Természetes ételszínezék? 6 szuper adalékanyag-mentes ötletet mutatunk
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Mostanában kifejezett divat lett meghökkentő színeket alkalmazni a tányérokon, már ami az ételeket jelenti, legyen az egy rózsaszín hamburger vagy szivárványszínű torta.
Az ételfestés nem új keletű, de csak néhány éve jött igazán divatba, amikor a hagyományosabb fogásokat is különböző élénk színekbe öltöztették. A szivárványtorta egyidőben nagyon népszerű édesség volt, akár szülinapra, akár más alkalomra. Ha szeretnéd házilag elkészíteni, akkor itt találsz hozzá receptet. A legtöbb ételszínezékkel azonban az a probléma, hogy semmi természetes nincs bennük, így egyáltalán nem egészségesek.
Sajnos a mesterséges színezékek az arra érzékenyeknél allergiás reakciókat is okozhatnak, ha erre hajlamos vagy, akkor az összetevők listáján figyeld az E 100-181-ig tartó számokat, ezek jelzik ugyanis, hogy milyen ételszínezékeket tartalmaz az adott étel. Ha nem szeretnél mesterséges anyagokat használni, de vidám, színes ételeket készítenél, akkor válassz természetes ételfestéket, amelyet készíthetsz különféle erős színű zöldségből vagy akár fűszerekből is.
Megmutatjuk, mi mindennel tudsz színezni úgy, hogy az egészségedre is vigyázol. Annyit tarts észben, hogy ezek a természetes színezők nemcsak az étel színét, hanem az ízét is kicsit megváltoztatják.
Kakaó vagy karob: barna
Kakaóval vagy karobbal barna színűre tudod festeni az ételeket. Használhatsz kávét is. Ezek az anyagok nemcsak a színét, hanem az ízét is befolyásolják a megfestett ételnek.
Matcha tea, spenót: zöld
A matcha egy japán eredetű, finomra őrölt vagy porított zöld tea, amelynek rengeteg jótékony hatása ismert. Itt olvashatsz róla bővebben. Azonkívül, hogy egészséges, bármilyen étel színezésére használható, mert nem annyira intenzív a zamata, hogy befolyásolná a megfestett ételek ízét. De nem csak a matcha jó, ha zöld színt szeretnél elérni, spenóttal vagy a levével is elérheted ugyanezt a hatást.
Főtt lila hagyma héja: sötétnarancs
Ezt leginkább tojásfestéskor alkalmazhatod. Tegyél a főzővízbe néhány lilahagyma-héjat, és a tojást egészen mély narancssárgára fogja színezni. Minél tovább maradnak a tojások a vízben, annál sötétebb lesz a színük.
Cékla: piros vagy rózsaszín
A cékla annyira erőteljes színű, hogy könnyen megfest más ételeket is. Ráadásul így a benne található vitaminokat is beviheted a szervezetedbe. Itt olvashatsz arról, hogy mennyire fontos, hogy elegendő céklát fogyassz. Ezt a gnocchit céklával színeztük, kipróbálhatod ezt a receptet is.
Gránátalmalé: rózsaszínes-vörös
A gránátalma leve halványvörös, rózsaszínes árnyalatot kölcsönöz az ételeknek. A gránátalma koncentrációját tetszés szerint növelheted vagy csökkentheted. Ha eddig a bonyolult pucolása miatt nem vettél, itt mutatunk trükköket, hogy tudod hatékonyan kinyerni a kis magokat.
Kurkuma vagy sáfrány: sárga
A kurkuma és a sáfrány jellegzetes arany árnyalata nagyon jól mutat az ételekben. Ha friss sáfrányt használsz, lehet, hogy a szárát 20 percig forró vízben/lében kell áztatnod, mielőtt hozzáadod az ételhez. Alternatív megoldásként a sáfrányt mozsárral és mozsártörővel ledarálhatod, hogy jobban megszínezze az ételt.
Fotó: Getty Images