Mit érdemes és mit nem ajánlott újkrumpliból készíteni? Kedvenc receptjeinket is mutatjuk
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Tavasszal rengeteg finom zöldségnek és gyümölcsnek van szezonja, például az újkrumplinak is, amit érdemes minél gyakrabban készíteni, de nem mindegy, milyen formában.
Az újkrumpli áprilistól júniusig kapható a piacokon, a vékony héjú, friss, zsenge zöldség nem egy külön burgonyafajta, egyszerűen csak a megunt, sokszor aszott, öreg krumpli fiatal változata. Több vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, mint az idős társa, ráadásul magas víz- és alacsony kalóriatartalmának köszönhetően akár a diétába is beilleszthető - persze attól függően, mivel készíted.
Mi jellemző az újkrumplira?
Egészen pici és nagyobb darabokat is kaphatsz újkrumpliból, attól függően válogass, mihez használnád. Három dolgot érdemes szem előtt tartani, mielőtt újkrumplival sütnél/főznél:
- mivel zsenge, kevesebb idő is elég neki
- magas a víztartalma
- édeskésebb, mint az öreg burgonya, ugyanis a cukortartalma még nem alakult át keményítővé.
Hogy érdemes tárolni?
Ugyanúgy, ahogy az idősebb társát, az újkumplit is száraz, hűvös, sötét helyen érdemes tárolni. Ha műanyag zacskóban tartod, könnyen rohadásnak indulhat, ezért tedd át ládába vagy olyan tárolóba, ahol szellőzni tud és nem egymás hegyén-hátán állnak a krumplik. Minél előbb használd fel, már pár nap alatt veszít a víztartalmából, annál kevésbé lesz zsenge és lágy, minél később készíted el. Ha esetleg megfonnyadt, tedd pár órára vízbe, mielőtt kezded a sütést/főzést.
Hogyan érdemes használni?
Mivel az újkrumplinak nagyon vékony, hártyaszerű a héja, nem kell meghámozni, elég csak alaposan megmosni. Ha mégis zavar a héj, szeretnéd róla eltávolítani, esetleg nagyobb újkrumplikat kaptál, dörzsöld át kívülről egy fém dörzsiszivaccsal. Vigyázz, mert nagyon fog a héja, a ruhát, de a kezedet is megszínezheti. A héj plusz ízanyagot tartalmaz, ízletesebb lesz tőle a krumpli.
Mihez érdemes felhasználni?
Főzve, sütve, de párolva is mennyei az újkrumpli, a mérete miatt alkalmas arra, hogy egészben készítsd el. A héjában főtt krumplit egészben, de akár karikázva salátákba vagy köretekbe teheted, ecetes alapú öntettel ugyanolyan jól működik, mint krémes mártással. Levesekbe is belefőzheted - de ne krémlevesként, inkább a klasszikus nagyiféle verzióként próbáld ki. Ha párolva készíted - vajon lesz a legfinomabb -, nem szabad sok zsiradékot hozzáaadni, mivel az újkrumpli enged magából annyi vizet, amennyiben kellően megpárolódik. Zöldfűszerek közül a petrezselyem és a snidling az örökérvényű párja, de nagyon jól áll neki a kapor, a rozmaring, a menta, sőt, a bazsalikom is.
Ha sütve készítenéd, mindenképp hagyd rajta a héját, sokkal finomabb, ropogósabb lesz úgy. Azt is vedd figyelembe, hogy gyorsabban készül el, mint az öreg krumpli, ha pedig túlsütöd, nem ropogni fog, hanem szétmállik. Grillen is elkészítheted, ha fóliába csomagolva sütöd, érdemes friss zöldfűszereket tenni mellé, hogy még finomabb legyen.
Mit ne készíts belőle?
Magas víztartalma miatt nem mindenhez alkalmas. Pürének nem érdemes elkészíteni, összetörve nagyon vizes lesz, nem lesz olyan krémes, mint a hagyományos. A klasszikus, olajban sült burgonyát se újkrumpliból készítsd, sosem lesz olyan ropogós, ráadásul, ha a benne található víz találkozik a forró olajjal, balesetveszélyes lehet. Krumplis tésztákat, nudlit, gnocchit, krumpligombócot öreg burgonyából gyúrj, az újkrumpli nem alkalmas rá magas víztartalma miatt.
Receptek
Az alábbiakban összegyűjtöttük a kedvenc újkrumplis receptjeinket, ezekből érdemes szemezgetned, ha minél több formában kipróbálnád a tavaszi kedvencet:
- Paprikás krumpli újkrumpliból
- Ropogós újkrumpli spárgával
- Csirkeragu újkrumplival
- Rozmaringgal sült újkrumpli
- Zöldbabfőzelék újkrumplival
- Fehérboros újkrumpli
- Újkrumplisaláta
- Petrezselymes újkrumpli
- Újkrumpli sajtszószban
- Újkrumplifőzelék
- Vajas-kapros újkrumpli
Fotók: Getty Images