Így készíts tahinit házilag: hasznos trükköket mutatunk
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A tahinit otthon is pofonegyszerűen elkészítheted, és az eredmény garantáltan sokkal jobban fog ízleni, mint a boltban található, borsosabb árú változatok.
Még nem tudod, mi az a tahini? Ha így van, most megmutatom, mennyire sokszínűen felhasználható, és azt is, hogyan készítheted el otthon, percek alatt, egyszerűen. A selymes krém pedig a hummuszon kívül rengeteg finomság alapja lehet.
A tahini egy szezámmagból készülő krémes állagú paszta, számos mediterrán és közel-keleti étel meghatározó hozzávalója. Vegán, gluténmentes, magvas ízű, és nagyon könnyű összedobni. Ahhoz azonban, hogy igazán ízletes legyen a végeredmény, nem árt szem előtt tartanod néhány lényeges tanácsot.
Tippek a hozzávalókhoz
Szezámmag
A boltban kapható tahini általában hántolt szezámmagból készül. Én is ezt ajánlom, de természetesen megcsinálhatod hántolatlan magvakkal is. A hántolatlan fajtának jóval sötétebb a színe, és az a tapasztalatom, hogy az ebből készült krém jóval keserűbb, illetve nem lesz olyan krémesen sima, mint a hántolt változatból készített. Felhasználás előtt a magokat érdemes enyhén megpirítani. A hőkezelés ugyanis szuperül kihozza a természetes, rájuk jellemző magvas aromákat.
Olaj
Nem feltétlenül szükséges, de egy evőkanálnyi olaj segíthet abban, hogy a szezámkrém szép sima és lágy legyen. Erre a célra bármilyen semleges ízű olaj megfelel, de kipróbálhatod avokádóolajjal vagy egy enyhébb, gyümölcsös aromájú olíva- vagy szőlőmagolajjal is.
Só
Az olajhoz hasonlóan a só is opcionális, de érdemes tenni belőle egy csipetnyit. Egyszerűen jobb íze lesz tőle a pasztának.
Hogyan készítsd gyorsan, egyszerűen?
A szezámpaszta elkészítése nagyon egyszerű, mindössze szezámmagra, kevés olajra és sóra lesz hozzá szükséged. Ha csináltál már valamilyen magvajat, akkor ismerős lesz a folyamat, hiszen a tahini esetében is ugyanazokat a lépéseket kell követned:
- Enyhén pirítsd meg a szezámmagot egy száraz serpenyőben, közepes vagy alacsony lángon. Az apróbb magok könnyen megégnek, ezért folyamatosan kevergesd, és csak addig hevítsd őket, amíg kicsit sötétebb lesz a színük, és érezni kezded az aromás illatukat.
- Tedd a pirított magokat egy aprítógépbe, zárd le, és addig járasd, amíg egy sűrű, gombóc formájú massza képződik belőlük.
- Add hozzá az olajat, ezáltal szép simára tudod dolgozni a krémet. Ahhoz, hogy a bolti konzisztenciát elérd, 200 g szezámmaghoz kb. 3-4 evőkanálnyira lesz szükség, de ha nem zavar, hogy kevésbé krémes az eredmény, akár mellőzheted is az olajat.
- Időnként állítsd meg a gépet, és egy szilikonspatulával kapard le az edény oldalára tapadt magokat. Néhány ilyen ismételt aprítás után készen is van a mennyei tahini.
- A tahini készítéséhez egy erős turmix is működhet, de ha van, érdemesebb aprítógépet használnod, mert azt nem kell olyan gyakran megállítanod, és lekapargatnod az oldaláról a magokat.
Mire használható a tahini?
Természetesen a mindenki által ismert hummuszban találkozhatsz vele a leggyakrabban, de rengeteg más étel remek kiegészítője lehet. Készülhetnek vele ínycsiklandó salátaöntetek, szószos tészták, tofurántotta, felszolgálhatod finom ropogós falafelhez, de akár majonéz nélküli krumplisaláta ízesítője is lehet.
Meddig fogyasztható?
A tahini hűtőben tárolva akár egy hónapig is eláll. Bátran készíthetsz belőle nagyobb adagot, hiszen ha egyszer kipróbálod, azon fogod kapni magad, hogy rengeteg ételhez fel akarod majd használni. Normális, hogy tárolás közben kiül az olaj a tetején, és ez a jelenség nem befolyásolja a krém ízét. Ilyenkor csak annyit kell tenned, hogy használat előtt alaposan megkevered.
Fotók: Getty Images