Sose forrald fel a forralt bort - Így lesz tökéletes

forraltborcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ahogy hűvösre fordul az idő, elindul a forralt bor szezonja - a hideg estéken nincs is jobb egy pohár meleg, fűszeres italnál.

A forralt bort picit mindenki másképp készíti, van, aki cukorral, míg más mézzel édesíti, egyesek szerint kihagyhatatlan eleme a narancs, mások el sem tudják képzelni a déligyümölccsel. Egy valami azonban holtbiztos: a forralt bort nem szabad forralni.

Miért nem lehet forralni?

A forralt bor megszületése régre vezethető vissza, az elrontott, megsavanyodott borhoz köthető, amit forralással és fűszerekkel igyekeztek feljavítani. Mivel ma már jó minőségű bort használunk alapnak, ráadásul nem akarjuk, hogy elvesszen az aromája, teljes más technológiával kell készíteni a téli melengető italt.

Az egyik legnagyobb közhiedelem, hogy a bort forralni kell - éppenhogy nem szabad forráspont fölé vinni, elég csak melegíteni, különben az alkoholtartalma villámgyorsan elillan. Fontos, hogy 78 fok fölé ne emelkedjen a hőmérséklete - bár szemmel is ellenőrizheted, mikor indul forrásnak, pontosabban, mikor kezd gyöngyözni, maghőmérővel a legbiztosabb. A melegítés során is átadják az ízüket a fűszerek, a forró borban pedig tökéletesen felolvad a cukor vagy a méz, nincs szükség arra, hogy forrásnak induljon.

forraltbor

Mindig fedd le

A forralt bort mindig lefedve kell főzni - így a felszálló gőz lecsapódik a tető belsején, majd visszakerül az italba, ráadásul a fűszerek aromáját is jobban megőrzi így az ital. Miután levetted a tűzről, akkor is hagyd még rajta a fedőt 5-10 percig, ekkor adják át leginkább az ízüket az alapanyagok.

Mi kell még a jó forralt borhoz?

Forralt borhoz se a legolcsóbb bort válaszd! Bár leggyakrabban vörösborból készítik, a fehérbor sem rossz választás, viszont nagyon fontos a minőség: hiába ízesíted, hiába édesíted, ha rossz az alap, biztosan nem lesz finom a végeredmény. Száraz vagy félszáraz borral érdemes dolgozni, fehérből a rizling, vörösből a pinot noir vagy a kékfrankos a legjobb választás.

forraltbor2

Kell bele víz?

Egyre több receptben hígítják vízzel a bort, és bár szerintem teljesen felesleges bele, találtam egy jó módszert. Ezt főleg azoknak ajánlom, akik 100%-ban szeretnék megőrizni a bor ízét: a vízből sokan egy "esszenciát" készítenek, tehát egy nagyon kevés vízzel forralják össze a fűszereket és a cukrot, a bort pedig csak a legvégén adják hozzá, éppen csak addig főzik, amíg picit megmelegszik. Így biztosan megmarad a bor aromája, véletlenül sem fordulhat elő, hogy elpárolog az alkohol.

Fűszerek

Alapvetően a fahéj és a szegfűszeg az, ami nem hiányozhat egy jó forralt borból, de gyakran tesznek bele gyömbért, ánizst, esetleg szegfűborsot és vaníliát is. Fontos, hogy a fűszerekből egészet használj, az őrölt változat másképpen működik, és egyáltalán nem lesz kellemes a pohár aljára leült tömény fűszerkeverék íze, de az sem túl jóleső érzés, mikor az italban úszkál a por.

forraltbor3

Édesítés

Az édesítés teljes mértékben ízlés kérdése, de természetesen függ a bor fajtájától és típusától is, nem mindegy, hogy száraz vagy félédes, ahogyan az sem, hogy vörös- vagy fehérbort használsz alapként. Az édesítés történhet cukorral és mézzel is, itt nincs irány, amit követni kell, kóstolgatás útján kell eldönteni, hogy te vagy éppen a vendégeid mit kedvelnek. 

Gyümölcsök

Erről megoszlanak a vélemények, én mégis azt mondom, hogy pár szelet narancs nagyon jót tesz a forralt bornak. Egyesek citromot is tesznek bele, de utóbbit inkább fehérborhoz ajánljuk. A citrusfélékből mindig kezeletlent használj, hogy a héjában található vegyszerek ne kerüljenek az italba. Melegítés után érdemes kivenni a gyümölcsszeleteket a borból, mert a citrusok héja könnyen kesernyéssé változtathatja az italt.

A tökéletes forralt bor

forraltborrecept

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 750 gramm bor
  • 1 darab narancs
  • 8 darab szegfűszeg
  • 2 darab fahéj
  • 2 darab ánizs
  • 2 evőkanál cukor
  • opcionális citrom
Recept idők

Elkészítés:

Karikázzuk fel a narancsot (és a citromot). Rakjuk az összes hozzávalót egy lábasba, kezdjük el melegíteni a bort. A cukrot vagy mézet annak megfelelően tegyük bele, hogy milyen fajta bort választottunk. Tegyük rá a fedőt, kis lángon főzzük, ha már gyöngyözik a bor, kapcsoljuk le alatta a lángot, nem szabad forrnia, nem akarjuk ugyanis, hogy elpárologjon az alkohol. Tálalásnál kivehetjük a fahéj-, ánizs-, szegfűszegdarabokat a borból, de a hangulat kedvéért az se baj, ha benne maradnak. Ha még szeretnénk, szeleteljünk pluszban narancsszeleteket, és arra öntsük a forralt borunkat.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük