![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Tésztafőzés energiatakarékosan: próbáld ki a Nobel-díjas fizikus módszerét
![tfcover](https://kep.index.hu/1/0/4606/46068/460685/46068524_3513302_4ce100d33cdc20d0ea07499f8396e694_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Giorgio Parisi Nobel-díjas fizikus hatására sokan változtattak tésztafőzési szokásaikon. Ezentúl te is így készítsd az al dente tésztát, ha spórolnál a felhasznált energián.
Az egyre növekvő árak mellett mindenki igyekszik spórolni, van, aki a kosztpénzen fogja meg a forintot, míg más az energiával takarékoskodik.
Giorgio Parisi Nobel-díjas fizikus nemrég új tésztafőzési javaslattal állt elő, amit azóta sorra próbálnak ki a fakanálvirtuózok. A technika egyszerű, a végeredmény pedig ugyanolyan, mintha a régi rutin szerint készült volna a tészta.
![tfct1](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4606/46068/460685/46068540_05348f2dcb1df25718d3dccfb8a1d00c_wm.jpg)
A technika
Az ősi módszert nem kell senkinek bemutatni, a tészta bő, forrásban lévő sós vízben fő a csomagoláson írtak szerint. A fizikus elmélete szerint azonban bőven elég a vizet felforralni: miután bugyog, mehet bele a tészta, a lángot pedig el lehet zárni a fazék alatt. Fontos, hogy a lábasra kerüljön rá a fedele, hogy bent maradjon a hő, majd álljon így addig, ameddig a csomagoláson fel van tüntetve a főzési idő (1-2 perccel tovább is lehet). A fizikus állítása szerint ezzel a módszerrel is tökéletes lesz a tészta, nem fő túl, de a hő így is megpuhítja.
A fizikus arra is felhívja a figyelmet, hogy ezzel a módszerrel a főzéshez felhasznált energia és a szén-dioxid-kibocsátás több mint 40%-a takarítható meg.
![tfct2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4606/46068/460685/46068550_a2a5092cb3eb5f0b47f1ff14bdf67150_wm.jpg)
A technikát érdemes kipróbálni, nem kell attól tartani, hogy szétfő a tészta. Helyette kellemesen roppanós lesz, és még a számla is karcsúbb lehet, főleg akkor, ha gyakran kerül tésztás fogás az étkezőasztalra. Hisz gondolj bele, a hagyományosan készült tészta alatt olykor 10-12 percig is ég a láng. Ne félj az újítástól, bátran próbáld ki, és teszteld le, milyen az így készült tészta.
Fotók: Getty Images