Így készül a tejhab kávégép nélkül: hatféle trükköt mutatunk

tejhab
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Akkor is készíthetünk légiesen könnyű tejhabot, ha nem szeretnénk drága konyhai gépekbe beruházni.

A tejhab a tej melegítésének és gőzölésének eredménye. Igazán tartós és sűrű tejhabot nem egyszerű készíteni, de ha nem latte art-hoz van szükségünk rá, akkor otthon is előállíthatjuk se perc alatt. 

Természetesen a kávégép megfelelő funkciójával és french pressel a legegyszerűbb tejhabot készíteni, de most olyan technikákat gyűjtöttünk össze, amelyekhez vagy nem kell semmilyen eszköz vagy csak olyan, amely egyébként is megtalálható a háztartásunkban. 

Zsírtartalom és hőmérséklet

Az az általános tapasztalatom, hogy a tejhab annál szilárdabb, minél zsírosabb tejből készül. Bár készíthető sovány és növényi tejből is, nem lesz ugyanolyan a végeredmény. A másik fontos dolog, hogy meleg, de ne forrásban lévő tejet használjunk alapnak.

Befőttesüvegben

Öntsük a felmelegített tejet egy befőttesüvegbe, szorosan tekerjük rá a tetőt, majd rázzuk teljes erőből legalább 2-3 percen keresztül. Ha jónak látjuk, vegyük le a tetőt, majd tegyük az üveget 15 másodpercre mikróba, hogy fixáljuk a habot. Erősen buborékos, de kevésbé szilárd hab lesz az eredmény, kávéhoz tökéletes, de latte arthoz nem ez a legjobb választás. 

Habverővel

Ehhez a módszerhez is meleg tejre és izomerőre van szükség. Addig verjük a tejet, míg habos, sűrű eredményt nem érünk el. A buborékos tejhab egy fokkal szilárdabb lesz így, mint befőttesüveggel.

Robotgéppel

Ha nem érzünk elég erőt a karunkban, akkor robotgéppel is felhabosíthatjuk a tejet. Melegítsük meg, öntsük egy mélyebb, akár hosszúkás edénybe, és addig dolgozzunk rajta, amíg el nem érjük a kívánt állagot. Ha elég ideig keverjük, egészen szilárd és sűrű habot kapunk majd végeredményül. 

Elemes tejhabosítóval

Hasonlóan szép eredményt lehet elérni a kis elemes tejhabosítóval. Igaz, ez alapjáraton nem biztos, hogy a háztartásunk része, de pár száz forintos beruházásról van szó. Addig kell fel-le mozgatni a meleg - de nem forró - tejben a habosítót, amíg el nem érjük a megfelelő állagot, már 10-15 másodperc elég szokott lenni. Ezzel a kis géppel nagyon szép, sűrű habot lehet készíteni, de nem csak tejet, tejszínt és más folyadékot is habosíthatunk vele. 

Turmixgépben

Ha van otthon turmixgépünk, azzal is elkészíthetjük a tejhabot, egy egyszerű turmixolás során is látni lehet, hogy a folyadék felszínén milyen szép hab keletkezik. Öntsük a meleg tejet a gépbe, majd közepes fokozaton turmixoljuk, míg habos és sűrű nem lesz. Mindenképp tegyünk tetőt a turmixgépre, különben mindenfele szét fog fröcsögni. 

Botmixerrel

Hasonló eredményt érhetünk el vele, mint a turmixgéppel. Öntsük a meleg tejet egy mély tálba, majd alacsony fokozaton kezdjük el mixerezni. Szép habot lehet elérni ezzel a módszerrel, de elég könnyen káosz keletkezhet a konyhában, úgyhogy vagy nagyon mély tálat használjunk, vagy nagyon alacsony fokozaton dolgozzunk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon