Így lesz tökéletes az omlett: vajon sütve még finomabb
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Az omlett kedvelt tojásétel, mely hasonlít a rántottához, mégsem pont ugyanaz. A különbség az elkészítésben rejlik.
A tojásból igazán ízletes és tápláló villásreggelik kerülhetnek a tányérra, ilyen a tükörtojás, a rántotta vagy az omlett.
A rántotta az egyik legegyszerűbben összedobható étek, az agglegények nagy kedvence. Csak fel kell törni a tojásokat, sóval, borssal egybekeverni, majd forró serpenyőben, kevés zsiradékon, gyakran kevergetve készre sütni. Friss pékáruval kínálva mennyei, de megéri felturbózni a rántottát. Bátran sütheted hagymán, virslin, kolbászon, paradicsomon vagy máson. A fűszerek is jól állnak neki, dobd fel zöld fűszernövényekkel vagy füstölt paprikával.
A rántotta francia testvére az omlett. A két tojásos étek nagyon hasonlít egymásra, mégsem ugyanaz a kettő. A különbség az elkészítésben rejlik.
Az omlett többféle recept szerint is kipróbálható: találni olyat, amelybe kevés liszt is kerül a tojások mellé, míg más változatokban tejszínt használnak. Bármilyen recept szerint is süljön az omlett, a lényeg, hogy a serpenyőbe öntött tojásmasszát nem szabad keverni. Vannak, akik ezt a szabályt szigorúan betartják, és a palacsintához hasonlóan készítik el az omlettet. Vagyis először az egyik oldalán sütik, aztán megfordítják.
Az omlettet úgy is el lehet készíteni, hogy spatulával óvatosan megmozgatod a masszát. Így a tojásos keverék alja szépen megpirul, a teteje azonban lágy marad. Erre a krémes oldalra pedig különböző finomságokat lehet szórni, sajtot, zöldségeket vagy valamilyen felvágottat.
Tippek a tökéletes omlett készítéséhez
- A szódabikarbóna igazi univerzális csodaszer a konyhában, takarításhoz, sütéshez és főzéshez is használható. Érdemes egy csipetnyit a tojáshoz keverni, mert sokkal levegősebb lesz úgy az omlett.
- Sokan lisztet is kevernek az omletthez, tojásonként egy teáskanálnyit. Ha te is kipróbálnád liszttel, akkor réteslisztet használj, mert úgy megmarad a levegős állag.
- A levegős textúra érdekében érdemes a tojásokat szétválasztani. Először keverd össze a sárgáját, majd a fehérjét verd lágy habbá, utána forgasd egybe a kettőt, majd kezdődhet a sütés.
- A tojásokat mindig villával verd fel, nincs szükség habverőre!
- Mindig tapadásmentes serpenyőben süljön az omlett!
- Az omlett sülhet olajon, zsíron vagy vajon. A legjobb azonban vajon sütni, mert ízletesebb és könnyebb lesz a villásreggeli.
Édes is lehet!
Az omlett kapcsán sokan nem is gondolnák, hogy édes változatban is ki lehet próbálni a villásreggelit. Az édes változat esetében szétválasztva keverd ki a tojásokat, és liszttel, cukorral gazdagítsd. Így egy piskótaszerű tészta sül a serpenyőben, amit lekvárral, gyümölcsökkel és porcukorral megszórva lehet kínálni.
Sós az örök kedvenc!
A klasszikus változat simán készül, csak sóval és borssal. Ha azonban szeretnéd, kiadósabban is kínálhatod az omlettet. A lágy részre szórj sajtot, spenótot, paprikát, paradicsomot, borsót, sárgarépát, sonkát, kolbászt vagy bármi mást, amit jónak vélsz.
Fotók: Getty Images