3 tipp, hogy újra ragyogjon a tepsid - Ezekkel a módszerekkel biztosan eltűnnek az odaégett foltok

tepsi cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Sütés során a tepsire ragadt szennyeződések bizony nem kevés bosszúságot okoznak, főleg, ha elfeledkezel róluk és nem mosod el őket rögtön a használatuk után.

A sütés sokak számára kellemes kikapcsolódás egészen addig, amíg nem szembesülnek a mosogatnivalóval, méghozzá a tepsire ragadt szennyeződéssel. A sütemény vagy bármilyen sütőben sült étel után általában nem az az első dolgod, hogy a tepsire esetlegesen rácsöppent szennyeződést eltávolítsd, így az nagy valószínűséggel rászárad és csak kínkeservesen tudod majd lekaparni róla. 

A tepsire ráfolyt, aztán rászáradt étel pedig sokszor maradandó foltot hagy, és bármennyire szeretnéd, búcsút mondhatsz az eredeti állapotának. Ilyenkor aztán kezdhetsz kutakodni a zsíroldók között, hátha valamelyik hatásos lesz, de szerencsére léteznek természetes megoldások is, amelyek ugyanolyan hatékonyak, mint a környezetkárosító vegyszerek. Nem csak a tepsire, a grillsütőre is leragadnak a zsíros szennyeződések, de ezzel a módszerrel könnyedén megszabadulhatsz tőlük. Ahogy a villanytűzhelyre kifolyt ragacsoktól is, ha ezeket a praktikákat alkalmazod. 

tepsi tisztítás belső

Szódabikarbónás keverék jénaihoz

Keverj össze fél pohár szódabikarbónát és fele annyi mosogatószert. Olyan arányban keverd, hogy paszta állagot kapj. Kend rá a piszkos jénaira, hagyd hatni fél órát. Utána szórj rá még egy kis szódabikarbónát, majd egy szivaccsal dörzsöld át a felületet. Végül áztasd forró vízbe, majd dörzsöld tovább, amíg az összes szennyeződés le nem ázik róla. 

jénai belső

Szódabikarbónás keverék alumínium tepsihez 

A tepsibe szórj szódabikarbónát, majd fújj rá hidrogén-peroxidot egy flakonból. Hagyd ázni. Ezután megint szórj rá szódabikarbónát, majd egy óra után szivaccsal dörzsöld át a koszos részeket. Mosd le forró vízzel, majd ha még látsz rajta piszkot, akkor ismételd meg az egész műveletet. 

piszkos tepsi álló

Forró vizes mosás

A legegyszerűbb és leginkább környezetkímélő módszer, ha bízol a forró víz tisztító erejében. A forró víz fellazítja a szennyeződéseket, amit utána súrolás nélkül eltávolíthatsz. A tepsit töltsd meg színültig vízzel és tedd be a sütőbe, rakd a legmagasabb hőfokra. A víz fel fog forrni. Ezután kapcsold ki a sütőt és nyisd ki az ajtaját. Hagyd, hogy egy kicsit kihűljön a víz, majd öntsd ki és mosd el a hagyományos módszerrel a tepsit. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük