Így készítve lesz a legfinomabb a töltött tojás: tippek az ínycsiklandó töltelékhez
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A töltött tojás egyszerűen készül, remekül variálható, mennyei vendégváró, melynek biztos helye van a húsvéti asztalon.
A töltött tojást bármivel megpakolhatod, érdemes kísérletezni, és az ünnep alkalmából különleges ízekkel készíteni el a finomságot.
A hagyományos recept szerint a keményre főtt tojássárgáját sóval, borssal és majonézzel keverik simára, majd ezt a krémet a félbevágott tojásfehérjébe kell tölteni. A betöltött tojásokat akár franciasalátára pakolva is kínálhatod, ha azonban nyitsz az újragondolt változatok felé, akkor egész különleges dolgokat tehetsz a tojásfehérjébe.
Krémvariációk
A töltött tojásnál a krémen van a hangsúly, a legtöbb receptben a sárgáját kell felturbózni. Helyette azonban használhatsz mást is, a megmaradt tojássárgáját pedig félreteheted, rakott krumpliban vagy Stefánia-szelet készítésénél még hasznát veheted.
Tojássárgája helyett használhatsz tejfölt, túrót, sajtkrémet, vajkrémet és pürésített zöldségeket vagy hústermékeket is.
Így készítsd
Ha hústermékkel gazdagítanád a főtt tojást, akkor több lehetőség közül választhatsz. A legegyszerűbb megoldás, ha a tojássárgáját majonézzel vagy tejföllel simára kevered, majd apróra kockázott kolbászt vagy sonkát forgatsz a krémbe. A fűszerekről se feledkezz meg, a sonkához akár aszalt paradicsomot vagy bazsalikomot is adhatsz, a kolbász mellé pikánsabb ízeket használj.
Konzervet is használhatsz alapnak, ha lapul a kamrádban tonhalkonzerv, akkor egyszerűen pürésítsd le, majd használd töltelékként. A tojásfehérje-csónakba húspástétom is kerülhet, kacsa- vagy libamájat is használhatsz szintén pürésítve.
Tojássárgája helyett próbáld ki csak túróval, a tavaszi hangulat kedvéért keverj hozzá kaprot, egyszerű, mégis lehengerlő az így készített töltött tojás.
Ha sajtkrémet használsz, akkor dobd fel sült zöldségekkel, apróra kockázott sült paprikával, uborkával és angol zellerrel forgasd egybe, de kapribogyóval dúsítva is kipróbálhatod.
Az ínyenc vendégek számára kéksajt és durvára vágott dió kerülhet a tojásfehérje-csónakba, ha pedig egészséges tölteléket használnál, akkor az avokádó is remek választás.
Fűszerezési lehetőségek
Az őrölt fűszerek mellett friss ízesítőket is keverhetsz a töltelékbe. Használj snidlinget, kaprot, bazsalikomot, koriandert, jalapeñót, aszalt paradicsomot, reszelt tormát, medvehagymát, de még hónapos retekkel gazdagítva is ízesebbé teheted a tölteléket.
Tálald szépen
Először a szemével eszik az ember, úgyhogy azért, hogy minél gusztusosabb legyen a töltött tojás, a bekevert masszát érdemes habzsákba tölteni, majd a fehérjékbe nyomni. Természetesen kanalat is használhatsz. A töltött tojásokat a franciasaláta mellett fejes salátalevelekre is pakolhatod, a tálcát dobd fel hónapos retekkel és újhagymával. Az ínycsiklandó töltött tojás mellé kínálj főtt sonkát, és a kalácsról se feledkezz meg.
Főzési jó tanács
- A tojásokat helyezd sós, lobogó vízbe, 9-10 perc alatt főzd meg, a töltéshez keménytojás szükséges.
- A főtt tojásokat hideg víz alatt hűtsd le, majd pucold meg.
- A tojásokat vágd félbe, a sárgájukat rakd külön edénybe, ezek után csak annyi a dolgod, hogy kitaláld, milyen töltelékkel is készíted el az ünnepi kedvencet.
Töltött tojás
Hozzávalók 20 adaghoz
- 10 darab tojás
- 4 darab virsli (műbélben)
- 10 dekagramm vaj
- 1 evőkanál mustár
- 4 evőkanál majonéz
- 1 fej vöröshagyma
- ízlés szerint só, bors
- 1 marék friss petrezselyem
Elkészítés:
Főzzük meg a tojásokat, forrástól számított 10 percig, keménytojásra van szükségünk.
A főtt tojásokat tegyük hideg vízbe, pucoljuk meg, majd vágjuk hosszában félbe. A sárgáját egy kiskanál segítségével szedjük ki egy tálba.
Közben főzzük meg a virsliket is jó puhára.
A tojássárgáját és a virsliket passzírozzuk át egy szitán - ez a lassabb, de elegánsabb módszer. Vagy daráljuk le, aprítsuk össze gép segítségével. Egészen krémes állagot kell elérnünk.
Keverjük bele a puha vajat, alaposan dolgozzuk el benne villa vagy robotgép segítségével. Adjuk hozzá a majonézt, mustárt, borsot, sóval vigyázzunk, én például már nem éreztem szükségét a majonéz és mustár mellett.
A vöröshagymát reszeljük le apró lyukú reszelőn, így adjuk a krémhez. Mehet bele az apróra vágott petrezselyem is.
A félbevágott tojásfehérjéket helyezzük egy tálcára, töltsük meg a krémmel, majd petrezselyemmel és pirosarannyal díszítsük.
Fotók: Getty Images