ugrik be elsőre. Ezek a sütőedények ugyanis a nagyszüleink körében számítottak klasszikus háztartási eszköznek.

sutoedeny-kisokos

Hogy népszerűsége az esztétikai élménynek, a hővezető képességnek, vagy e kettőnek együtt tudható be, arról érdemesebb lenne inkább a nagyit megkérdezni, de az tény, hogy a zománcozott bevonatú edények tartósak, hosszú életűek és majdnem annyira tapadásmentesek, mint a teflonos bevonatú edények.

Mondhatjuk úgy is, hogy ez a sütőedény funkcióra a fém és teflonos edény ötvözete. Amit pedig bátran süthetsz benne, az a süti, a zöldségek, mint pl. a padlizsán, főételek közül pedig akár ínycsiklandozó kacsasültet is készíthetsz benne.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon