Szaftos lecsó bulgurral főzve - Együtt puhul a zöldségekkel az egészséges köret

bulguros lecsó cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Változtass a klasszikus lecsón, bulgurral dúsítva laktató, mégis könnyed fogást kapsz.

Arról igencsak megoszlanak a vélemények, hogy milyen a tökéletes lecsó, úgyhogy most nem is a klasszikus receptet hoztuk, hanem egy egészséges változatát. Az alapba bulgur kerül, amely egy lassan felszívódó szénhidrát, így laktatóbb lesz a fogás.

A hagyományosabb ízek kedvelői bulgur helyett tarhonyát is tehetnek a lecsóhoz, amely együtt fog főni és puhulni a zöldségekkel. Ha mégsem a klasszikus változatot készítenéd el, akkor érdemes francia lecsót főznöd, amelyet még cukkini és padlizsán is gazdagít. A bulguros lecsó alapvetően nem erős, de ha szeretnéd, természetesen karikázhatsz bele erős paprikát is.

Lecsó bulgurral

bulguros lecsó recept

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 5 darab lecsópaprika
  • 3 darab paradicsom
  • 1 fej vöröshagyma (nagyobb)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 150 gramm bulgur
  • 2 evőkanál kacsazsír vagy olaj
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
  • ízlés szerint pirospaprika
  • opcionális hegyes-erős paprika
Recept idők

Elkészítés:

A hagymát vágjuk félbe, majd vékony csíkokra, a fokhagymát pucoljuk meg, zúzzuk össze. A paprikát is karikázzuk fel, a paradicsomról szedjük le a héját és vágjuk négybe. 

Egy lábasban forrósítsuk fel a zsírt/olajat, tegyük rá a hagymát és pároljuk üvegesre. Tegyük hozzá a fokhagymát, majd a paprikát, 1-2 perc alatt nagy lángon forgassuk össze, hogy a hagymával alaposan összekeveredjen. Vegyük le az erősséget, fedő alatt addig pároljuk, amíg összeesik. Ha szeretnénk, ekkor tegyük bele az erős paprikát is. 

Amikor a paprika összeesett, tegyük bele a paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, adjunk hozzá pirospaprikát, majd tegyük hozzá a bulgurt. Öntsük fel a bulgurhoz képest kétszeres mennyiségű vízzel, majd lefedve, közepes lángon addig főzzük, amíg a bulgur meg nem puhul, ez nagyjából 12 perc. Vegyük le a gázról, majd hagyjuk a gőzben párolódni még néhány percig. 

Fotó: Szász Eszter / Sóbors

Ezt is szeretjük