![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Így készül a tökéletes habcsók: a maradék tojásfehérje legjobb felhasználása
![habcsók](https://kep.index.hu/1/0/4828/48287/482870/48287040_3681346_23bc2b0aac8e9b0a7f5e0a463318afea_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Ha valamilyen sütitésztához vagy főzött krémhez csak a tojássárgájára van szükséged, ki ne dobd a maradék fehérjét, légies habcsók készülhet belőle.
Maradék tojásfehérjéből számtalan édesség, reggeli készülhet, mégis az egyik legnépszerűbb felhasználási módja, ha habcsókként születik újjá. A tökéletes habcsók kívül roppanós, belül levegős, szép csúcsos és fényes. Nem nehéz ilyet készíteni, de 1-2 szabályt nem árt betartani hozzá.
Az alapok
A legjobb, ha szobahőmérsékletű tojásfehérjével dolgozol, könnyebb felverni, mint a hideget, és az sem árt, ha minél frissebb a tojás. A habcsókhoz finom szemcsés porcukrot érdemes használni, akkor lesz tökéletes az állaga.
Általánosságban elmondható, hogy 2 db tojásfehérjéhez 10 dkg porcukorra van szükség, ebből lehet csúcsos, kemény habot verni. A cukrot mindig fokozatosan adagold, mikor már lágy hab született a fehérjéből, akkor kezdd el hozzáadni, majd addig verd, míg egészen kemény nem lesz.
![habcsók3](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4828/48287/482870/48287050_6c61b9f97203b5a723316078b969865a_wm.jpg)
A kiegészítők
Két titok van, ha stabil habot szeretnél kapni végeredményül: az egyik a só, a másik az ecet. Ha adsz egy csipet sót a tojásfehérjéhez, sokkal gyorsabban tudod felverni, előbb lesz kemény, stabil a hab. Az ecet pedig abban segít, hogy a habcsók szép fényes legyen, megőrizze a formáját, nem fog kilapulni, csúcsosan kerül ki a sütőből.
Vigyázz, nem szabad túlzásba esni sem a só, sem az ecet használatával, mert az a végeredmény ízén is érződni fog. Utóbbi helyett akár citromlevet is választhatsz.
![habcsók2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4828/48287/482870/48287056_807bf4aa0c821fa1313f033dff23352b_wm.jpg)
A hőfok
A habcsókot valójában nem sütni kell, hanem szárítani. A hőfok tehát legyen alacsony, 90-100 fok körüli, és szánd rá az időt a szárításra. Körülbelül egy-másfél órát vesz igénybe, de ez attól is függ, mekkora halmokat nyomtál a papírra.
Ha van a sütődön ilyen funkció, hőlégkeverést is érdemes alkalmazni, hogy minél szebben és egyenletesebben száradjon. Ha szép szabályos formákat szeretnél, habzsákból, csillagcsövön keresztül nyomd ki a habot, ha nem fontos az esztétikum, akkor csak kanalazz halmokat a papírra.
A kész habcsókot lekapcsolt sütőben, nyitott ajtónál hagyd pihenni, ne vedd ki rögtön. Fél óra múlva már kiszedheted, utána száraz helyen tárold. Ha párás helyre teszed, megpuhulnak, ragacsosak lesznek.
![habcsók4](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4828/48287/482871/48287102_bc63d5d80bdc1b9c29f377b8d8251a71_wm.jpg)
Mivel lehet feldobni?
A habcsók masszáját többféleképpen feldobhatod, ha a színén szeretnél változtatni, keverj bele ételfestéket, de érdemes természetes színezéket használni. A habba forgathatsz durvára vágott vagy őrölt diót, mogyorót, mandulát, kakaóport, instant kávét, fahéjat, kókuszt, szinte bármit, amit szeretnél. Fontos, hogy ne nehezítsd el a habot, úgyhogy vigyázz a száraz hozzávalókkal, ha túl sok kerül bele, össze fog esni.
Ha egészen pici habcsókokat készítesz, használhatod őket torták, sütik dekorálására, ha pedig karikát nyomsz belőle a papírra, felakasztva díszként is tökéletesen működik.
Diós habcsók
![dióshabcsók](https://kep.index.hu/1/0/4086/40866/408663/40866327_b054f7fd3822207bbd27f983b01662e7_wm.jpg)
Hozzávalók 20 darabhoz
- 2 darab tojásfehérje
- 10 dkg porcukor
- 1 kk ecet
- 50 gramm darált dió
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 130 fokra.
A tojásfehérjét verjük habbá, amikor már kezd összeállni, adjuk hozzá a porcukrot, azzal verjük tovább, majd amikor már majdnem kemény, az ecetet is dolgozzuk bele. Szép, fényes habot kell kapnunk.
A darált diót egy spatula segítségével forgassuk a habba.
Töltsük a tojáshabos masszát habzsákba, majd csillagcsövön keresztül nyomjunk halmokat egy sütőpapírral bélelt tepsire, hagyjunk köztük egy kis távolságot.
Toljuk a sütőbe, majd süssük kb. 40-45 percig, míg teljesen ki nem száradnak, de a lekapcsolt sütőben is szikkadnak még.
Fotók: Getty Images