Így lesz tökéletes a töltött gombóc: az sem mindegy, milyen krumplit használsz a tésztájához
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A töltött gombócok krumplis tésztából készülnek, pont az az alapjuk, mint az olasz konyha büszkeségének, a gnocchinak.
A főtt krumpliból készült tészta legismertebb változata a gnocchi, amiért az egész világon megőrülnek, pedig, ha belegondolsz, a magyar konyhának is van krumplis tésztája, amelyből gombóc vagy nudli készül.
A krumplis tésztás finomság más nemzet konyhájában is megtalálható, a lengyelek hússal szokták megtölteni, igazán tartalmas fogásként szervírozzák.
A gombócok nagyon változatosan készülhetnek, édesen és sósan is rabul ejtik az embert. A magyar konyha nagy kedvence a szilvás gombóc, de a töltelék nélküli krumpligombóc kerülhet levesbe is, kínálhatod marhapörkölt mellé is, eszméletlenül finom lesz. A gombóc tésztája szerény alapanyagokból áll, mégis isteni, akár főúri finomság is készülhet belőle. A készítése időigényes, de megéri a belefektetett munkát, mutatjuk, mire kell figyelni, ha krumpligombóc gyártására adod a fejed.
Figyelj a krumpli vásárlásánál!
Lehetőleg öreg, lisztes, magas keményítőtartalmú burgonyát válassz, az újkrumpli nem alkalmas gombóckészítésre.
A krumplit sütni vagy főzni kell?
A jó öreg ahány ház, annyi szokás itt is megállja a helyét. A leggyakrabban a megpucolt, felkockázott burgonyát szokták puhára főzni, de úgy is jó lesz, ha egészben, héjastól főzöd meg.
Mivel a gnocchi és a gombóc tésztája ugyanaz, ezért sütőben sütve is készülhet a burgonya. Az öreg krumplikat ilyenkor szurkáld meg villával, kevés olívaolajjal fújd be (kapni spray változatban olívaolajat), told a sütőbe és süsd puhára. A sütési idő a krumpli méretétől függ, 45 perctől kezdve akár több mint 1 óráig is a sütőben lehet. A puhaságát fogpiszkálóval szurkálva tudod ellenőrizni.
Mindig melegen törd át a krumplit!
Miután a krumpli elkészült, azonnal dolgozhatsz vele, még melegen törd át, majd a meleg krumplit terítsd ki vagy tedd 15-20 percre hűtőbe, hogy könnyebben kihűljön és dolgozni tudj vele. Ez a mozzanat azért ajánlott, mert a kihűlt burgonya mindig kevesebb lisztet vesz fel, nem lesz kemény a gombóc.
Mi kerülhet a tésztába?
Tanácsos mellé valamilyen zsiradékot is keverni, ez lehet zsír vagy vaj, de akár 1-2 evőkanál tejföl is mehet bele. A lisztből mindig csak annyit szabad a tésztához tenni, amennyiből rugalmas tésztát lehet gyúrni. A könnyebb textúra kedvéért 1-2 evőkanál búzadarát is érdemes hozzádolgozni.
Tojás is kerülhet a tésztába, de nem kötelező, 1 kiló burgonyához 1 darab tojás bőven elég lesz, ha levesbe kerülnek a gombócok, inkább akkor érdemes beletenni. Ha köretnek szánod sültek vagy pörkölt mellé, akkor finomra vágott fűszernövényekkel gazdagítsd a tésztát, mutatósabb és finomabb lesz.
A gombócokat lobogó, enyhén sós vízben kell megfőzni addig, amíg felúsznak a víz felszínére. A főzés során ügyelj rá, hogy ne pakolj túl sok gombócot a fazékba, mert összeragadhatnak.
Ha pedig a klasszikus szilvás vagy barackos gombócok készülnének, főzés után vajas zsemle- vagy panko morzsában pirítsd meg őket. A krumplis tésztából egy másik régi kedvenc, barátfüle is készülhet.
Fotók: Getty Images