Tésztafőzés energiatakarékosan: próbáld ki a Nobel-díjas fizikus módszerét

tfcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Giorgio Parisi Nobel-díjas fizikus hatására sokan változtattak tésztafőzési szokásaikon. Ezentúl te is így készítsd az al dente tésztát, ha spórolnál a felhasznált energián.

Az egyre növekvő árak mellett mindenki igyekszik spórolni, van, aki a kosztpénzen fogja meg a forintot, míg más az energiával takarékoskodik.

Giorgio Parisi Nobel-díjas fizikus nemrég új tésztafőzési javaslattal állt elő, amit azóta sorra próbálnak ki a fakanálvirtuózok. A technika egyszerű, a végeredmény pedig ugyanolyan, mintha a régi rutin szerint készült volna a tészta.

A technika

Az ősi módszert nem kell senkinek bemutatni, a tészta bő, forrásban lévő sós vízben fő a csomagoláson írtak szerint. A fizikus elmélete szerint azonban bőven elég a vizet felforralni: miután bugyog, mehet bele a tészta, a lángot pedig el lehet zárni a fazék alatt. Fontos, hogy a lábasra kerüljön rá a fedele, hogy bent maradjon a hő, majd álljon így addig, ameddig a csomagoláson fel van tüntetve a főzési idő (1-2 perccel tovább is lehet). A fizikus állítása szerint ezzel a módszerrel is tökéletes lesz a tészta, nem fő túl, de a hő így is megpuhítja.

A fizikus arra is felhívja a figyelmet, hogy ezzel a módszerrel a főzéshez felhasznált energia és a szén-dioxid-kibocsátás több mint 40%-a takarítható meg.

A technikát érdemes kipróbálni, nem kell attól tartani, hogy szétfő a tészta. Helyette kellemesen roppanós lesz, és még a számla is karcsúbb lehet, főleg akkor, ha gyakran kerül tésztás fogás az étkezőasztalra. Hisz gondolj bele, a hagyományosan készült tészta alatt olykor 10-12 percig is ég a láng. Ne félj az újítástól, bátran próbáld ki, és teszteld le, milyen az így készült tészta.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük