Miért lesz nedves a piskóta alja? Így kerüld el a gyakori malőröket
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Csábító csokis-narancsos torta: pihe-puha piskótából készül
Kukoricás burgonyagratin: nincsen párja a krumplis fogások között
Retró, baracklekváros piskótatekercs: így biztos, hogy sikerülni fog
Háromsajtos, szaftos csirkemell roppanós zöldségekkel: az új családi kedvenc
A szegfűszeg élettani hatásai: mutatjuk az 5 legfontosabbat
Megrepedt, összeesett, esetleg vizes az alja? Piskótát sütni egyszerű, de még könnyebb elrontani, főleg, ha kezdő hobbicukrász kezébe kerül a habverő.
Lehet egyszerű vizes, hattojásos vagy gyümölcsös, a sütés mesterséget mindig a piskóta tanulásával kezdd, aztán jöhetnek a nehezebb vállalások, a lehengerlő roládok és a meseszép torták.
Bevallom, a főzés az én szívemhez sokkal közelebb áll, mint a sütés. Utóbbi sokkal nehezebb, fontos a szabálykövetés és a türelem, a lelki béke, különösen az olyan klasszikus örök kedvencnél, mint a piskóta. Nem lehet sietni, gyorsan összekeverni az alapanyagokat, nem-nem, csak szépen, nyugodtan, figyelve minden apró mozdulatra.
Szokták mondani, a jó pap holtáig tanul, ez a mondás a sütik világában is megállja a helyét. Egy jó útmutatóra mindig szükség van, aztán jön a saját tapasztalat, mely felülírja a szabályokat. Itt van például a piskóta: ha eddig még sosem sütöttél, akkor is biztos, hogy hallottad már az olyan jó tanácsokat, hogy csak friss tojással dolgozz, óvatosan forgasd egybe a tojásfehérjét és a sárgáját, vagy hogy ne nyitogasd a sütőd ajtaját. Ezekből a tippekből sosem elég.
Sokféle piskótát lehet sütni, én jó néhányat kipróbáltam, míg rátaláltam arra a receptre, amellyel tökéletesen elégedett vagyok. Az is befolyásolta a végeredményt, hogy milyen alapanyagokkal dolgoztam, gondolok itt a márkára és a körülményekre, például a liszt vagy a tojás hőmérsékletére. A végeredményre a sütő is hatással van, vegyük például az enyémet, melyet csak gyilkosnak hívok, mivel nagyon gyorsan és erősen süt, így mindig jóval hamarabb kell ránéznem a finomságokra, mint ahogy azt a receptben írják.
Ha most érkeztél el arra a pontra, hogy profi házi cukrász szeretnél lenni, akkor kezdd a mesterséget a piskótával. A receptvadászat előtt segítő kezet nyújtunk, elmondjuk, mire figyelj, hogy a malőrök elkerüljenek, a többi pedig idővel kialakul.
Így biztos, hogy nem fog összeesni a piskóta
Az egyik leggyakoribb hiba, ami a sütőajtó nyitogatása során következik be, hogy összeesik a tészta. Hogy elkerüld ezt a malőrt, a legjobb, ha sütőpor helyett szódabikarbónát használsz. A cukrászok eleve úgy tartják, hogy a szép magas piskóta a tojáson múlik, a sütőporos változat a kezdők kedvence, de helyette érdemes szódabikarbónát használni. Azonban egy teáskanálnyinál sose adj többet a liszthez, mert akkor ki lehet érezni az ízét. A szódabikarbóna egyik nagy előnye, hogy ezzel biztos, hogy nem esik össze a tészta, illetve másnapra is megőrzi a puhaságát.
Megrepedt a tészta
Ez is a sütőpor számlájára írható. Ha mégis ragaszkodsz a használatához, ellenőrizd, hogy friss legyen, és szitálva add a liszthez, figyelve, hogy annyit használj belőle, amennyit a recept ír, ez általában 7-10 gramm.
Púpos lett a piskóta
Ennek az lehet az oka, hogy rosszul simítottad a formába a tésztát, vagy túl sok vajjal/zsírral kented ki a tál alját és az oldalát. Hogy elkerüld ezt a malőrt, a legjobb, ha sütőpapírt használsz. A túl sok vaj/zsír hatására az is előfordulhat, hogy nem tud szépen megemelkedni a tészta, lapos marad.
Vizes lett az alja
A megsült piskótát mindig helyezd sütőrácsra, így hagyd kihűlni. Ha a formában marad a tészta, akkor a gőz alul reked, nem tud kiszökni, ennek hatására pedig vizes lesz a tészta.
Reped a piskóta
Amikor már belejöttél a piskótakészítésbe, jön a következő állomás, a csodás, ezer variációban készülő rolád. A tésztát ekkor tekerni kell, ezt mindig melegen tedd meg, úgy jó rugalmas a textúrája, nem fog repedni. A hiba akkor is bekövetkezhet, ha túlsütöd, ezért 1 perccel se hagyd tovább a melegen.
Nem sül át rendesen a tészta
Ha minden szabályt profin betartottál, amit a receptben írtak, és a jó tanácsokat is megfogadtad, a piskóta mégis rosszul sült meg, annak két oka lehet. Az egyik, hogy nem melegítetted elő rendesen a sütőt, a másik, hogy a masinával van a gond, nem süt egyenletesen. A megoldás az lehet, ha 20 perc után kiveszed a tepsit és 180 fokkal elfordítva tolod vissza a sütőbe.
Jó tanácsok
- Mindig szobahőmérsékletű alapanyagokkal dolgozz, vagyis a tojást, tejet, lisztet és a többi hozzávalót 20-30 perccel az összeállítás előtt tedd a konyhapultra.
- Kakaós piskóta készítésénél soha ne plusz hozzávalóként add a kakaót a tésztához, mindig a liszt megadott mennyiségéből vonj le annyit, amennyit használsz. Tehát, ha 6 evőkanál lisztet ír a recept, de te kakaósra szeretnéd a tésztát, akkor 1 evőkanállal kevesebbet használj a lisztből, helyette 1 evőkanál kakaót forgass a masszához.
- Mindig makulátlanul tiszta edényben állítsd össze a tésztát, mert a tojásfehérje nagyon érzékeny alapanyag, ha belekerül valami, nem tudod rendesen felverni.
- A megsült piskótát 10 percig ajánlott a sütőben hagyni. Nagyipraktika, ha a sütő ajtaját kinyitod és fakanállal kitámasztod, így biztos, hogy nem esik össze a tészta, és nem is sül tovább.
- A sütésnél alkalmazhatsz tűpróbát, vagy óvatosan tapogasd meg az ujjaddal a tészta felszínét, ha az már nem túl puha, hanem rugalmas, akkor elkészült a piskóta.
Fotó: Getty Images