Hányféleképpen készülhet a lecsó? Így lesz a legfinomabb az alap

lcover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Kenyérrel tunkolva vagy nokedlire szedve káprázatos a lecsó, mindenkinek van egy bevált receptje, amit otthonról hozott, váltig állítva, az övé a legjobb.

Nem versenyre invitáljuk az olvasót, hisz ahány ház, annyi szokás, sokféle lecsót találni a nagyvilágban, mindegyik finom a maga módján, mégis, ha a hazai kedvenc elkészítésére adod a fejed, van néhány alapdolog, amire muszáj figyelni.

A lecsónak ezer arca van, bármikor elkészítheted, azonban a nyárinak nincsen párja, hisz ilyenkor igazán finom napérlelte paprikából, paradicsomból és zsenge hagymából készítve. Ilyenkor érdemes lecsófőzésre adni a fejed, nagyobb adagban elkészítened, elvégre sokféle variációt lehet kipróbálni, és ha van rá lehetőséged, üvegbe is zárhatod a finomságot, télen jó lesz majd lekapni a kamra polcáról.

lct6

A nyár és a lecsó összetartoznak. A hőségben jólesik a szabadban tartózkodni, élvezni a napsütést, a lágy szellő kellemes érintését. Ha nagyobb társasággal van az ember, előkerül a bogrács, a közös főzésé a főszerep. Mindig van egy karmester, aki az üst felett vezényel, persze az asszisztensek és a bámészkodó jelenlévők is részt vesznek az ételkészítésben, megvitatják, hogy is igazán finom a lecsó. Mindenkinek más az ízlése, van, aki az édesebb zamatot kedveli, míg más szereti, ha ég a nyelve a csípőstől. A jó lecsó mindenkinek más, de van néhány olyan mozdulat, amely birtokában biztosan mennyei lesz, elmondjuk, szerintünk, hogy lesz a legfinomabb.

Fontos a minőség!

Jó is az, amikor az embernek saját kis veteményeskertje van és házi paradicsomból készíti a finomságot. Ha azonban nincs, irány a piac, keress megbízható termelőt, mindig hazai, édes, lédús zöldségből készüljön a lecsó.

lct2

Olajon vagy zsíron?

Megosztó kérdés, hiszen mindenki másra esküszik: sokan csak megvonják a vállukat és azt mondják, jó nekik az olaj, érdemes azonban nagyszüleink tanácsát megfogadni és zsírral készíteni a lecsót. A különbség érezhető lesz, más lesz a szaft. A zsír lehet sertés vagy kacsa, de szalonna zsírján is készítheted a lecsót.

lct4

Mennyiség

Általában 1 rész hagymát, 2 rész paradicsomot és 4 rész fehér húsú paprikát használnak, de igazából ez is ízlés kérdése, minden szakács másra esküszik, máshogy kedveli. Nálunk például a hagyma dominál, amit olykor szeretünk keverni, ha van a kamrában vörös és lila, mindkettőből mehet a lecsóba. A paprikánál szintén ez a helyzet, bőven akadnak olyanok, akik a fehér húsú paprika mellé zöld hegyes-erőset is dobnak, jól áll a lecsónak, ha egy kicsit csípős. Ha többféle paprikát szeretnél beletenni, csak bátran, a végeredmény úgy is jó lesz.

lct5

A paradicsom kérdése is megosztó. Kerüljön bele a héja vagy sem? Ha zavar a paradicsom bőre, egyszerűen csak forrázd le a zöldséget és húzd le róla. Ha van olyan a családban olyan, aki nem szereti darabosan a paradicsomot, házi passzírozottat is használhatsz. Igaz, így a hagyományos verziótól rendesen elrugaszkodsz, de szintén ízletes lesz a végeredmény.

Hogyan kell felvágni a zöldségeket?

Ez is ízlés kérdése, van, aki nagyobb darabokra vágja, míg más vékonyan szeletelve szereti. Ugyanez a helyzet a paprika magházával és erezetével is, amit gyakran kivágnak, de a többség ezt nem javasolja, mivel rengeteg íz és illat van ezekben a részekben. Persze a méregerős paprikából azért érdemes kikapni, főleg akkor, ha kisebbek is esznek a lecsóból.

lct7

Fűszerek

Még az ízesítés is változó. Nagymamám szerint már a zsiradékra kerülő hagymát is érdemes besózni, mivel úgy több vizet enged. A pirospaprika használatáról is lehet vitatkozni, a hagyományosba nem kell, de aki szereti, bátran tegyen a lecsóba! Ugyanez a helyzet a fokhagymával is, szintén nem kerül a klasszikus receptbe, de nem történik katasztrófa, ha teszel bele.

Folyadék

Én személy szerint azon a véleményen vagyok, nem kell vizet önteni a zöldségekre, mivel magas a víztartalmuk, kellő folyadékot eresztenek. A lecsó szaftosan jó, nem pedig vizesen.

Hús és tojás mehet bele?

Több lehetőség is a rendelkezésedre áll, ízlés és pénztárca kérdése. Ne feledd, készítsd úgy a lecsót, ahogy neked és a családodnak ízleni fog! Kerülhet bele jófajta kolbász, virsli, tojás, de sertés vagy szárnyas is gazdagíthatja.

lct3

Alább kedvenc lecsóreceptjeinket szedtük össze, adunk pár ötletet, hogyan érdemes kipróbálni. Kommentben pedig örömmel várjuk a recepteket, hogy milyen a tökéletes lecsó a kedves olvasók szerint.

Lecsók, amiket érdemes kipróbálni:

Cigánylecsó

Lecsó bulgurral

Olasz lecsó

Cukkinis shakshuka

Shakshuka spenóttal

Tarhonyás lecsó

Ratatouille

Tökös lecsó

Tojásos lecsó

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon