Makacs teafolt maradt a bögréden? Ezekkel a módszerekkel tüntetheted el

tea cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A jellemzően fehér belsejű bögrék még a gondos mosogatás ellenére is sokszor teafoltosak maradnak, ami bizony elég bosszantó lehet.

Biztos, hogy veled is előfordult már, hogy a teásbögrét úgy vetted ki a mosogatógépből, hogy meglátszott rajta a teázás nyoma – egy makacs kis csík, amely a leggondosabb sikálás után is képes megmaradni a bögre belsejében, amitől bizony piszkosnak néz ki. Ahogy használod, ez a folt egyre erősebb lesz, és a végén inkább megszabadulsz a bögrétől, mint hogy órákig sikáld. Az áztatás nem segít rajta, mert a folt nagyon hamar beissza magát a csészébe. Nem szeretnék spoilerezni, de van egy módszer, amely szinte minden foltra hatásos, itt tudod elolvasni, hogy használd például a makacs olajfoltok eltüntetésére. 

Nemcsak a bögréken, hanem a műanyag dobozokon is megmarad az ételfolt, főleg, ha zsírosat csomagoltál bele. Itt elolvashatod, milyen módszerekkel szabadulhatsz meg tőlük. A csészék és bögrék tisztítására pedig néhány praktikát találsz az alábbiakban, annyit elárulhatunk, hogy az utolsó módszer akkor is működik, ha több órán át a pohárban felejted a teádat. 

teák és kávék álló

Fogsortisztító tabletta

Nem vicc, ha van otthon fogsortisztító tablettád, nyugodtan vesd be a foltok ellen. Töltsd fel a bögrét meleg, de nem forrásban lévő vízzel, és tegyél bele egy tablettát. Hagyd állni 15 percig, vagy ameddig a pezsgés alábbhagy, majd mosd el a bögrét, ahogy szoktad. 

Fehér ecet vagy sima ecet

Töltsd fel a foltos bögrét félig forrásban lévő vízzel, majd önts bele ecetet is egészen a tetejéig. Hagyd állni 5 percig, majd egy szivaccsal dörzsöld át, öblítsd le. Sajnos elég sokáig kell dörzsölni, amíg lehozza a foltot, így nem túl hatékony módszer, ráadásul az ecet jellegzetes szagát sokáig tart kimosni a pohárból. Ennek ellenére nem túl makacs foltokhoz nyugodtan alkalmazd. 

ecet álló ok

Citrom

Vágd fel a citromot négybe, és dörzsöld át vele erősen a bögre belsejét. Ezután mosogasd el, ahogy szoktad. Ez a módszer az ecettel ellentétben legalább nem jár kellemetlen szagokkal, de elég bonyolult a citrommal alaposan végigtörölni a bögre belsejét. 

Szódabikarbóna

A végére maradt a leghatásosabb módszer, a szódabikarbóna. Keverj egy kevés csapvizet a szódabikarbónába, hogy sűrű pasztát kapj. Nedvesíts meg egy szivacsot, mártsd a pasztába, és tisztítsd meg vele a bögrét. A végén öblítsd át. Ez a paszta tényleg nagyon gyorsan és maradéktalanul tünteti el a makacs foltokat, ráadásul mindezt kellemetlen és zavaró szagok nélkül. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon